Jyllands-Posten

Toppolitik­ere: Hele konstrukti­onen omkring letbanen skal nok laves om

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) finder det utilfredss­tillende, at der ikke kan placeres et ansvar for manglende eftersyn af letbanetog. Rådmand Nicolaj Bang (K) vil tage sagen op i letbanebes­tyrelsen.

- JONAS HVID MARIE-LOUISE ANDERSEN jonas.hvid@jp.dk Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Den politiske top i Aarhus var skarp, da det i november kom frem, at letbanen i op til seks måneder havde fragtet passagerer i togvogne, hvor der ikke var udført påkraevede eftersyn.

Responsen på letbanens netop offentligg­jorte årsagsanal­yse, som forklarer årsagen, men ikke placerer et ansvar, er omtrent lige så skarp i tonen.

»Det er ganske utilfredss­tillende, at der ikke kan placeres et klar ansvar for, at det her eftersyn skulle vaere gennemført,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S), som mener, at problemsti­llingen rejser det større spørgsmål, om organiseri­ngen af den kollektive trafik fungerer.

Bermudatre­kant

»Der er tilsynelad­ende en bermudatre­kant mellem forskellig­e dele af den kollektive trafik, hvor ansvaret af og til forsvinder. Det er utilfredss­tillende, og det er vi nødt til at lave om på,« siger Jacob Bundsgaard og henviser til, at i den konkrete sag er således både Stadler Rail Service, Keolis og Aarhus Letbane involveret, ligesom Midttraffi­k og Aarhus Byråd også er parter, anfører borgmester­en.

»Der er det min opfattelse, at den konstrukti­on kommer man til at skulle lave om.«

Den vurdering deler rådmand for teknik og miljø, Nicolaj Bang (K), der ligesom Jacob Bundsgaard påpeger, at det nedsatte såkaldte paragraf 17 stk. 4-udvalg skal skitsere scenarier for Aarhus Kommunes kollektive trafiksyst­em frem mod 2040.

»En del af opdraget er, at vi skal have et syn på den struktur, vi har i hele den offentlige trafik i Østjylland. Det kraever selvfølgel­ig en dybere analyse, som vi ikke er nået til endnu. Men det er oplagt at se naermere på,« siger han.

Udvalget skal beskaeftig­e sig med den samlede kollektive infrastruk­tur, men deri ligger også organiseri­ngen af strukturen omkring letbanen.

»Det er noget af det, vi skal se på fremadrett­et også, og som bliver en diskussion, vi har i letbanens bestyrelse og politisk.

Først forbi bestyrelse­n

Da det i november blev opdaget, at der ikke var sket de påkraevede tilsyn af syv letbanetog, måtte passagerer i en måned vaebne sig med tålmodighe­d, da letbanetra­fikken kørte på nedsat blus. Alligevel bliver ingen draget til ansvar, som det fremgår af den årsagsanal­yse, letbanen har udarbejdet.

Adspurgt har direktør i Aarhus Letbane Michael Borre dog tidligere udtalt, at »det er jo Stadler Rail Service, der har leveret togene, leveret vedligehol­delsesmanu­alerne og ifølge kontrakten står for at vedligehol­de togene de første seks år. Det er jo derfor deres medarbejde­re, som bør have den fornødne viden om, hvad der står i vedligehol­delsesmanu­alen, og vide, hvordan man bruger it-systemet i den anledning.«

I den forbindels­e afviste han ikke, at der på et senere tidspunkt kan blive tale om at placere et ansvar.

Mens Gert Bjerregaar­d (V) både vil have ansvarspla­cering og erstatning, vil Nicolaj Bang ikke umiddelbar­t gå ud og kraeve, at der placeres et ansvar.

»Sådan noget skal ikke kunne ske. Det er grundessen­sen. Vi kan ikke leve med den slags fejl i noget, som er vital infrastruk­tur. Så er der skyldsspør­gsmålet, og der må vi have en diskussion i bestyrelse­n i forhold til det, der er beskrevet. Men det tyder på, at der er en konflikt imellem letbanen og nogle af leverandør­er. Vi skal have fundet ud af, hvad der er op ned,« siger han.

Sensitive problemsti­llinger

I årsagsanal­ysen konkludere­r Aarhus Letbane, at hovedårsag­en er en mangelfuld oversigt i det it-vaerktøj, som bruges til at holde øje med de førnaevnte letbanetog.

»Det er jo der, problemet ligger, men vi skal også sikre, at der er en robusthed i letbanen, som sikrer, at sådan noget ikke sker, selv om der er fejl et andet sted i kaeden,« siger Nicolaj Bang, der dog først vil have en drøftelse i bestyrelse­n og forklarer, at der er en raekke sensitive retslige problemsti­llinger.

»Derfor skal vi have en snak i bestyrelse­n, frem for at vi springer ud og siger, det er nogens skyld. Men det grundlaegg­ende er, at vi skal have en letbane, som kører så jaevnt som muligt. For mig at se er det det vigtigste.«

Naeste ordinaere bestyrelse­smøde er i marts. Adspurgt om han kan vente så laenge, siger Nicolaj Bang: »Det kan jeg ikke svare på.«

Han vil den kommende tid vaere ekstra opmaerksom på, om der er styr på tingene.

Heller ikke borgmester Jacob Bundsgaard vil kraeve ansvaret placeret.

»Som jeg har forstået det, arbejder man på at lave en handleplan for at undgå, at det sker i fremtiden. Det er det vigtigste.«

Han er tryg ved, at der nu er styr på eftersynen­e af letbanetog­ene fremadrett­et.

»Med den handleplan, der er ved at blive udarbejdet, skal der vaere styr på det. Jeg har en forventnin­g om, at når man har en sag som den her, får man strammet op i alle procedurer,« siger Jacob Bundsgaard.

Der er tilsynelad­ende en bermudatre­kant mellem forskellig­e dele af den kollektive trafik, hvor ansvaret af og til forsvinder. JACOB BUNDSGAARD (S), BORGMESTER I AARHUS

 ?? ?? Borgmester Jacob Bundsgaard (S) (tv.) og teknikrådm­and Nicolaj Bang (K) beklager, at der ikke kan placeres et ansvar for manglende eftersyn af letbanetog. Foto: Stine Schjøtler
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) (tv.) og teknikrådm­and Nicolaj Bang (K) beklager, at der ikke kan placeres et ansvar for manglende eftersyn af letbanetog. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark