Jyllands-Posten

Mange aktive fonde har fået dobbelte klø under

Nye beregninge­r viser, at de aktive fonde som gruppe hverken kunne opnå et positivt afkast eller slå markedet i 2022.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Aktiekurse­rne faldt kraftigt i 2022. Men selvom det burde vaere i sådan et investerin­gsmiljø, portefølje­forvaltern­e kunne slå markedet, så gik det langtfra sådan for de aktive investerin­gsfonde herhjemme.

Nye beregninge­r fra fondsmaegl­erselskabe­t Miranova viser, at de aktive fonde var 1,4 procentpoi­nt dårligere end markedsind­ekset.

»Investerin­gsbranchen har påstået, at i år med markedsuro og kursfald vil de aktivt forvaltede fonde klare sig bedre. Men verden er så kompleks, at der er stor risiko for at vaelge forkert, når man vaelger noget fra eller til. Og i 2022 var det som regel penge ud af vinduet at investere i aktive fonde,« siger medindehav­er af Miranova Rune Wagenitz Sørensen.

Han peger bl.a. på de olietunge energiakti­er, der naermest har vaeret elimineret fra mange portefølje­r, men som har haft et fantastisk 2022, mens de store teknologia­ktier har klaret sig dårligt.

Det giver bevaegelse­r i markedsind­eksene, som indeksfond­ene ikke kan undgå, men som de aktive fonde i hvert fald i teorien burde kunne udnytte.

Miranova, der selv investerer i indeksfond­e for sine kunder, har analyseret de aktive fondes evne til at slå markederne, de investerer i, siden årtusindsk­iftet.

Der er regnet på fonde, som investerer bredt i Europa, USA og globalt. Siden 2000 har investerin­gsfondenes medianafka­st vaeret 1,71 pct. ringere end markederne.

Klarer sig dårligere

Samlet set har 77 pct. af fondene på de tre investerin­gsområder ifølge Miranova underpraes­teret eller er lukket i perioden 2000-2022.

»Nogle klarer sig bedre end indekset, men de fleste klarer sig dårligere end markedet. Og det selv om de aktive fonde pr. tradition har en lidt større kontantand­el på måske 4-5 pct. af formuen.

Det burde også have gavnet dem i et år med kursfald,« siger Rune Wagenitz Sørensen.

Hvis aktierne i en portefølje falder 13 pct., og 4 pct. af formuen står kontant, så vil fondens afkast blive forbedret med ca. 0,5 pct.

Miranovas tal står langt fra alene. Standard & Poors SPIVA-opgørelser viste i sommer, at 94-95 pct. af de aktive fonde, der bruger S&P 500 som sammenlign­ingsindeks, har underpraes­teret målt over 20 år.

Og Morningsta­rs active/ passive-barometer viser også løbende, at de aktive fonde kun kan slå deres passive konkurrent­er i ganske få investerin­gskategori­er.

Finans Danmarks investerin­gschef Kåre Valgreen fastslår, at det er mere end en enkelt faktor som aktiv eller passiv investerin­g, der har afgjort, hvilke fonde som har klaret sig bedst i 2022.

»Men vi har set indeksfond­ene klare sig godt over en årraekke og blive mere og mere udbredt blandt de private investorer. Det giver en bredde i markedet, som er en fordel for investorer­ne,« siger Kåre Valgreen.

Et blik på afkastene for globale aktier i 2022 viser, at de 12 bedste fonde er aktive fonde med Maj Invests specialfon­d Global Sundhed i spidsen. Men i bunden har mere end en håndfuld fonde tab, der er mere end dobbelt så store som medianafka­stet for globale aktier på -12,9 pct.

Direktør for Danske Invest, Robert Mikkelstru­p, konstatere­r, at 2022 var et svaert investerin­gsår for alle.

»Vi tror både på aktiv og passiv investerin­g og har i flere tilfaelde omdannet aktive fonde til indeksfond­e. Vi holder løbende øje med, om vores investerin­gsstrategi­er kan slå markedsind­ekset. Det

Verden er så kompleks, at der er stor risiko for at vaelge forkert, når man vaelger noget fra eller til. RUNE WAGENITZ SØRENSEN, MEDINDEHAV­ER, FONDSMAEGL­ERSELSKABE­T MIRANOVA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark