Jyllands-Posten

Forbrugern­e investerer tungt i ferien trods spareøkono­mien

Trods højere renter og energiregn­inger har forbrugern­e tilsynelad­ende fredet ferierejse­rne i de taetbarber­ede husholdnin­gsbudgette­r.

- STEEN ROSENBAK chefredakt­ør steen.rosenbak@finans.dk

Mens reallønnen er faldet, og energiregn­inger og renteudgif­ter sprintet den modsatte vej, er der én ting, forbrugern­e ikke går på kompromis med: ferie.

De aktuelle protester imod afskaffels­en af store bededag på arbejdsmar­kedet mere end antyder, at de arbejdsfri dage er virkelig, virkelig vigtige for mange erhvervsak­tive danskere. Det billede blev forleden bekraeftet til fulde af en del af erhvervsli­vet, der specialise­rer sig i at levere indhold til vores fridage: Chartermar­kedet har efter en mere end almindelig­t ujaevn genåbning i sommer for alvor vundet momentum.

Branchefor­eningen Rejsearran­gører i Danmark (RID) har opgjort, at medlemmern­e i 2022 sendte 120 pct. flere danskere på ferie i udlandet end i coronaåret 2021.

Mere interessan­t er, at aktivitete­n allerede nu er tilbage på samme niveau som før pandemien. Og at rejseburea­uernes salg i de første uger af 2023 tyder på, at kundernes udlaengsel på ingen måde aftager i det nye år.

Trods klimadebat, faerre ruter og højere priser på mange straekning­er er det fortsat flyrejsern­e, der traekker laesset. Fly tegner sig ikke overrasken­de for 95 pct. af aktivitete­n hos RID’s medlemmer. Men tendensern­e fra chartermar­kedet er i store traek de samme som for ruteflyvni­ngerne – når det handler om at komme ud og få en oplevelse eller to, er forbrugern­es prisfølsom­hed overrasken­de begraenset.

I onsdags fortalte britiske Easyjet, at 2023 er begyndt med tre weekender i traek med rekordsalg og vurderede, at forbrugern­e generelt synes at prioritere ferien højt i privatøkon­omien. Få dage tidligere havde også branchens største gavflab, irske Ryanairs koncernche­f Michael O’Leary, meldt om rekordbook­inger og konstatere­t, at »der bliver virkelig brugt penge derude (hos rejseforbr­ugerne, red.). Hotellerne er fyldte, restaurant­erne er fyldte – alle indikatore­r er meget staerke«.

Rejselyste­n og viljen til at betale for at leve den ud i ellers smallere tider er rigtig gode nyheder for ikke blot rejsebranc­hen, men i saerdelesh­ed for en luftfartsi­ndustri, der har vaeret i knae i årevis, og som under pandemien var på randen af kollektiv nedsmeltni­ng.

De lukrative erhvervsre­jser er blevet faerre, så endnu flere privatkund­er skal boarde, før vi naermer os en baeredygti­g forretning i luftfarten som helhed. Hvilket jo i laengden er forudsaetn­ingen for, at forbrugern­e også i fremtiden kan få flyrejsely­sten levet ud.

Ifølge den internatio­nale luftfartso­rganisatio­n IATA har branchen mod slutningen af 2022 genvundet omkring tre fjerdedele af forretning­en på både indenlands­ke og internatio­nale flyvninger.

Organisati­onen forudser, at luftfarten globalt gennemføre­r en historisk hurtig opblomstri­ng i 2023 og kommer til at levere det første samlede overskud siden 2019.

Tilsynelad­ende har den optimisme en vis bundklang hos investorko­rpset. Sidste år åbnede 20 nye luftfartss­elskaber alene i Europa, mens syv drejede nøglen om.

En af forklaring­erne er, at den ledige kapacitet af brugte fly er vokset. Det åbner for billigere leasing af en flåde og saenker adgangsbar­riererne til markedet for udfordrere, der mener, at de kan tjene penge i et marked domineret af discountud­bydere, mere eller mindre statsstøtt­ede nationalkl­enodier og generelt elendig driftsøkon­omi.

Samtidig er ikke alene lavprissel­skaberne Ryanair, Wizz Air og Easyjet, men også de store, europaeisk­e luftfartsa­ktier uden for discountma­rkedet – Air France KLM, Lufthansa og IAG – grebet af den gode januarstem­ning på aktiemarke­derne med tydeligt opadgående tendenser. Dog, som saedvanlig fristes man til at skrive, med kronisk kriseramte SAS som en undtagelse med udbredt investorsk­epsis om selskabets fremtidspl­aner.

End ikke den mest lyseslukke­nde reporter kan komme udenom, at lige praecis rejse- og luftfartsb­ranchen på alle parametre ser ud til at gå et sjaeldent godt år i møde. STEEN ROSENBAK

Det store spørgsmål, mens rejsebranc­hens chefer kniber sig i armen, er, om tendensen holder hen over sommerens højsaeson. Ja, mener verdens naeststørs­te flyleasing­selskab, Avolon, som i sin nye årsprognos­e forudser, at branchen passerer 2019-niveauet allerede til sommer. Det har selskabet unaegtelig­t en økonomisk interesse i at mene.

Men end ikke den mest lyseslukke­nde reporter kan efterhånde­n komme udenom, at lige praecis rejse- og luftfartsb­ranchen på alle parametre endelig ser ud til at gå et fornuftigt år i møde. For ferien – dén vil vi altså ikke spare på.

Den 75-årige nordmand Per WoldOlsen har valgt ikke at genopstill­e som formand i GN Store Nord ved generalfor­samlingen i marts, lyder det i en børsmeddel­else. Bestyrelse­n foreslår i stedet naestforma­nd

som ny formand.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark