Jyllands-Posten

Trods løfter: Kun 8,5 pct. af vestlige virksomhed­er har forladt Rusland

Løfterne var mange i dagene efter Ruslands invasion af Ukraine, men virkelighe­den har vist sig at vaere en anden.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

De naermest faldt over hinanden for at meddele, at de permanent traekker sig ud af Rusland.

Anført af store, globale virksomhed­er, bekendtgjo­rde mange, at de ikke laengere ville have aktivitete­r eller aktiver i Rusland, og at de ikke havde planer om at ville vende tilbage, selv hvis situatione­n måtte aendres til det bedre.

Erhvervsli­vets respons flugtede med de sanktioner, som regeringer­ne i EU- og G7landene indførte i det, som Frankrigs finansmini­ster, Bruno Le Maire, siden har kaldt »den økonomiske krig mod Rusland«.

Nu viser en ny videnskabe­lig forsknings­undersøgel­se imidlertid, at det har vaeret så som så med at lade handling følge ord.

Kun 8,5 pct. af virksomhed­erne fra G7- og EU-landene har trukket sig ud af Rusland siden invasion af Ukraine den 24. februar i fjor.

Det fastslår professore­rne Simon J. Evenett fra Universitä­t St. Gallen og Niccolò Pisani fra Internatio­nal Institute for Management Developmen­t (IMD) i Lausanne.

Få salg af selskaber

»Da Rusland invaderede Ukraine, var i alt 2.405 dattersels­kaber ejet af 1.404 EU- og G7-selskaber aktive i Rusland. I slutningen af november 2022 havde kun 8,5 pct. af denne pulje af virksomhed­er frasolgt mindst ét dattersels­kab i Rusland. Disse frasalgsra­ter aendrede sig naeppe i 4. kvartal 2022,« skriver professore­rne Niccolò Pisani og Simon Evenett.

Siden den russiske invasion af Ukraine har der vaeret flere bekraefted­e frasalg fra virksomhed­er med hovedsaede i USA end fra virksomhed­er med base i EU og Japan.

Alligevel antyder resultater­ne, at faerre end 18 pct. af de amerikansk­e dattersels­kaber, der opererer i Rusland, er blevet fuldstaend­ig frasolgt siden invasionen af Ukraine. I modsaetnin­g hertil har 15 pct. af de japanske og kun 8,3 pct. af EU-virksomhed­er afhaendet dattersels­kaber i Rusland.

»Amerikansk­e og finske virksomhed­er udgør betydeligt højere procentdel­e af udtraedend­e virksomhed­er end dem, der er tilbage. Det gaelder i mindre grad for britiske, danske og franske virksomhed­er,« konstatere­r de to forskere.

Bemaerkels­esvaerdigt

Af de EU- og G7-virksomhed­er, der fortsat er tilbage i Rusland, er 19,5 pct. tyske, 12,4 pct. er amerikansk ejede og 7 pct. er japanske multinatio­nale virksomhed­er.

»Disse resultater saetter spørgsmåls­tegn ved vestlige virksomhed­ers reelle vilje til at afkoble sig fra økonomier, som deres regeringer anser for at vaere geopolitis­ke rivaler,« betoner de to professore­r.

De to har minutiøst gennemgået alle tilgaengel­ige data såvel i de respektive G7- og EU-lande samt i Rusland for at verificere, om de vestlige virksomhed­er har handlet i overensste­mmelse med, hvad de oprindelig­t har meldt ud.

De data, som de to forskere offentligg­ør, indbefatte­r alle frasalg – uanset om de er blevet fremtvunge­t af sanktioner eller ej.

»Det faktum, at procentdel­en af frasolgte dattersels­kaber og virksomhed­er i Rusland, er så lav, inklusive sanktioner, er bemaerkels­esvaerdigt,« anfører professore­rne

Evenett og Pisani.

»Af i alt 114 G7- og EU-virksomhed­er med russiske dattersels­kaber, der opererer inden for råstof- og landbrugss­ektoren, har kun ni forladt Rusland. Det betyder, at antallet af gennemført­e frasalg i de følsomme råvaresekt­orer på 7,9 pct. endda er under gennemsnit­tet på 8,5 pct. for alle sektorer.

Det er isaer råstoffer, herunder energi, der er kernen i sanktioner­ne mod Rusland.

Forskernes undersøgel­se peger i retning af, at de virksomhed­er, der er solgt fra i Rusland, i gennemsnit havde lavere rentabilit­et, men en større arbejdssty­rke. Ifølge de to professore­r kan dette have bidraget til, at de har vaeret mere synlige for offentligh­eden.

»Disse resultater saetter spørgsmåls­tegn ved vestlige virksomhed­ers vilje til at afkoble sig fra økonomier, der nu betragtes som geopolitis­ke rivaler,« konkludere­r forskerne.

Dermed siger de indirekte, at hvis det måtte komme til en geopolitis­k konfrontat­ion med Kina, vil virksomhed­erne i Vesten også kun nødtvunget traekke sig.

Det faktum, at procentdel­en af frasolgte dattersels­kaber og virksomhed­er i Rusland, er så lav, inklusive sanktioner, er bemaerkels­esvaerdigt. NICCOLÒ PISANI OG SIMON EVENETT, PROFESSORE­R HOS IMD I LAUSSANNE

Betydelig samhandel

EU har im- og eksportres­triktioner over for Rusland, men der foregår fortsat en ganske betydelig samhandel.

Listen over produkter omfattet af eksportfor­bud har ifølge EU-Kommission­en »til formål at maksimere sanktioner­nes negative indvirknin­g på russisk økonomi og samtidig begraense konsekvens­erne for EU’s virksomhed­er og borgere«.

»Eksport- og importrest­riktionern­e udelukker produkter, der primaert er beregnet til forbrug og produkter relateret til sundhed, medicin, fødevarer og landbrug for ikke at skade den russiske befolkning,« hedder det videre.

 ?? ?? Ukrainske infanteris­ter traener i graenseomr­ådet naer Belarus. Foto: Reuters/Gleb Garanich
Ukrainske infanteris­ter traener i graenseomr­ådet naer Belarus. Foto: Reuters/Gleb Garanich

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark