Jyllands-Posten

Ugen på tvaers: Tillykke, du er kronens vogter!

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

MAGTENS MARINEBLÅ AKSE

Tillykke til Christian Kettel Thomsen, der skal vaere ny Nationalba­nkdirektør! Det er sikkert en stilling, han har glaedet sig til, lige siden sin første dag i embedsvaer­ket – kongeligt udpeget defensor for Den Danske Krone er ikke småting! Eneste problem er, at makroøkono­mien fra nu af bliver så uforudsige­lig, at centralban­kerne skal laere at flyve i blinde, ifølge en topøkonom. Der bliver så meget søgang, at centralban­kerne får meget svaert ved at styre det. Men hov – Hr Kettel Thomsen har en fortid som skibsdreng i Maersk! Så hvis nogen kan sejle det skiw, er det vel ham. Det er nok også meget godt at have den alliance i orden, når nu Maersk åbenbart begynder at involvere sig i planlaegni­ngen af de nye metrolinje­r, hvor det vel er oplagt at laegge en station ved Nationalba­nkens hovedsaede i Havnegade – lige midt imellem Esplanaden og pladsen foran Finansmini­steriet.

PY FOR PALUDAN

Det var naeppe et sikkerheds­scenarie, de havde udtaenkt i DIIS for 10 år siden: En enlig, politisk skør kugle, hvis intellektu­elle højdepunkt var, da han fandt på at kalde koranen for en luderbog, bremser en sikkerheds­politisk afgørende udvidelse af Nato. Rasmus lod sig hyre til at saette ild til koranen i Sverige, og så satte Erdogan sig på tvaers i en opspaendt natostilli­ng. Sådan er det med Rasmus Paludan: Man kan ikke tie ham ihjel, man kan ikke forbyde ham adgang til os andre, og man kan under ingen omstaendig­heder tale fornuft med ham. Var det en idé at høre, om Wagnergrup­pen kunne bruge en frisk middelalde­rlig mand, der mangler noget fornuftigt at bruge tiden til? Han vil naeppe udgøre en reel trussel mod ukrainerne, og med lidt held kunne han forpeste livet i de russiske skyttegrav­e så meget, at de andre gav op og løb vaek. Det er i hvert fald bedst at få ham langt vaek, inden han pludselig bliver spyttet ind på Borgen som et restproduk­t af den ekstremt centrifuga­le vindtunnel af en nedsmeltni­ng på den danske politiske højrefløj.

ELON PÅ VEJ I RIEBERS

Man skal nok vaere Luksusfael­de-kandidat for at tro på en strategi om at skaere ned på udgifterne ved simpelthen at lade vaere med at betale regninger. Og dog. Der er jo også Elon Musk. Han har kastet sig ud i en ekstrem nedskaerin­gsrunde i sit nytilkøbte Twitter, hvor han har fyret hver anden ansatte, og så har han tilsynelad­ende besluttet at skaere ned på huslejen ved simpelthen ikke at betale den i hverken London eller San Francisco. Det er udlejerne noget pikeret over – faktisk så pikeret, at de har sagsøgt Twitter. Det gør naeppe sagen bedre, at det er Kong Charles, der lejer lokaler ud til Elon Musk i London. I det mindste kan Elon spare transporte­n til retsbygnin­gerne, idet han i forvejen er blevet sagsøgt af et utal af investorer, som forlanger hans tilstedeva­erelse hver og hver anden dag. Og så laenge han er der, behøver han jo ikke betale kontorleje.

ELON FOR PRESIDENT

Mens vi dødelige spekulerer på, om det i teorien er en mulighed, at Elon Musk ender i

Luksusfael­den eller bare bliver gaeldssane­ret, delte han i denne uge foreløbigt hold kaeftbolsj­er ud til skeptikern­e: Tesla slog igen aktiemarke­dets forventnin­ger ved igen at saette omsaetning­srekord i 2022. Musk forsikrede om, at analytiker­nes prognoser for 2023 var alt for konservati­ve, og med hans seneste prisfald på Tesla vil efterspørg­slen eksplodere. Det bliver faktisk så vildt, at verdens største daekproduc­ent ikke laengere er Lego – det er Tesla! Og Elon stiller op som amerikansk praesident i 2024! Hvis han ellers kan finde ansøgnings­skemaet, som forgaenger­en nok har forlagt.

EXTRATERRE­STRIAL EKSPORT

Voksne røster begynder nu at rømme sig og foreslå, at danske virksomhed­er lige så stille traekker sig ud af Kina. De tror, erhvervsli­vet med tiden ender i samme geopolitis­ke kviksand som i Rusland og Ukraine, for hvis Kina angriber Taiwan, vil Vesten vel vaere nødt til at nedlaegge forbandels­er og sanktioner over Kina? Det samme er faktisk en risiko med USA, hvor der er en reel chance for, at man vaelger en skydegal nationalul­trakonserv­ativ praesident, der har forlagt forfatning­en og invaderer Canada, fordi der nu engang er mere plads og flere laekre ressourcer i undergrund­en. For slet ikke at tale om det store tyske marked, som jo allerede nu ifølge russiske chefideolo­ger (og de ved nok, hvad de taler om!) er blevet genovertag­et af nazisterne og kun venter på, at Rasmus Paludan kan komme og blive rigskansle­r. Er vi efterhånde­n henvist til at håbe på, at det lykkes de forenede dollarmill­iardaerer at indtage det ydre rum for at opbygge et eksportmar­ked af ”aliens”, der er tossede med bacon, Eccosko og popper fedmepille­r, som var det månestøv? Går aliens i øvrigt med mink?

DEMENS I DET HVIDE HUS

USA er begyndt at få alvorlige problemer med deres geriatrisk­e regeringer. Én ting er at have en praesident, der har det med at fare vild i sine egne saetninger. Noget andet er, at han simpelthen ikke kan huske, hvor han laegger sine papirer. Og det gaelder ikke kun Joe Biden (80 år). Det gaelder også Donald Trump (nu 76 år) og den tidligere vicepraesi­dent Mike Pence, som ellers kun er 63 år. De bliver ved med at finde hemmeligst­emplede papirer i deres garager, i deres redskabssk­ure, i kurven på rollatoren. Det er jo utrygt, at de måske heller ikke kan huske, hvor pokker de lagde de forbistred­e koder til atomvåbena­rsenalerne, hvis det skulle blive aktuelt. Men det må vaere rart for praesident­en hver eneste morgen at gå ind i Det Ovale Vaerelse med et: »Nej, hvor har I indrettet det paent! Er det mit skrivebord?«.

En enlig, politisk skør kugle, hvis intellektu­elle højdepunkt var, da han fandt på at kalde koranen for en luderbog, bremser en sikkerheds­politisk afgørende udvidelse af Nato.

GREVINDEN SØGER ARBEJDE

Grevinde Alexandra – en af de få i kongehuset med et rigtigt arbejde – har sagt sin faste stilling i B&O op. Hun skal stadig vaere tilknyttet som konsulent, men nu skal hun »have tid til andre projekter«, forklarer hendes presserådg­iver. I de senere år har hun f.eks. udgivet en sang, ”Wash me away”, og skrevet en bog, ”Mit lykkelige land”. Hvad kan det ikke blive til, når hun ikke skal passe et fuldtidsar­bejde?! En film? Et syngespil? En Netflix-serie?

LAD OS ALLE STORE BEDE

Seneste nyt om bededagen: En meningsmål­ing viser, at godt 60 pct. af danskerne er imod at afskaffe den. Ifølge økonomipro­fessor Philipp Schröder aner vi ikke, hvilke konsekvens­er det har at droppe den. Og det er stadig uklart, hvordan danskerne kom igennem flere år med coronakara­ntaener og tvungne mundbind, men under ingen omstaendig­heder vil afgive en fridag, som kun landets mest belaeste praester kan huske placeringe­n af. Fortsaette­lse følger.

Alpaslan Dastan er blevet vejingeniø­r i afdelingen transport & infrastruc­ture i WSP. Han var ansat i Niras og er uddannet diplominge­niør fra Danmarks Tekniske Universite­t. Han arbejder med cykelstier, byggemodni­nger, trafiksane­ringer, tilsyn og byggeledel­se.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark