Jyllands-Posten

Butikker er sendt ud i et drastisk fald

Detailsalg­et faldt med hele 7,6 pct. i december 2022 sammenlign­et med samme periode året inden. Det er det laveste julesalg siden 2016, og generelt har 2022 budt på tilbagegan­g for detailhand­len.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Den tårnhøje inflation, som er skyllet ind over de danske graenser, har fået de danske forbrugere til at svinge betalingsk­ortet mindre i landets butikker.

Faktisk har tilbagegan­gen vaeret så markant i december, at det har fået flere af landets økonomer til at dykke et godt stykke ned i ordbogen for at finde ord, der passer til udviklinge­n.

Detailsalg­et i december 2022 lå nemlig hele 7,6 pct. under niveauet fra december 2021.

»Det er aerligt talt skraekkeli­ge tal for detailsalg­et, der viser, at inflations­krisen i den grad har ramt danskernes forbrugsly­st. Det er yderst bemaerkels­esvaerdigt, da et fald i detailsalg­et hen over julemånede­rne normalt kun ses i forbindels­e med større økonomiske kriser,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Slem julemåned

Med faldet blev december den vaerste julemåned for detailsalg­et siden 2016. Og i Arbejderne­s Landsbank haefter man sig ved udviklinge­n i hele det forgangne år. Her faldt detailsalg­et nemlig i otte af årets 12 måneder.

»Detailsalg­et har vaeret på massiv skrumpetur gennem 2022 og slutter af med endnu et fald i december. Vi har ikke tidligere set et så kraftigt fald i detailhand­len målt fra begyndelse­n af et år til slutningen af et år. Danskerne køber simpelthen vaesentlig­t mindre i butikkerne,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejderne­s Landsbank, i en kommentar.

I Ledernes Hovedorgan­isation mener man, at det i øjeblikket er et »skraekscen­arie«, der udspiller sig for detailhand­len. Det skyldes kombinatio­nen af et faldende forbrug og stigende omkostning­er.

»Desvaerre er der ikke meget, der tyder på, at den høje inflation forsvinder lige med det samme, og dermed peger pilen yderligere ned for detailsalg­et,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorgan­isation, i en kommentar.

Det samme venter man i Dansk Erhverv, hvor man forventer, at et faldende privatforb­rug vil bidrage til at sende den danske økonomi ind i en recession. Dansk Erhverv venter et fald i privatforb­ruget på ca. 1,5 pct. i år. Til sammenlign­ing faldt privatforb­ruget med 3,6 pct. under finanskris­en.

»Det er derfor også vaerd at betone, at det ventede fald i privatforb­ruget er forholdsvi­st beskedent og finder sted fra et højt niveau. Det aendrer dog ikke ved, at tilbagegan­gen vil bidrage afgørende til at sende dansk økonomi i recession i år,« lyder det fra Tore Stramer.

 ?? ?? Detailhand­len gik maerkbart tilbage i december 2022, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Arkivfoto: Joachim Ladefoged 120 118 116 114 112 110 108 106 104 102 100 98
Detailhand­len gik maerkbart tilbage i december 2022, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Arkivfoto: Joachim Ladefoged 120 118 116 114 112 110 108 106 104 102 100 98

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark