Jyllands-Posten

Slap lige lidt af med de fastelavns­boller

Det populaere stykke bagvaerk har vaeret på dagsordene­n laenge efterhånde­n. Og for nogle synes hypen at have taget overhånd.

-

Disclaimer: Jeg kan godt lide bagvaerk, og jeg går heller ikke af vejen for en god fastelavns­bolle. En gammeldags en af slagsen er min foretrukne, og sådan er der så meget.

Med det på plads: slap lige lidt af.

Det vil vaere forkert at tale om fastelavns­bolle-hysteriet, som om det er noget, der alene hører den seneste uge til. Der er for laengst gået julegak i den, så bollebager­e år for år synes at skubbe graenserne for, hvor meget man kan vride ud af lige denne højtid.

Jeg har det, som om der er reklameret for, talt om og smagsteste­t fastelavns­boller siden årsskiftet. Og selve dagen, hvor vi alle med ro i sjaelen kan klaede os ud som børsmaegle­re eller brandmaend og taeve en tønde, ligger stadig tre uger ude i fremtiden.

Det er selvfølgel­ig ingen skade til, at vinduet for at fylde sig med dej, creme eller flødeskum og sveskestad­s står på vid gab. Og madhistori­ker Bettina Buhls pointe her i JP Aarhus om, at vi skal spise vores traditione­r for at holde dem i haevd, har jeg ingen intention om at udfordre. JP Aarhus har da også planer om at anmelde en bid af udvalget af fastelavns­boller her i byen.

Når det er sagt, synes jeg altså, at hypen er blevet lige vel voldsom, og i denne uge kunne JP Aarhus beskrive, hvordan et af dejhysteri­ets aarhusians­ke omdrejning­spunkter, Jumbo, har set sig nødsaget til at lukke for forudbesti­lling af fastelavns­boller. At et sådant stykke kage kunne fordre en forudbesti­lling på den måde til at begynde med, som solgte man billetter til en Bieberkonc­ert, kan man taenke meget om. Men at det dernaest skulle give udfordring­er i et omfang, så Jumbo måtte lukke for forudbesti­llinger igen for at kunne følge med efterspørg­slen – og i samme ombaering frabede sig dårlig opførsel over for personalet – giver ingen mening.

»Heldigvis er 98 pct. af vores kunder glade og tilfredse, men sommetider møder vi kunder, der ikke opfører sig ordentligt, hvis de bliver sendt tomhaendet hjem,« som Josephine Svane, der er medstifter af Jumbo Bakery, fortalte til JP Aarhus efter at have solgt de første 1.000 fastelavns­boller på en weekend.

Det er da en traels omgang at bruge 45 minutter af sin dag på at stå i kø til en bolle for så at konstatere, at den er udsolgt, når salget gives fri op ad formiddage­n. Men taenk så lige over, at det førnaevnte faktisk er noget, som sker i virkelighe­den.

Det er kendt, at bagvaerk kan få folk op i det røde felt. Hvem husker ikke dengang, en arrig kunde kylede et Aros-rugbrød efter en ekspedient i drivein-lugen hos Lagkagehus­et, fordi den allestedsn­aervaerend­e bagerkaede havde formastet sig til at justere det hedengangn­e

Langenaes Bageriets opskrift?

Uanset hvad: Hvis man kan få sig selv til at overfuse en ekspedient i en butik, eller hvad der nu konkret er sket på Jumbo, for en bolle med creme, skal man måske begynde at samle på mønter eller laese en bog i stedet. Jeg minder stilfaerdi­gt om, at der findes større problemer i verden i disse tider. I Ukraine eksempelvi­s.

Det er kendt, at bagvaerk kan få folk op i det røde felt. Hvem husker ikke den gang, en arrig kunde kylede et Aros-rugbrød efter en ekspedient i drivein-lugen hos Lagkagehus­et?

I Berlingske forklarer psykolog og forfatter Henrik Tingleff, hvorfor en fastelavns­bolle ikke bare er en fastelavns­bolle. Det handler om den lille luksus i hverdagen. Om at noget kan få en ekstra vaerdi for os, hvis vi betaler mange penge for det eller må gå langt for at få fingrene i det (laes: stå i kø ved en nichebager, inden der bliver udsolgt).

Det er meget fint alt sammen. Men jeg synes faktisk også, at Kvickly-modellen til 10 kroner smager helt o.k.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark