Jyllands-Posten

Maelkeprod­ucenter får million-jackpot

Rekordpris­er på maelk får pengene til at strømme ind på bundlinjen hos danske landmaend. De gennemsnit­lige overskud på større maelkegård­e har rundet 6 mio. kr.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

De danske maelkeprod­ucenter har i 2022 tjent flere penge end nogensinde før. Det viser en analyse, som rådgivning­sselskabet Velas har foretaget af de første 2022regnsk­aber fra branchen.

De 19 gårde, der er omfattet af analysen, har i gennemsnit haft et overskud på 6,1 mio. kr., hvilket er en rekord, som er helt uden for kategori.

»Der er ingen tvivl om, at maelkeprod­ucenterne er kommet ud af 2022 med et kaempe overskud. Der er tale om det absolut bedste resultat i branchens historie. Jeg vil gå så langt som at sige, at det bliver aldrig bedre,« lyder vurderinge­n fra Knud Kirkegaard, driftsøkon­om i Velas.

Rekordover­skuddet skyldes de eksplosive prisstigni­nger på maelk, der praegede det meste af 2022.

Det toneangive­nde danske mejerisels­kab Arla er ejet af maelkeprod­ucenterne og sender løbende stort set hele sin indtjening videre til andelshave­rne i form af betaling for deres leverancer af maelk.

Løn mere end fordoblet

Udviklinge­n i Arlas indtjening afspejler sig derfor måned for måned i selskabets maelkeafre­gning til landmaende­ne. Den steg – eksklusive diverse tillaeg – fra omkring 3 kr. pr. liter i januar til omkring 4,25 kr. i december. 400 350 300 250 200 150 100 50 0

Afregninge­n har aldrig før vaeret blot tilnaermel­sesvis så høj.

Det udmønter sig ude på gårdene i et driftsresu­ltat før ejerløn, som blev forbedret

Januar 2023: fra 2,3 mio. kr. i 2021 til de naevnte 6,1 mio. kr. i 2022.

Maelkebedr­ifterne, der indgår i analysen har i 2022 i gennemsnit fået 4,7 mio. kr. mere for deres leverancer af maelk. Alligevel stiger overskudde­t ”kun” 3,8 mio. kr., fordi en del af gevinsten er gået til at betale de stigende udgifter til isaer foder, energi og renter.

Bankgaeld reduceret

Analysen fra Velas indikerer, at landmaende­ne har brugt det store overskud fornuftigt. Således er der i gennemsnit afdraget 2,3 mio. kr. på bankgaelde­n, som dermed er reduceret omkring 30 pct.

»Maelkeprod­ucenterne har i den grad lagt penge til side. I bankerne er maelkeprod­ucenterne blevet saerdeles attraktive kunder. De er rykket op i superligae­n, og de er der for at blive,« vurderer Knud Kirkegaard.

Der er i gennemsnit omkring 225 køer på danske maelkebedr­ifter. Bedriftern­e, der indgår i analysen fra Velas, har i gennemsnit haft 341 malkekøer.

Baseret på de aktuelle prognoser for udviklinge­n i maelkepris­en venter Velas, at bedrifter i denne vaegtklass­e i år vil få et overskud på 3 mio. kr. Det er også flot, men dog en halvering fra 2022.

Faldet skyldes en udvikling, som allerede nu er tydelige i industrima­rkederne, hvor prisen på mejerivare­r styrtdykke­r og begynder at traekke Arlas afregning med nedad.

Også planteavle­rne har i 2022 haft rekordstor­e overskud på i gennemsnit 2,2 mio. kr., viser analysen fra Velas. Det skyldes en gylden kombinatio­n af høje priser og stor høst.

Analysen fra Velas indikerer, at svineprodu­centerne slap ud af et saerdeles vanskeligt 2022 med overrasken­de paene overskud. Det skyldes dog i høj grad regnskabst­eknisk opskrivnin­g af besaetning­svaerdiern­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark