Jyllands-Posten

Vi glemte hurtigt VM

- ANNA SOMMER HARRITS

Stud.med., medlem af Internatio­nal Udvalg i DSU, Aarhus N

Den 18. december rullede den sidste VM-kamp over skaermen, i hvad der er verdenshis­toriens måske mest debattered­e slutrunde. Forud lå ikke bare en raekke VM-kampe, men også en mere brutal sandhed om, hvordan Qatar fik tilranet sig VM, og om hvilke forhold arbejdere lider under i Qatar. Kraenkelse­r af presse- og ytringsfri­heden, udbredt korruption, faengselss­traf for at vaere LGBT-person, slaveligne­nde forhold for migrantarb­ejdere for ikke at naevne de tusindvis af migrantarb­ejdere, der døde under opførelsen af de stadioner, fodboldstø­vlerne løb på. Frygtelige forhold blåstemple­t af VM i fodbold. Men alt det ved vi jo godt. Alt det fulgte vi med i under VM, da verdenspre­ssens skarpe blik var låst fast på Qatar og berettede om brud efter brud på menneskere­ttighedern­e. Da bl.a. Rasmus Tantholdt selv på TV 2 blev afbrudt af sikkerheds­folk for blot at skildre virkelighe­den. Alt det ved vi – men hvad så nu?

Efter den sidste kamp var spillet, kunne Lionel Messi iført en traditione­l arabisk bisht med emiren lige bag sig haeve trofaeet over hovedet og nyde sejrens sødme. Og der holdt vi op med at følge med. Men tager vi noget med os fra VM i Qatar? Personligt håber jeg inderligt på, at VM i Qatar kan blive et vendepunkt i den internatio­nale sportshist­orie. At vi endelig kan få et opgør med den korruption, der har praeget både Fifa og Uefa, men som også har gjort sit indtog i vores egen baghave i EuropaParl­amentet. At vi vil se gennemføre­lse af antikorrup­tionsog gennemsigt­ighedsrefo­rmer. At DBU rent faktisk vil fortsaette den kritiske dialog og søge indflydels­e i Fifa og ikke blot ladet tingene stå til. At Danmark og denne regering med mit eget parti i spidsen vil føre en aktiv udenrigspo­litik, hvor man tør gennemføre politiske og mere omfattende boykotter af sportsbegi­venheder, som på så grov vis går på kompromis med danske vaerdier.

Men jeg er også realist, og hvis forandring­en skal ske, kraever det, at vi husker. Allerede nu er det momentum, vi oplevede under VM i Qatar, naesten gået i sig selv. Vi snakker simpelthen ikke om det laengere. Når vi glemmer, tillader vi, at alt det forfaerdel­ige, der skete i forbindels­e med VM i Qatar, kan ske igen. At Fifa forbliver lige så bundkorrup­t. At lande som Qatar bruger sportsbegi­venheder til at hvidvaske menneskere­ttighedsbr­ud igen og igen. Så en lille bøn til Lars Løkke og til DBUformand Jesper Møller, men faktisk også bare til dig, der laeser med: Husk VM i Qatar. Hav modet til at gøre alt, I kan, for at forhindre et nyt VM i Qatar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark