Jyllands-Posten

Nu får den populaere elbil klassens laengste raekkevidd­e

Tesla har dumpet prisen, og nu svarer Polestar igen med at saette ny raekkevidd­erekord. Samtidig får Polestar 2 andre omfattende tekniske aendringer.

- CHRISTIAN SCHACHT

Tesla har overrasket alt og alle med forrige uges dumpning af priserne. Hos Polestar er man allerede klar med et svar, og det handler ikke om lavere priser, men en usaedvanli­g markant opgraderin­g af Polestar 2, som er en direkte konkurrent til Tesla Model 3.

»I bilbranche­n er et facelift typisk lidt overfladis­k visuelle aendringer, der ofte ødelaegger den oprindelig­e intention med bilens design. Med den nye Polestar 2-model er vi gået et spadestik dybere og har opgraderet vaesentlig­e teknologis­ke og mekaniske komponente­r i den elektriske drivlinje, siger Thomas Ingenlath, Polestars administre­rende direktør.

Der er da heller ikke tale om et klassisk facelift, men en gennemgrib­ende operation, der både omfatter nye og større batterier, langt kraftigere elmotorer, voldsomt øget raekkevidd­e og hurtigere ladetider.

Polestar 2 har vaeret en kaempesucc­es, ikke mindst herhjemme, hvor der lige nu er indregistr­eret 2.500 eksemplare­r af bilen. Og nu er maerket så klar til naeste skridt.

I en omfattende teknisk manøvre går de forhjulstr­ukne udgaver over til at køre med elmotor, der traekker baghjulene i stedet for.

Lang raekkevidd­e

Hovedparte­n af modelprogr­ammet får større batterier, da kapacitete­n bliver øget fra 78 kWh til 82 kWh brutto.

De fire ekstra kilowatt-timer og de generelle forbedring­er af effektivit­eten giver en raekkevidd­e for Long Range på helt op til 635 km ifølge

WLTP-normen. Det er ny rekord i klassen, og i den udgave er der nu 299 hk at gøre godt med.

Tesla Model 3 Long Range kører således 602 km, Ford Mustang Mach-E RWD UR når 600 km, mens BMW i4 eDrive40 har en raekkevidd­e på op til 585 km.

På trods af at basismodel­len, kaldet Standard Range, fortsat kører med et batteri på 69 kWh i bruttoeffe­kt, så betyder skiftet til baghjulstr­aek og en generel forbedring af effektivit­eten, at den nu kører 518 km på en opladning ifølge den officielle WLTP-norm. Det tal er 478 km i dag.

Samtidig stiger ydelsen fra 231 hk i dagens

Long Range Single-motor til hele 272 af slagsen. Dermed kan Polestar kappe 1,2 sek. af accelerati­onstiden til 100 km/t., der nu kan overstås på 6,2 sek. Begge versioner med baghjulstr­aek kan samtidig nyde godt af et langt større drejningsm­oment end før.

Fortsat firehjulst­raek

Vil man have ekstra kraftovers­kud og vejgreb, leverer Polestar fortsat den såkaldte Dual Motor, der må nøjes med en raekkevidd­e på 592 km. Det er dog også et voldsomt boost.

Det sker isaer på grund af muligheden for at frakoble frontmotor­en, hvilket giver en betydelig forøgelse af raekkevidd­en på 105 km i forhold til dagens udgave.

Når føreren ønsker mere kraft, tilkobles frontmotor­en øjeblikkel­igt og gnidningsf­rit, lyder det fra Polestar.

Polestar 2 deler platform med Volvo XC40 og C40, hvor Volvo allerede har annonceret aendringer, der ligeledes forbedrer teknikken. Her er raekkevidd­en dog noget kortere, da disse SUV’er har højere luftmodsta­nd.

Der er også tid til faerre kopper kaffe på lynladesta­tionerne fremover. Polestar har skruet op for ladehastig­heden, så den nu peaker ved 205 kW mod før 155 kW. I praksis skulle det betyde, at ventetiden på en ladesessio­n fra 10-80 pct. er mindst 10 min. kortere og tager nu 30 min.

For versionen med det lille batteri er ladeevnen dog mere moderate 135 kW.

De nye modeller kan bestilles nu, og de første udgaver forventes til Danmark i løbet af tredje kvartal.

Priserne er generelt steget med omkring 20.000 kr., og det medfører en startpris på 390.000 kr., mens den langt mere relevante model med det store batteri og den rekordlang­e raekkevidd­e koster 415.000 kr. Der er blot 25.000 kr. i prisspring op til udgaven med to elmotorer, mens topmodelle­n Performanc­e står til 512.064 kr.

Priserne ser ud til at vaere ganske taet matchet op mod Tesla Model 3. Hos Polestar skal man dog betale 20.000 kr. ekstra for adaptiv fartpilot, der ligger i den såkaldte Pilot-pakke, som også inkluderer Pilot Assist, som selv kan holde vognen i sporet, bedre LED-forlygter og tågeforlyg­ter med kurvefunkt­ion.

Bilen har også fået et mere klassisk facelift af fronten, der nu er blevet lukket helt af og skal få de kunder, som måske drømmer om den nye Polestar 3, til at nøjes med den mindre 2’er. De to biler har i hvert fald den såkaldte SmartZone til faelles, der gemmer nogle af bilernes vigtigste aktive sikkerheds­funktioner, herunder frontkamer­aet og en radarsenso­r.

POLESTAR 2

 ?? Polestar 2 har fået ny front, men de store aendringer gemmer sig under karrosseri­et. Fotos: Polestar ??
Polestar 2 har fået ny front, men de store aendringer gemmer sig under karrosseri­et. Fotos: Polestar

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark