Jyllands-Posten

Kunstig intelligen­s skal styres med kultur – ikke procedurer

2023 står i den kunstige intelligen­s’ tegn.

- DAN ROSE

CEO og stifter, Todai A/S

Virksomhed­erne skruer op for deres investerin­ger, og ChatGPT bliver en del af vores hverdag – uanset om vi vil det eller ej.

Det vil blive en fest med store besparelse­r og mange nye muligheder. Men det vil også blive en kaotisk fest, for lederne i de danske virksomhed­er står klar med regler, procedurer og strategier, der ikke kommer til at virke: Saetninger som “når vi bruger kunstig intelligen­s, gør vi X, Y og Z”. Det bliver sagt højt og skrevet ned i håb om, at der nu er styr på den nye teknologi.

Men sådan fungerer kunstig intelligen­s ikke. Det er en grundtekno­logi, der ligesom elektricit­et findes alle steder i alle processer. Løsningen er i stedet at oparbejde en kultur for brug og forståelse af teknologie­n. Ellers vil alting udvikle sig på techgigant­ernes praemisser.

PWC har netop udgivet en noget pessimisti­sk CEO Survey for 2023. Naesten alle danske direktører forventer at reducere i omkostning­erne. Alligevel regner 69 pct. med at investere mere i kunstig intelligen­s. Samtidig har

Bloomberg kunnet fortaelle, at AI-modellen ChatGPT med stor sandsynlig­hed vil blive en del af Microsofts produkter (ligesom Word og Outlook). Du vil altså ikke kunne skrive en e-mail, uden at en kunstig intelligen­s tager del i skriveriet. Du kan heller ikke vide, om et menneske eller en maskine laeser din mail.

Teknologi-nysgerrige medarbejde­re i danske virksomhed­er bruger allerede i stort omfang ChatGPT. AI’en skriver kode og jobopslag og svarer på spørgsmål om kundesager, ofte helt uden at ledelsen er klar over det.

I Danmark er vi langt mere digitale end de fleste andre lande, og det bliver derfor os, der får mest kunstig intelligen­s på kortest tid. Det vil blive en seriøs udfordring: ikke teknisk, men menneskeli­gt og kulturelt. Lederne vil i vanlig stil først forsøge at begraense brugen med alverdens stramme retningsli­njer, sådan som vi allerede nu ser på skoler og universite­ter.

Resultatet bliver ikke mindre brug, men blot ringere indsigt i, hvordan kunstig intelligen­s spiller en rolle i processern­e.

Det vil vaere meget klogere at oplaere og inddrage medarbejde­re i teknologie­n. Alle skal laere, hvad kunstig intelligen­s er, og bidrage til at skabe en god kultur. Ligesom vi har laert at bruge emails med kutyme for CC og reply-all, skal det også vaere allemandse­je at vide, hvornår det er i orden at lade ChatGPT opstille en agenda til et møde. Alternativ­t vil al kutyme blive bestemt af techgigant­erne, hvilket naeppe nogen andre kan have interesse i.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark