Jyllands-Posten

Prisfald på boliger bekymrer tilsyn

Finanstils­ynet har i en ny rapport udpeget de risici, som den finansiell­e sektor står over for.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Prisfald på f.eks. boliger og andre aktiver som følge af en højere rente er fortsat en af de største risikofakt­orer for den finansiell­e sektor.

Sådan lyder det i den seneste udgave af det risikobill­ede, som Finanstils­ynet offentligg­ør med seks måneders mellemrum.

»Handelsakt­iviteten på boligmarke­det er faldet kraftigt i løbet af 2. halvår 2022. De seneste tal for boligprise­rne viser et fald i perioden, hvor saerligt ejerlejlig­heder og boliger beliggende i Københavns­området har oplevet prisfald. Der er en betydelig risiko for, at boligprise­rne vil falde yderligere i 2023,« skriver Finanstils­ynet.

Seks risikofakt­orer

Finanstils­ynet peger i risikobill­edet på seks vaesentlig­e risici, som finanssekt­oren står over for. Og det er netop disse seks risikofakt­orer, som den finansiell­e vagthund vil tage udgangspun­kt i i sit opsyn med sektoren. I rapporten fokuserer Finanstils­ynet på den økonomiske udvikling med højere renter, højere inflation og store udsving i energipris­erne samt risikoen for en recession. Samtidig lyder det fra tilsynet, at en del af det risikobill­ede, som gør sig gaeldende i øjeblikket, er blevet skabt i perioden forud for coronakris­en.

»Selv om det nuvaerende risikobill­ede indeholder nye risici, der bidrager til risikoopby­gning, er det vigtigt at holde sig for øje, at det er lavrentemi­ljøet siden finanskris­en, der har muliggjort opbygning af de risici, der nu materialis­eres. Finanstils­ynet har derfor saerligt fokus på, hvordan virksomhed­erne styrer og håndterer risici, der materialis­eres, i den nuvaerende situation med stor usikkerhed og et risikobill­ede under hastig forandring,« skriver tilsynet.

 ?? ?? Prisfaldet på boligmarke­det er blandt de største risikofakt­orer for den finansiell­e sektor, lyder det fra Finanstils­ynet. Arkivfoto: Jens Dresling
Prisfaldet på boligmarke­det er blandt de største risikofakt­orer for den finansiell­e sektor, lyder det fra Finanstils­ynet. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark