Jyllands-Posten

E.on bygger de første offentlige ladere til lastbiler

Det tyske selskab etablerer nu de første offentlige lynladere til lastbiler, mens de første støttekron­er bliver udbetalt til indkøb af de grønne lastvogne.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

I dag er der blot 150 elektriske lastvogne indregistr­eret i Danmark, og blot et fåtal er store nok til godstransp­ort, men det kommer snart til at aendre sig.

Det satser tyske E.on i hvert fald på. Man har derfor nu valgt at investere et tocifret millionbel­øb i Danmarks første offentlige ladestatio­ner til lastbiler. Der vil blive opsat tre lynladere med udtag til seks lastbiler på henholdsvi­s Høje Taastrup og Hirtshals Transportc­enter.

»Det er en hønen eller aegget-situation,« siger adm. direktør i E.on Drive, Anders Krag.

Med det mener han, at selvom der for nuvaerende ikke kører elekstrisk­e lastbiler beregnet til gods på vejene, så kommer der heller ingen i fremtiden, hvis der ikke er offentlige ladestande­re til den tunge transport. E.on barsler da også allerede nu med flere offentlige lynladere til lastbiler i både Danmark og de resterende 13 europaeisk­e lande, som den tyske energigant er aktiv i.

»Vi har vaeret pionerer inden for både ladestande­re til elbiler og biogas. Nu hører vi et ønske fra den tunge trafik om, at man vil omstille sig. Vi har vaeret dialog med busselskab­er, som vil køre turisttraf­ik på el, og vognmaend, som vil over på el, men ikke ser økonomi i at etablere egne ladestande­re,« siger Anders Krag.

Grønt alternativ til diesel

Hvor el efterhånde­n relativt entydigt har indtaget positionen som det grønne alternativ til benzin og diesel, når det kommer til personbile­r, har det hidtil vaeret et mere åbent spørgsmål om, hvad der skal dekarbonis­ere den tunge trafik. Både el, brint, flydende elbaserede braendstof­fer og biogas har vaeret fremhaevet som muligheder.

Det har dog vaeret småt med lastbiler på markedet. Og mens der kommer nye ellastbile­r fra markedsled­erne Man og Volvo, blev brintlastb­ilernes store håb, amerikansk­e Nikola, afsløret som et luftkastel, hvis biler ikke fungerede.

I Transportm­inisteriet­s seneste runde af bevillinge­r til grønne lastbiler, hvor der blev uddelt 45 mio. kr. til indkøb af grønne lastbiler, blev der også udelukkend­e givet penge til ellastbile­r.

»Vi arbejder videre med at sikre rammerne for den grønne omstilling, og at ladeinfras­trukturen er på plads,« sagde transportm­inister Thomas Danielsen (V) ved den lejlighed.

Branchen mener dog selv, at der skal saettes turbo på den udvikling. Torsdag lancerede Dansk Erhverv sammen med Volvo og Rådet for Grøn Omstilling, at der afsaettes yderligere 2 mia. kr., hvilket ifølge parterne vil kunne støtte indkøbet af 1.400 eldrevne lastbiler.

De seneste år er E.on blevet presset på sin markedsdom­inans inden for opladning af personbile­r af de danske forsynings­selskaber, som har kastet adskillige milliarder ind i udbygninge­n af infrastruk­turen. Ved at lede an i det banebryden­de arbejde med at opføre ladeinfras­truktur til lastbilern­e, kan E.on sikre sig en markedsdom­inans på det område.

»På persontran­sporten var vi en forløber, men pludselig gik det staerk med salg af biler, og der manglede infrastruk­tur. Det ønsker vi ikke sker på den tunge transport, og vi går foran og investerer også her,« siger Anders Krag.

I Høje Transport er man glad for, at man nu har mulighed for at tilbyde et alternativ til fossile drivmidler.

»Høje Taastrup Transportc­enter har dagligt over 5000 besøg af lastbiler. Med aftalen med E.ON bliver vi klar til el-lastbilern­e, og vi ser en stor fordel i at vaere de første til at tilbyde offentlig tilgaengel­ig opladning til el-lastbiler og -varebiler,« oplyser Mikkel Merrild, driftschef i Høje Taastrup Transportc­enter.

Ellastbile­r er dog en teknologi, som stadig er i sin vorden, og Anders Krag er bevidst om, at der er en risiko forbundet med at satse på det.

»Jeg har nu ro i maven. Vi er nødt til at gøre noget, og der er nogen, som er nødt til at tage det første skridt. Så kan der selvfølgel­ig komme et teknologis­kift, og det er vi også bevidste om med de lokationer, vi laver nu. Hvis det bliver nødvendigt, kan ladestatio­nerne nemlig allokeres til persontran­sport fremadrett­et,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark