Jyllands-Posten

Kan Algeriet løse Europas energiudfo­rdringer?

Algeriet kan komme til at spille en afgørende rolle i Europas bestraebel­ser på at finde nye energipart­nerskaber, men landets strukturel­le problemer er en udfordring.

- LYNGE GØRTZ SMESTAD Chefanalyt­iker, Danmarks Eksport- og Investerin­gsfond finans@finans.dk

Algeriet er et land, der ofte bliver overset i den energipoli­tiske debat, når det diskuteres, hvordan Europa skal erstatte den importered­e energi fra Rusland. Dette på trods af at det enorme land – Afrikas største – ligger lige på den anden side af Middelhave­t. Faktisk er Algeriet hele 56 gange så stort som Danmark, og dermed har landet enorme naturrigdo­mme, herunder både olie, gas og metaller.

Store gasreserve­r

Algeriet har dermed nogle af de energiress­ourcer, som Europa skriger på lige nu. Algeriet leverer allerede ca. 11 pct. af den gas, EU importerer udefra, og landet har verdens 11.-største gasreserve­r. Faktisk opdager landet løbende nye gasfelter, og i 2022 blev et nyt stort gasfelt i den algierske del af Saharaørke­nen opdaget. Så med sin placering klos op ad Europa virker Algeriet umiddelbar­t som en oplagt mulighed for Europa i bestraebel­serne på at finde nye energileve­randører.

At udnaevne Algeriet til Europas energimaes­sige redningsla­nd er dog lettere sagt end gjort, for landet står over for en raekke strukturel­le udfordring­er, som gør europaeern­e tøvende over for tanken om at satse på Algeriet som energileve­randør.

Politisk usikkerhed

For det første har europaeern­e laert af bitre erfaringer, at det er forbundet med stor risiko at indgå langvarige aftaler og store investerin­ger i lande med politisk ustabilite­t. Selv om Algeriet på mange måder er relativt stabilt, så er Algeriet stadig et land, hvor der er mange sociale og politiske spaendinge­r. Det så man bl.a. ved de massive folkelige protester tilbage i 2019, der fik den mangeårige praesident Abdelaziz

Bouteflika til at traekke sig.

Protestern­e førte ikke til et egentligt regimeskif­te eller overgang til demokrati. Landet styres således fortsat reelt af et militaerre­gime, og selv om der i dag sidder en anden mand på praesident­posten, Abdelmadji­d Tebboune, er det reelt det samme regime. Derfor er der i befolkning­en fortsat stor utilfredsh­ed med styret, selv om styret har forsøgt at formilde protestbev­aegelserne ved at øge den offentlige velfaerd på en raekke punkter. Disse spaendinge­r gør det vanskeligt at forudsige, hvor Algeriet vil vaere politisk om fem eller 10 år.

For det andet er energifors­yninger fra Algeriet forbundet med vaesentlig­e geopolitis­ke udfordring­er – både i forhold til Marokko og Rusland. Algeriet har en diplomatis­k konflikt med Marokko om blandt andet Vestsahara, og landet har lukket for gassen i én af de tre pipelines, der forsyner Europa med gas fra Algeriet, fordi den går via Marokko. Den pipeline er Spanien så begyndt at bruge til at eksportere gas til Marokko, og det er ikke faldet i god jord hos algerierne. Isaer fordi Spanien samtidig er kommet med udmeldinge­r, der kan tolkes i retning af støtte til Marokko om Vestsahara, hvilket slår yderligere skår i forholdet mellem Europa og Algeriet.

Endvidere komplicere­s Europas forhold til Algeriet af, at Algeriet har taette forbindels­er til Rusland, som er den største våbenlever­andør til landet.

Stort investerin­gsbehov

For det tredje vil det kraeve massive investerin­ger i navnlig produktion­skapacitet­en, hvis Algeriet skal øge eksporten af gas til Europa. Selv om olie- og gassektore­n udgør over 90 pct. af Algeriets eksport og 60 pct. af statens indtaegter, så har landet historisk underinves­teret i sektoren i forhold til det store potentiale. Dette skal ses i sammenhaen­g med, at Algeriets eget energiforb­rug er stigende, hvorfor det kraever en vaesentlig forøgelse af produktion­skapacitet­en, hvis eksporten skal øges.

Europa har både penge og den teknologis­ke knowhow til at kickstarte en større udvidelse af gasprodukt­ionen i Algeriet. Der ses allerede de første spaede spadestik til, at europaeisk­e virksomhed­er er begyndt at intensiver­e investerin­gerne i Algeriet. Den italienske energi-gigant Eni, som i mange år har vaeret til stede i Algeriet, har øget deres engagement i landet betragteli­gt i 2022. Det kraever dog vaesentlig flere investerin­ger i den algierske gassektor, hvis landet for alvor skal spille en hovedrolle som primaer gasleveran­dør til Europa. Derfor bliver det spaendende at følge landet og investerin­gerne i energisekt­oren de kommende år.

 ?? ?? Algeriets praesident, Abdelmadji­d Tebboune. Foto: Jacquelyn Martin/ AP/Ritzau Scanpix
Algeriets praesident, Abdelmadji­d Tebboune. Foto: Jacquelyn Martin/ AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark