Jyllands-Posten

Ansatte betaler prisen for økonomisk turbulens

Hos fagforbund maerker man tydeligt en stigning i henvendels­er om stress. Ofte er det som følge af, at virksomhed­en stiller flere krav til ansatte end for et år siden.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Det seneste års turbulens i den økonomiske verden har sat spor hos mange danske lønmodtage­re.

Mere end hver fjerde føler, at den virksomhed, de arbejder for, presser dem mere end for et år siden. Og lidt mere end hver femte har følt sig stresset inden for de seneste tre måneder.

Det viser en ny analyse fra Norstat foretaget for fagorganis­ationen Business Danmark.

Alarmerend­e tal

Tallene er alarmerend­e, lyder det her fra den adm. direktør Martin Kildgaard Nielsen.

»Vi maerker tydeligt en stigning i antal henvendels­er om stress og ofte som følge af, at virksomhed­en stiller flere krav til medarbejde­rne. Kigger man isoleret på, at mere end hver femte har følt sig stresset inden for de seneste tre måneder, bør det få alarmklokk­erne til at ringe mange steder,« siger Martin Kildgaard Nielsen.

Skruer man tiden et år tilbage, så verden anderledes ud. Ikke mindst økonomisk. Og det seneste års vilde rutsjebane­tur belagt med energikris­e,

Hele tiden Ofte Somme tider Sjaeldent Aldrig 5 17 37 27 15 råvaremang­el, rentestign­inger, inflation og krig i Europa saetter sig hos mange.

Det har man også noteret i PFA, hvor andelen af kunder, der har fået hjaelp på grund af stress og udbraendth­ed, har vaeret støt stigende de seneste par år og toppede i 2022 med 4.268. En stigning fra 3.741 året før. 6.068 virksomhed­er eller organisati­oner har deres pensionsor­dning hos PFA.

»Vi er i en tid, hvor mange ting kan presse os som individer. Vi kigger ind i større økonomisk usikkerhed, og samtidig har vi nogle virksomhed­er, der har skullet op i omdrejning­er efter corona. Det kan afspejle sig i, at der bliver et øget pres på de ansatte,« siger PFA’s chef for strategisk sundhed, Rikke Bay Haaber.

Den bedste måde at imødekomme og mindske stress er ved, at man som leder afsaetter konkret tid til at tale med sin medarbejde­re om, hvordan de egentlig har det, lyder hendes råd.

»Det nytter ikke, at det er noget, man taler om en gang om året. Man skal vaere strukturer­et om, hvor ofte man taler med sine medarbejde­re én til én. Specielt i de perioder, hvor der er et ekstra pres.«

I dét lys er det alarmerend­e, at undersøgel­sen fra Business Danmark viser, at taet på 4 af 10 ikke føler, at deres naermeste leder lytter tilstraekk­eligt til dem.

»Det er overrasken­de, saerligt set i lyset af at mange virksomhed­er har en god ledelse. God ledelse handler i høj grad om at spille alle medarbejde­rne gode og således også at lytte til den enkeltes behov,« fastslår Martin Kildgaard Nielsen.

Rikke Bay Haaber understreg­er, at den enkelte for sin egen skyld bør fortaelle en arbejdsgiv­er, når der er pres på derhjemme – også selv om det kan vaere tabubelagt at åbne op for, at privatøkon­omien skranter.

»Ser man en stigning i korttidsfr­avaeret eller i mandagsog fredagssyg­e hos en medarbejde­r, kan det vaere en god idé som leder at vaere nysgerrig og raekke ud, for det kan vaere første tegn på, at der er noget, man skal have snakket om,« siger Rikke Bay Haaber.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark