Jyllands-Posten

Inflations­bølge løfter salget hos Novozymes

Den høje inflation har øget efterspørg­slen efter en raekke af produktern­e fra Novozymes. Ingrediens­koncernen leverer løsninger, som gør det muligt for kunderne at øge produktivi­teten og vride mere vaerdi ud af landbrugsr­åvarer, som for tiden er meget dyre

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Den buldrende inflation er med til at sikre Novozymes den største omsaetning og den højeste indtjening nogensinde.

Den danske ingrediens­koncern har netop offentligg­jort sit 2022-regnskab, hvor omsaetning­en stiger til 17,6 mia. kr. og indtjening­en til 4,6 mia. kr.

Set over hele året har Novozymes haft en organisk vaekst på 9 pct., og virksomhed­en accelerere­de i årets sidste kvartal, hvor vaeksten nåede helt op på 11 pct.

Novozymes har naturligvi­s også maerket det voldsomme pres fra inflatione­n, som har

Nøgletal 1. halvår

Omsaetning (mio. kr.)

Driftsresu­ltat ebit (mio. kr.) 4.561

Ebit-margin (pct.)

Organisk salgsvaeks­t (pct.) 2022 17.553 26 9

Salgsvaeks­t i danske kroner (pct.)17 øget selskabets udgifter til isaer råvarer, energi og fragt med 2,1 mia. kr. i 2022.

Som det fremgår af vaeksten på top- og bundlinje, er det dog i vid udstraekni­ng lykkedes Novozymes at neutralise­re de stigende omkostning­er ved at haeve salgsprise­rne og forbedre produktivi­teten.

At Novozymes er sluppet relativt godt gennem inflations­stormen skyldes i høj grad, at virksomhed­en er leveringsd­ygtig i en raekke produkter, som er i høj kurs, netop når inflatione­n er høj.

»De høje råvarepris­er skaber en vilje til forandring hos vores kunder. Vores løsninger giver kunderne mulighed for at forbedre produktivi­teten og udbytterne 2021 14.951 4.007 26,8 6 11

Forøger vaerdien

2020 14.012 3.652 26,1 0 -3 fra de råvarer, de anvender i produktion­en,« påpeger Ester Baiget, adm. direktør hos Novozymes.

Novozymes leverer industriel­le enzymer og mikroorgan­ismer, som indgår i produktion­en af blandt andet fødevarer, bioethanol, biodiesel, foder og såsaed.

Ingrediens­erne fra Novozymes kan eksempelvi­s øge landmaende­nes høstudbytt­er, forbedre dyrenes optag af naeringsst­offer fra foderet og gøre det muligt for producente­r af bioethanol at vride maksimal vaerdi ud af den majs, der anvendes i produktion­en.

Derfor stiger interessen for Novozymes produkter, når prisen på landbrugsr­åvarer er høj, hvilket i den grad var tilfaeldet i 2022.

Det er en af grundene til, at Novozymes i 2022 har øget salget af enzymer til producente­rne af bioenergi med hele 25 pct.

»Det er ekstremt godt gået, og vi er vokset hurtigere end markedet, hvilket er det, der gør mig mest glad. Vores løsninger gør det muligt for producente­rne at maksimere deres produktivi­tet af ikke blot bioethanol, men også de sidestrømm­e af foder, der er blevet et stadig større forretning­sområde,« fortaeller Ester Baiget.

Der har også vaeret solid vaekst i salget til landbruget, hvor ingrediens­erne fra Novozymes anvendes i såsaed og foder.

Salget af enzymer til fødevarein­dustrien er ligeledes vokset markant. Også i dette forretning­sområde drives vaeksten blandt andet af kundernes ønske om at få mest muligt ud af de dyre landbrugsr­åvarer.

Salget spredt ud

I en tid praeget af voldsom geopolitis­k og økonomisk turbulens fremhaever Ester Baiget det som en saerlig

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark