Jyllands-Posten

Topchefen vil aendre Tryg: Flere børn, gravide og kaeledyr skal forsikres

I stedet for at fokusere på at forsikre ting skal Tryg drejes til at forsikre mennesker, påpeger koncernche­f Morten Hübbe.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Der er flere grunde til, at topchef Morten Hübbe er usaedvanli­g glad for, at Tryg i 2021 kaste sig over danmarkshi­storiens største opkøb ved at laegge 37 mia. kr. for at få fingre i en fin norsk og en meget fin og stor svensk forsikring­sforretnin­g.

Den svenske forretning er utrolig effektivt drevet og bidrager derfor til at forbedre Trygs nøgletal. Men hvad der måske er endnu vigtigere, så har svenskerne et andet forretning­sfokus, som er så godt, at det er ved at blive implemente­ret i hele koncernen.

Kort sagt handler det om at saette mennesker og ikke deres materielle vaerdigens­tande i centrum.

»I Sverige har de et koncept om i endnu højere grad at forsikre mennesker end at forsikre ting. Altså at forsikre børn, gravide, kaeledyr og alt det, der ligger vores hjerter naermest. Der er de nået langt,« siger Morten Hübbe, koncernche­f i Tryg, som torsdag offentligg­jorde regnskabet for 2022. Det viste et overskud på 2,2 mia. kr. efter et svaert år på de finansiell­e markeder, som trak overskudde­t ned med 1,2 mia. kr.

Stor omstilling i gang

Morten Hübbe understreg­er, at der i disse år er en stor omstilling i gang i Tryg. Det giver sig udslag i, at der er sendt 60 nye produkter på markedet i Danmark de seneste to et halvt år.

»Vi vil gerne gøre mere, der handler om at forsikre mennesker. Vi har f.eks. lige lanceret en graviditet­sforsikrin­g,« siger Morten Hübbe.

Med den kan familier mod betaling for hjaelp under graviditet­en og lige efter fødslen. Der er bl.a. adgang til en online-jordemoder og til psykologis­k krisehjael­p, hvis der skulle opstå en vanskelig situation.

»Vi vil gerne vaere et spejl af det samfund, vi er en del af, og ikke et støvet forsikring­sselskab,« siger Morten Hübbe.

Skandinavi­sk model

Når man har talt om en udvikling i retning mod et forsikring­ssamfund, har det ofte vaeret negativt ladet.

Men i Morten Hübbes optik er det en positiv udvikling.

»Så laenge det, vi lander i, er en skandinavi­sk model, som alle kunder har mulighed for at få, og ikke en amerikansk model, som er noget de rige gør,« påpeger Trygs topchef.

Han oplyser, at Tryg vil blive ved med at sende nye produkter på gaden i Danmark.

Tal i mio. kr

Bruttoprae­mieindtaeg­ter

Teknisk resultat

Investerin­gsresultat

før skat

Resultat

»Vi har en ambition om fortsat at innovere og komme med nye produkter, for det synes vi, at kunderne har fortjent,« siger Morten Hübbe.

Ifølge ham er vi ikke på vej mod amerikansk­e tilstande.

»Det er alle samfundsla­g i Danmark, der køber de her produkter. Det er i høj grad en retfaerdig og lige skandinavi­sk model, og det har vi det rigtig godt med,« siger Morten Hübbe.

Højere praemier

Udover at lancere nye produkter har Tryg skruet op for prisen på de eksisteren­de. Ifølge Morten Hübbe blev forsikring­erne sidste år i snit 3-6 pct. dyrere.

Det ser han som en stor sejr i et år, hvor inflatione­n nåede op over 10 pct.

Trygs priser er steget langt mindre af flere årsager. Bl.a. er inflatione­n ikke mindst skudt i vejret på grund af stigende energipris­er. De påvirker ikke forsikring­skoncernen i saerlig stor grad. Det gør i stedet udviklinge­n i materialep­riser og løn til håndvaerke­re.

»Heldigvis rammer den samlede inflation ikke os. Det, der rammer os, er primaert, hvad det koster at reparere et hus og en bil,« siger Morten Hübbe.

Det giver et lavere tryk på omkostning­erne, som samtidig ikke er steget helt så meget som frygtet, fordi det har vaeret muligt at reparere skader mere effektivt.

»Vi kan tage 15-20 pct. af inflatione­n vaek sammen med vores reparatøre­r ved at lave bedre indkøbsaft­aler,« siger Morten Hübbe.

Selv om uroen på de finansiell­e markeder fik Trygs overskud til at dykke med 1,2 mia. kr. i 2022, er topchefen godt tilfreds med regnskabet.

»Vi er rigtig stolte over at se et regnskab, hvor det er tydeligt, at vi er blevet en markant større virksomhed efter opkøb i Sverige og Norge,« siger Morten Hübbe.

Han kalder Tryg for en »rigtig skandinavi­sk virksomhed« med 5,3 mio. kunder. Antallet af ansatte er vokset fra knap 4.700 i 2021 til lidt over 6.500 ved udgangen af 2022.

»Samlet set er det tydeligt, at vores forsikring­sforretnin­g står robust med staerke resultater i et år med turbulens, krig, energikris­e, og med investerin­ger der har vaeret vanskelige. Så jeg er supergodt tilfreds,« siger Morten Hübbe.

Vi vil rigtig gerne gøre mere, der handler om at forsikre mennesker. Vi har f.eks. lige lanceret en graviditet­sforsikrin­g. MORTEN HÜBBE, ADM. DIREKTØR, TRYG

 ?? ?? Selv om uroen på de finansiell­e markeder fik Trygs overskud til at dykke med 1,2 mia. kr. i 2022, er topchef Morten Hübbe godt tilfreds med regnskabet. Arkivfoto: Gregers Tycho
Selv om uroen på de finansiell­e markeder fik Trygs overskud til at dykke med 1,2 mia. kr. i 2022, er topchef Morten Hübbe godt tilfreds med regnskabet. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark