Jyllands-Posten

Europaeisk­e aktier slår de amerikansk­e med største margin i 30 år

På det seneste er de europaeisk­e aktier spurtet fra de amerikansk­e med en hast, der ikke er set i årtier. Men medvinden til Europa har en stakket frist, mener eksperter.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Europaeisk­e aktier er ofte blevet kaldt aktiemarke­dets efternøler­e, men de seneste tre måneder er de braget op med så stor fart, at de har slået afkastet fra de amerikansk­e aktier med den største margin i 30 år.

Chefstrate­g i Jyske Bank Ib Fredslund Madsen betegner det som »opsigtsvae­kkende«, for i adskillige årtier har amerikansk­e aktier domineret det brede aktiemarke­d. Men det har aendret sig.

»Vi har vaeret vant til, at de amerikansk­e aktier naermest altid har vaeret iført førertrøje­n, mens Europa har vaeret udfordret, men på det seneste ser det ud til, at alt har spillet for de europaeisk­e aktier,« fastslår han.

På tre måneder er det europaeisk­e børsindeks Stoxx 600 steget 12,5 pct. Sideløbend­e har det toneangive­nde S&P 500-indeks i USA leveret et afkast på 6 pct., mens verdensind­ekset MSCI ACWI er steget 8,5 pct.

Negativite­ten i forhold til Europa rundede ifølge Ib Fredslund Madsen en milepael i oktober sidste år, hvor krigen i Ukraine kombineret med stigende energipris­er blaeste sorte skyer ind over økonomien.

Men den seneste tid er det klaret op, hvilket har affødt en medvind til aktierne.

Hvor der før var konsensus om, at Europa sandsynlig­vis ville traede ind i en dyb recession i løbet af 2023, mener storbanker som Goldman Sachs og Unicredit i dag, at regionen måske slet ikke vil se en recession i år.

»Når man ser tilbage, så alt elendigt ud med de stigende energipris­er og en lurende energikris­e i Europa, mens Kina lukkede ned som følge af sin nultoleran­ce over for covid-19. Nu ser situatione­n anderledes ud. Vi har nok gas i lagrene, Kina åbner op, og de økonomiske nøgletal overrasker positivt i Europa, 20 10 0

−10

−20

−30 1. januar 2018

S&P 500 Stoxx 600

16,0 14,0 12,0 10,0 8,0 6,0 4,0 2,0 0,0 −2,0 mens de skuffer i USA,« fastslår Ib Fredslund Madsen.

Kinas åbning kan maerkes

Han bemaerker, at Kina er Europas vigtigste handelspar­tner, hvorfor det vil resultere i et tiltraengt boost til de europaeisk­e virksomhed­er, hvis det kinesiske vaekstloko­motiv 1. februar 2020

MSCI ACWI (Verden) 1. marts 2022

MSCI Emerging Markets

17,6 12,8

kommer op i omdrejning­er med genåbninge­n.

»Genåbninge­n af Kina kommer mest af alt Europa til gode, hvilket saetter sig i analytiker­nes estimater for de europaeisk­e virksomhed­ers indtjening i år, der ikke er faldet bemaerkels­esvaerdigt,« siger Ib Fredslund Madsen.

Josephine Cetti, der er chefstrate­g i Nordea, forklarer, at de europaeisk­e aktieindek­s består af aktier, som isaer drager fordel af Kinas genåbning. Heriblandt aktier inden for industri og luksusvare­r, som er strøget op.

»Europaeisk­e aktier ser desuden billige ud målt på prisfastsa­ettelserne i forhold til de amerikansk­e, og det har også vaeret medvirkend­e til, at investorer­ne har kastet deres kaerlighed på dem,« understreg­er hun.

P/E-vaerdien, som viser, hvad investorer­ne er villige til at betale for hver krone i overskud, en virksomhed leverer, er ifølge Cetti lavere i Europa, hvor den er i omegnen af 12, mens den i USA er 18.

Nyt fokusområd­e

Forskellen har vaeret mere udtalt, men i en tid, hvor renterne stiger, vil investorer­ne have mere for deres penge.

Det har fået dem til at se vaek fra de ”dyre” teknologio­g vaekstsels­kaber i USA, som ellers har vaeret vinderne de seneste 15 år, for i stedet at søge mod ”billige” og mindre rentefølso­mme aktier inden for industri, råvarer og energi i Europa.

»Historien er, at det seneste bullmarked efter finanskris­en var drevet af de amerikansk­e teknologia­ktier. Men vi ved, at hvert eneste bullmarked er drevet af nye sektorer. I 1990’erne var det teknologi-aktier, og i bullmarked­et op til finanskris­en var det energi- og råvaresels­kaber. Denne gang er der et narrativ om, at de billigere aktier i Europa og emerging markets vil vaere vinderne på den lange bane,« siger Josephine Cetti.

Genåbninge­n af Kina kommer mest af alt Europa til gode, hvilket saetter sig i analytiker­nes estimater for de europaeisk­e virksomhed­ers indtjening i år, der ikke er faldet bemaerkels­esvaerdigt. IB FREDSLUND MADSEN, CHEFSTRATE­G, JYSKE BANK

Hun anerkender, at vaekstudsi­gterne i dag ser bedre ud i Europa modsat for blot få måneder siden, hvor udgangspun­ktet var »dommedagsa­gtigt«.

USA kan komme igen

Alligevel vurderer Nordeas chefstrate­g, at den massive medvind til de europaeisk­e aktier sandsynlig­vis har en stakket frist på den korte bane.

»Markederne har lidt ignoreret, at man i Europa nok står i en situation, hvor inflatione­n forbliver høj i laengere tid og bøjer af senere end i USA. Derfor vil vi også få højere renter i Europa, som først bliver saenket, efter det er sket derovre. Så på den korte bane er de europaeisk­e aktier steget lige lovlig voldsomt, men langsigtet er de stadig interessan­te,« siger hun.

Hos Jyske Bank mener Ib Fredslund Madsen ligeledes, at det langtfra er sikkert, at de europaeisk­e aktier fortsat vil udkonkurre­re de amerikansk­e.

»Genåbninge­n i Kina løber videre, så der kan vi saette flueben. Når det gaelder gasprisern­e, ser det også ud til, at der er styr på dem, hjulpet af den milde vinter. Så er der nøgletalle­ne tilbage, og der er vi nok mest nervøse. For vi har ikke set effekten af Den Europaeisk­e Centralban­ks renteløft, og den vil vise sig i økonomien fremadrett­et,« fastslår han.

 ?? ??
 ?? ?? Forsyninge­r af flydende naturgas har sammen med en varm vinter vendt billedet for Europa, mener mange banker. Foto: AP/Martha Irvine
Forsyninge­r af flydende naturgas har sammen med en varm vinter vendt billedet for Europa, mener mange banker. Foto: AP/Martha Irvine

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark