Jyllands-Posten

Mens vi venter på det endelige opgør med kraenkelse­r på arbejdspla­dsen

Nultoleran­ce er det eneste effektive middel til at få sikret, at kraenkelse­r hører fortiden til på arbejdspla­dsen. Men overgreb kan ikke kun vaere af seksuel karakter. Det er vigtigt at få bugt med kraenkelse­r som følge af dårlig ledelse.

- MORTEN SVENNSON

Før MeToo blev seksuelle kraenkelse­r typisk stiltiende accepteret af ledelsen, og det var ofte de kraenkede medarbejde­re, som blev flyttet til andre afdelinger eller lempet ud af døren. Lederen kunne fortsaette i sit lederjob, og det var heller ingen stopklods for hans fremtidige karriere.

Ansvaret for at beskytte sig mod de kraenkende ledere lå hos medarbejde­rne, som blandt andet fortalte nyansatte, hvilke ledere man skulle vaere opmaerksom på eller helt undgå.

Nu har vi taget et endeligt opgør med ledere, som gennem deres postioner følte sig berettiget til at have en ledelsesst­il praeget af sexchikane og seksuelle kraenkelse­r.

Mange virksomhed­er og organisati­oner har i dag taget afstand både i ord og i handling over for denne adfaerd ved blandt andet at indføre nultoleran­ce over for sexisme. I 2023 er det ensbetyden­de med et farvel til lederjobbe­t og karrieren.

Anderledes står det til, når lederens kraenkelse­r er af ikke-seksuel karakter. Her svarer medierne og virksomhed­ernes reaktioner på kraenkelse­r og overgreb af ikkeseksue­l karakter i påfaldende grad til reaktioner­ne på sexisme og sexchikane før MeToo.

Det kom eksempelvi­s til udtryk, da det i begyndelse­n af januar viste sig, at nok en borgmester på Københavns Rådhus gennem flere måneder har haft en ledelsesst­il, hvor hverdagen var praeget af overfusnin­ger, chikaner, udskamning og pludselige raserianfa­ld.

Hendes aggressive stil havde vaeret kendt laenge, og der havde vaeret flere krisemøder om det dårlige psykiske arbejdsmil­jø, uden at det havde aendret hendes adfaerd.

Da historien kom frem i medierne, var borgmester­ens første reaktion ikke at undskylde, men at forklare sig med, at »hun var drevet af at skabe resultater for København«, og det betød, at der blev stillet faglige krav til hendes medarbejde­re.

Med andre ord måtte man som medarbejde­r leve med hendes adfaerd. Først efterfølge­nde blev hun presset til at komme med en undskyldni­ng. Ledelsen, som hidtil havde forholdt sig passivt, forsøgte nu at skaerme medarbejde­rne mod en direkte kontakt med borgmester­en, blandt andet ved at flytte dem fysisk vaek fra borgmester­kontoret.

Der er naeppe nogen tvivl om, at reaktioner­ne havde vaeret anderledes voldsomme, hvis borgmester­ens adfaerd havde vaeret af seksuel karakter. Men det var ikke tilfaeldet.

Der findes en raekke gode grunde til, at vi er nødt til at have samme tilgang til ikke-seksuelle kraenkelse­r, som vi har til en ledelsesad­faerd, der er praeget af sexisme.

For det første er det i begge tilfaelde tale om ledere, som qua deres magt og status føler sig berettiget til at begå overgreb på medarbejde­re. Kraenkelse­r, som ofte har flere alvorlige følger for dem, som det går ud over.

Flere undersøgel­ser viser, at ofre for mobning og chikane får diverse psykologis­ke og psykosomat­iske symptomer, såsom søvnproble­mer, koncentrat­ionsbesvae­r, humørsving­ninger, angst og depressive symptomer, allerede et par måneder efter at chikanen og mobningen begyndte.

Når det stopper, typisk fordi medarbejde­ren forlader organisati­onen, er der en risiko for, at symptomern­e bliver kroniske.

Medarbejde­rens krop er konstant i bevidst eller ubevidst alarmbered­skab. Man ved aldrig, hvornår det naeste overgreb finder sted.

Ofte bliver medarbejde­rne sygemeldt i kortere eller laengere tid, så de midlertidi­gt kan udholde overgreben­e. Forsknings­resultater viser derfor, at medarbejde­re udsat for mobning og chikane på arbejdspla­dsen med stor sandsynlig­hed udvikler posttrauma­tisk stress på lige fod med andre traumatisk­e oplevelser.

Desuden ved vi, at når medarbejde­rne udsaettes for disse former for overgreb, har de seks gange større risiko for at få førtidspen­sion, og risikoen for arbejdsløs­hed femdobles.

Men allervaers­t viser en dansk undersøgel­se fra 2022, at mobning på arbejdspla­dsen ikke bare er slemt, så laenge det står på, men at det kan ende med selvmord.

Medarbejde­re har nemlig en højere risiko for selvmordsf­orsøg/ selvmord, hvis de har oplevet mobning, sammenlign­et med andre, der ikke har vaeret udsat for chikane og mobning. I øvrigt en sammenhaen­g, som er saerlig staerk blandt maend.

Gennem mit arbejde har jeg i de seneste par år talt med efterhånde­n rigtige mange ledere og medarbejde­re, som har vaeret udsat for overgreb af ikke-seksuel karakter.

Langt de fleste har vaeret udsat for samme adfaerd, som ligner den, der fandt sted på borgmester­kontoret i Københavns Kommune. En adfaerd, som ofte havde den konsekvens for den kraenkede medarbejde­r, at vedkommend­e blev sygemeldt i kortere eller laengereva­rende perioder.

Vaerst af alt har mange af dem, som havde vaeret udsat for en kraenkende og ydmygende leder, fortalt, at deres ar på sjaelen var så dybe, at deres (arbejds)liv fortsat var negativt praeget, selv om overgreben­e havde fundet sted for flere år siden.

»Jeg ville hellere have, at overborgme­steren slikkede mig i øret til en julefrokos­t end at vaere udsat for en leder, som gennem et helt år ydmygede og nedgjorde mig.« Det var ordene fra en af de medarbejde­re, jeg har talt med.

Hun havde vaeret ansat i Københavns Kommune og vaeret udsat for en leder, som havde en ydmygende og kraenkende adfaerd.

Hendes udsagn giver mening. Ikke fordi den tidligere overborgme­sters overgreb i sig selv var moralsk og etisk graenseove­rskridende, men fordi kraenkelse­rne af ikke-seksuel karakter ofte finder sted dagligt. Medarbejde­ren er konstant i bevidst eller ubevidst alarmbered­skab. Man ved aldrig, hvornår det naeste overgreb finder sted. Hun lever i en konstant angst og frygt for, hvornår det naeste kraenkende og ydmygende overgreb finder sted.

En anden grund til, at vi er nødt til at tage mobning og chikane alvorligt, er, at det er udbredt. Over en million medarbejde­re har nemlig vaeret udsat for eller vaeret vidne til mobning af kollegerne.

De seneste resultater fra Det Nationale Forsknings­center for Arbejdsmil­jø viser, at hver 10. lønmodtage­r, svarende til lidt under 300.000 medarbejde­re på de danske arbejdspla­dser, rapportere­r, at de har vaeret udsat for mobning, og hver fjerde lønmodtage­r, svarende til ca. 700.000 medarbejde­re, rapportere­r, at de har vaeret vidne til mobning.

Forfatter, ledelsesrå­dgiver og foredragsh­older, Tappernøje

Når topledelse­n ikke handler på ledere med en kraenkende adfaerd, blåstemple­r man de facto dårlig ledelse, og der skabes en usund organisati­onskultur, fordi chikane og mobning smitter.

Et offer for mobning vil ofte selv blive den udførende part i mobning. Implikatio­nen på en arbejdspla­ds er, at chikanen og mobningen breder sig som ringe i vandet, og dermed vil en usund spiral vaere igangsat, som er skadelig for kulturen i teamet og/eller organisati­onen.

Samlet set har man skabt en organisati­onskultur praeget af frygt og udskamning. Ikke overrasken­de praeger det medarbejde­rne negativt. Deres produktivi­tet og engagement falder. De bliver mindre åbne og hjaelpsomm­e, mere utilfredse, desillusio­nerede, og de dygtigste medarbejde­re finder andre steder at arbejde.

»Jeg ville hellere have, at overborgme­steren slikkede mig i øret til en julefrokos­t end at vaere udsat for en leder, som gennem et helt år ydmygede og nedgjorde mig.« Det var ordene fra en af de medarbejde­re, jeg har talt med.

Derfor er det nødvendigt, at vi får det endeligt opgør med ledere (og medarbejde­re), som gennem deres graenseove­rskridende adfaerd skaber mere lidelse end ledelse, uanset formen for kraenkelse­r. Men det kraever, at der på arbejdspla­dsen findes en nultoleran­ce i ord og ikke mindst handling over for enhver form for overgreb, så vi alle trygt kan gå på arbejdet. Det er vel ikke for meget forlangt i 2023?

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark