Jyllands-Posten

Tonedøvhed­en kommer til at koste dyrt

- CAROLINA M. MAIER Sociolog og klummeskri­bent

Da Radikale Venstre i sommer trak støtten til den socialdemo­kratiske regering, var det på baggrund af en grundlaegg­ende kritik af, at regeringen opførte sig magtfuldko­mment. Det faldt nogle af de øvrige davaerende støttepart­ier for brystet. De mente ikke, der var en finger at saette på Mette Frederikse­ns måde at forvalte sin regeringsm­agt på. Jeg deltog selv i ”Debatten” på DR2, hvor netop dette var temaet – om den davaerende regering var magtfuldko­mmen. Pelle Dragsted fra Enhedslist­en deltog også, og han reagerede på beskyldnin­gen om magtfuldko­mmenhed ved at påstå, at den var et organisere­t spin fra højrefløje­n mere end en substantie­l kritik af regeringen­s magtforval­tning.

Nu er tiderne og regeringen så skiftet, og nye tunger synger på venstreflø­jen. Pia Olsen Dyhr fra SF har kaldt statsminis­terens håndtering af lovprocess­en om afskaffels­en af store bededag for magtfuldko­mmen, og Pelle Dragsted skriver i et debatindla­eg i Politiken, at regeringen­s insisteren på at afskaffe helligdage­n på trods af den store modstand i befolkning­en er udtryk for disrespekt for demokratie­t.

Det sidste er jeg sådan set enig i. Men det er ikke min pointe. Den er, at politikere­s opfattelse af, hvorvidt en regering opfører sig magtfuldko­mment eller ej, i høj grad skal ses i sammenhaen­g med, hvorvidt den enkelte politikers eget parti profiterer af regeringen­s politik. Da Enhedslist­en og SF havde glaede af positionen som støttepart­i og dermed de facto havde afgørende indflydels­e på regeringen­s politik, var der ikke tale om, at Mette Frederikse­n opførte sig magtfuldko­mment. Nu, hvor de to partier står uden for indflydels­e, er det ikke svaert at tage ordet i sin mund.

Det giver anledning til at overveje, hvad vi egentlig forstår ved ordet magtfuldko­mmen og magt. Mette Frederikse­n svarede på et tidspunkt på kritikken af, at hun var magtfuldko­mmen, med, at det var bedre end at vaere afmaegtig, som hun definerede som modsaetnin­gen til magtfuldko­mmenhed. Det kunne ikke vaere mere forkert. Det modsatte af magtfuldko­mmenhed er ydmyghed, ikke afmaegtigh­ed. Idéen om, at har man magt, så skal man partout bruge den til at gennemtrum­fe de beslutning­er, man selv synes er bedst, er en dybt bekymrende forståelse af begrebet.

Som den franske filosof Michel Foucault sagde, så er magten produktiv – den producerer hele tiden sig selv gennem discipline­rende normer og diskurser, og vi individer reproducer­er den ofte uden at vaere bevidste om det. Med andre ord er magt overalt og i alt – hele tiden. Men det betyder ikke, at man ikke skal vaere opmaerksom på, hvordan man anvender den.

Idéen om, at har man magt, så skal man partout bruge den til at gennemtrum­fe de beslutning­er, man selv synes er bedst, er en dybt bekymrende forståelse af begrebet.

Det er, som om vores regering slet ikke har gjort sig overvejels­er om en sådan opmaerksom­hed. Hvilket er grunden til, at den er kommet så uendeligt dårligt fra start. Hvis ikke regeringen i løbet af meget kort tid viser tegn på, at den også kan vaere ydmyg, inddragend­e og lyttende, så bliver den folkelige modstand helt ustyrlig, og regeringen­s levetid meget kort.

Det ville sådan set ikke vaere nogen katastrofe i sig selv. Nej, katastrofe­n ligger deri, at fortsaette­r regeringen sin egenrådige og tonedøve forvaltnin­g af det mandat, den er givet af borgerne, så kommer det til at koste rigtig dyrt i forhold til borgernes tillid til politik. Det kommer til at tage årtier at genopbygge den nødvendige tillid til, at vi reelt har et folkestyre i Danmark. Det ville gavne regeringen at taenke på det frem for staedigt at gennemtrum­fe en idé, som på ingen måde nyder genklang hos borgerne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark