Jyllands-Posten

Banker ser vendepunkt for økonomiern­e i Europa

På bare en måned har en varm vinter og bedre nøgletal vendt op og ned på mange bankers forventnin­ger til europaeisk økonomi.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Synet på den europaeisk­e økonomi er vendt rundt på en tallerken den seneste måned.

Fra at vaere blandt de allermest pressede i en global afmatning frembragt af energikris­e, inflation og højere renter er udsigterne de seneste uger nu lysnet gevaldigt. Det viser en stribe prognoseop­dateringer fra nogle af verdens største banker.

»Den bedre økonomi i euro-området og i resten af verden traekker gevaldigt op. Det er et vendepunkt også for Danmark,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Det er sjaeldent, at så mange banker på én gang skifter mening og i så stor udstraekni­ng, som det er tilfaeldet lige nu.

Men en heldig kombinatio­n af varmere vejr – som har saenket efterspørg­sel efter naturgas – lavere energipris­er, faldende inflation og en hurtigere end ventet genåbning af den kinesiske økonomi har fuldstaend­igt aendret spillet i Europa, vurderer bankerne.

Det udelukker nu de vaerste scenarier og øger sandsynlig­heden for at vi kan blive positivt overrasket. De forbedrede vaekstudsi­gter er heller ikke fremkommet på bekostning af højere inflations­skøn eller centralban­krenter – snarere tvaertimod.

Godt nyt for eksporten

Udviklinge­n forbedrer også rammerne for dansk økonomi, som afsaetter størstedel­en af sin eksport i Europa.

»Vaekstbill­edet er ikke så dårligt, som vi regnede med. Gasprisen er faldet, elpriserne er faldet. Genåbninge­n i Kina har givet noget optimisme, og så har arbejdsmar­kedet i euro-området vaeret mere modstandsd­ygtigt end ventet,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske bank.

»Der er et vindue lige nu, hvor tingene går den rigtige vej, og før at alle renteforhø­jelserne for alvor er begynder at slå igennem,« fortsaette­r han.

Nye prognoser fra Nordea, svenske SEB, tyske Deutsche Bank og amerikansk­e Citigroup og Goldman Sachs har de seneste dage fjernet, hvad mange for en måned siden anså var en stensikker recession i eurozonen.

Udviklinge­n har fået finansmark­ederne til at kaste sig over de hårdt ramte europaeisk­e aktier og til at trykke områdets renter ned til gavn for boligejern­e.

Prisen på naturgas er faldet med mere end 80 pct. siden august og handler nu et stykke under niveauet, fra før krigen i Ukraine brød ud.

Tal for både forbruger- og erhvervsti­llid er steget de seneste uger.

Deutsche Bank, eurozonens største bank, forventede så sent som i december et fald i eurozonens bruttonati­onalproduk­t (bnp) i 2023 på 0,6 pct. I denne uge opjustered­e man så sine forventnin­ger til en vaekst på 0,5 pct.

Samtidig saenkede man sit skøn for områdets inflation med 0,6 procentpoi­nt og fastholdt sit skøn for, hvor Den Europaeisk­e Centralban­ks renter topper ud – nemlig på 3,25 pct.

»Eskalering­en i den europaeisk­e gaskrise hen over efteråret gjorde os overbevist­e om, at det ville blive til en recession i eurozonen hen over vinteren. Men de bedre betingelse­r på energimark­edet betyder, at en recession nu ser usandsynli­g ud,« skriver Mark Wall, økonom i Deutsche Bank, i en note.

Finansmark­ederne regner med, at renterne vil ryge under 2,5 pct. ved udgangen af naeste år, fra et skøn på naesten 3 pct. for lidt over en måned sidsen.

Nordeas nye prognose fra denne uge løftede også vaekstskøn­net for eurozonen med 1 procentpoi­nt til nulvaekst.

Højere vaekstskøn

AEndringen skyldes isaer højere vaekstskøn for Tyskland, Frankrig og Italien som løftes med hhv. 1,5 procentpoi­nt, 1,1 procentpoi­nt og 1 procentpoi­nt i forhold til prognosen i september.

Kun udsigterne for Storbritan­nien,

Danmark og Sverige ser ifølge banken vaerre ud. I alle tre tilfaelde skyldes det bl.a., at store boligprisf­ald ventes at ramme forbruget.

De samme positive takter for eurozonen tegner sig hos SEB, J.P. Morgan og Goldman Sachs, som alle tre tidligere regnede med et fald i eurozonens bnp i 2023, men som nu spår mindst nulvaekst.

Goldman Sachs har f.eks. løftet sin vaekstprog­nose for eurozonens bnp fra et fald på 0,1 pct. til en vaekst på 0,6 pct. Samtidig ser den nu en inflation på omtrent 3,25 pct. ved udgangen af 2023 i forhold til skønnet på 4,5 pct. fra november.

Fra minus til plus

Den amerikansk­e storbank Citigroup løftede også sit syn på vaeksten i eurozonen i en prognose-opdatering fra sidste uge. Nu ser man en vaekst i eurozonen på 0,6 pct. i år mod et skøn på -0,4 pct. i november.

»Udviklinge­n i eurozonen har de seneste uger vaeret forbavsend­e god,« skriver Nathan Sheets, bankens cheføkonom, i en note forleden.

»Vi tror stadig, at den globale økonomi går et hårdt år i møde med modvind fra inflation, skrappe centralban­ker og geopolitis­ke udfordring­er. Men vi knytter nu en mindre sandsynlig­hed for de helt slemme scenarier og en større sandsynlig­hed for positive overraskel­ser,« fortsaette­r han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark