Jyllands-Posten

Anklager om »urigtige og utilstraek­kelige oplysninge­r« bekymrer rådmand

I sagen om udvidelsen af Viborgvej påpeger en grundejerf­orening, at kommunen har tilsidesat borgerindd­ragelse og misinforme­ret eller tilbagehol­dt oplysninge­r. Politikere efterspørg­er også afklaring i sagen.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Anklagerne er hårde i det brev, som en lille grundejerf­orening i Aarhus har sendt til teknik- og miljørådma­nden i Aarhus.

»Set udefra tegner der sig angiveligt et billede af en tydeligvis manglende – eller til tider direkte misinforma­tion – imellem byens ansvarlige politikere og selve embedsvaer­ket,« skriver formanden for grundejerf­oreningen Holmstruph­øj, Eigil Rasmussen Hvid, i sit brev til rådmand Nicolaj Bang (K).

I brevet oplister han den sag, grundejerf­oreningen har brugt flere år på. Sagen om udvidelsen af en af Aarhus’ centrale indfaldsve­je Viborgvej, som kommer til at få stor betydning for, hvordan en gruppe på ca. 200 husstande kommer til og fra deres hjem.

Han konkludere­r, at »som en samlet vurdering af ovennaevnt­e forløb er det desvaerre grundejerf­oreningens opfattelse, at konstrukti­ve forslag og borgerindd­ragelse i enhver form groft tilsidesae­ttes – endda ofte under anvendelse af urigtige oplysninge­r eller decideret manglende oplysninge­r af de faktiske forhold fra forvaltnin­gens side«.

Brevet bekymrer rådmanden.

»Det er klart, at når borgere sidder med en følelse af, at man tilsidesae­tter dem, er det noget, man skal tage meget seriøst,« siger han.

»Og så er det jo en feedback, vi tager med i hele borgerindd­ragelsesar­bejdet fremad. Vi skal ikke stå i en situation, hvor folk føler sig haeldt ned ad braettet.«

Orientered­e ikke politikere

JP Aarhus beskrev før nytår det lille kvarters kamp for at blive hørt og set i udvidelsen af Viborgvej. Noget af det, der gik igen i hovedparte­n af de ca. 170 høringssva­r, der kom ind forud for beslutning­en om udvidelsen af Viborgvej, var bekymringe­n for, at adgangen fra Viborgvej til det lille kvarter med ca. 200 husstande skulle lukkes, og kvarteret i stedet skulle betjenes fra den parallelt beliggende Jernalderv­ej. Kommunen anerkendte bekymringe­n og praesenter­ede i stedet en såkaldt “højre ind, højre ud“løsning til Viborgvej kombineret med en åbning ud mod Jernalderv­ej.

Bekymringe­n lokalt blev da i stedet, at den stille, lukkede villavej skulle blive en befaerdet gennemkørs­elsvej – til stor gene for bl.a. de mange børn, som dagligt benytter det vidtstrakt­e stisystem i området, og den vuggestue, som vejen i givet fald skulle føres lige forbi.

Så viste det sig, at det var ulovligt at eksproprie­re grund til at etablere en åbning ud mod Jernalderv­ej, og den løsning blev droppet – hvilket forvaltnin­gen dog ikke har orienteret politikere om. I stedet stod gruppen af grundejere tilbage med en løsning, hvor de kommer til kun at kunne køre ud og ind af én retning. For at komme ind skal de komme fra Viborgside­n, og de kan kun komme ud mod øst ind mod byen.

Staerkt problemati­sk

»Når man ikke kan stole på den informatio­n, man får, er det svaert som politiker at traeffe den rigtige beslutning,« siger byrådspoli­tiker Jacob Søgaard Clausen, tidligere DF’er og nu løsgaenger, som kommentar til behandling­en af sagen. Han var, ligesom resten af Teknisk Udvalg, fortaler for den omtalte ”højre ind-højre ud”løsning, men det var under forudsaetn­ing af, at beboerne fortsat kunne komme ud af Jernalderv­ej.

Hans holdning havde måske vaeret anderledes, havde han kendt hele sagen.

Han deler grundejerf­oreningen Holmstruph­øjs frustratio­n og har sammen med to byrådskoll­eger fra andre partier stillet en såkaldt 10dages forespørgs­el, hvor de blandt andet konstatere­r, at de forud for en beslutning i sagen ikke fik al informatio­n.

»Jeg håber selvfølgel­ig, at de skriver, det var en klar fejl og beklager. Men det er noget, vi skal have fokus på. Sager kan fremlaegge­s på forskellig vis, og de skal selvfølgel­ig lave en afgraensni­ng, men det med gennembrud­det til Jernalderv­ej var så vigtig en detalje. Det har jo vaeret argumentat­ionen for ikke at lave et lyskryds,« siger Jacob Søgaard Clausen.

Hvorfor orientered­e Teknik og Miljø ikke Teknisk Udvalg om beslutning­en om ikke at etablere gennembrud­det til Jernalderv­ej, spørger de tre politikere, som også gerne vil have forskellig­e oplysninge­r om økonomi og muligheder i etablering af et lyskryds.

»Målet er selvfølgel­ig at få afklaret 100 pct., om det ikke var bedre at lave en lysreguler­ing,« forklarer Jacob Søgaard Clausen.

Han har ikke indtryk af, at det er et generelt problem, at politikern­e ikke får nok oplysninge­r, men mener dog, det i sidste ende er rådmandens ansvar, at forvaltnin­gen ikke har oplyst hele sagen grundigt nok.

»Hvis alle sagens fakta ikke har vaeret klart fremlagt, er det staerkt problemati­sk, synes jeg.«

Det er klart, at hvis min forvaltnin­g har tilbagehol­dt eller glemt at medsende noget, så er det en fejl, som skal rettes op. NICOLAJ BANG (K), TEKNIK- OG MILJØRÅDMA­ND, AARHUS KOMMUNE

»Jeg bliver bekymret«

Rådmand Nicolaj Bang kan, fordi det er en 10-dages forespørgs­el, ikke udtale sig om, hvad der er foregået, før svaret på 10-dages forespørgs­len ligger klart. Men spurgt til, hvad han taenker om anklagerne i indholdet i både brevet fra grundejerf­oreningen og fra byrådskoll­egerne, siger han:

»Jeg bliver bekymret, det er da helt åbenlyst. Når man får sådan et brev, kraever det lige, at man tager en grundig gennemgang.«

Han påpeger, at det er en historik, som raekker en rum tid tilbage, og at forløbet skal gennemgås for at finde ud af, hvad der er op og ned.

»Sådanne anklager tager jeg seriøst. Det er klart, at hvis min forvaltnin­g har tilbagehol­dt eller glemt at medsende noget, så er det en fejl, som skal rettes op.«

10-dages forespørgs­len blev stillet den 12. januar og skulle, som navnet antyder, vaere besvaret skriftligt inden 10 hverdage, hvilket var torsdag den 26. januar. Svaret var dog ikke publiceret inden redaktione­ns deadline.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark