Jyllands-Posten

Årets Bil 2022: Den eftertragt­ede elbil er blevet endnu bedre, men har flere udfordring­er

De små detaljer gør en stor forskel i den seneste Hyundai Ioniq 5. Bilen har dog fået voldsom konkurrenc­e fra Tesla.

- CHRISTIAN SCHACHT

hvis de prøver at saelge den som klassens hurtigste til at lade. Altså sammen med Kia EV6, der deler samme lyksalighe­der.

Prisen er blevet høj

Testbilen er dog efterhånde­n steget markant i pris. Hyundai vil have 465.000 kr. for en baghjulstr­ukken Ultimate med 229 hk og det største batteri på 77,4 kWh. For halvandet år siden kostede den 400.000 kr. Dermed er den staerkt udfordret, ligesom alle andre, af Tesla Model Y Long Range til 430.000 kr.

På den anden side ved jeg ikke rigtigt, hvad jeg efterhånde­n skal mene om designet. Efter en indledende begejstrin­g for de krydsende linjer, der ligner en tidsrejsen­de DeLorean, som på en eller anden måde har fået et barn med en ydmyg Volkswagen Golf 1, er jeg blevet mere kritisk. Bilen begynder at se noget stor og klodset ud.

Og hvorfor insisterer Hyundai på, at Ioniq 5 er en SUV, når den snarere er en meget, meget stor hatchback.

Hvis vejen bugter sig, så be’r Hyundai føreren om at saenke farten, for den er ikke skabt til sjov i gaden, selv om den bestemt er sikkert kørende. Inde i byen er den også stor at tumle og skal i modsaetnin­g til isaer elbilerne fra VW-koncernen bruge virkelig meget plads på at dreje som en fullsize pickuptruc­k fra USA.

Maerket fra Sydkorea kan fortsat traekke 1.600 kg på krogen, men det kraever dog, at man har et stort trailerkør­ekort (B/E), da totalvaegt­en for bil og campingvog­n er meget høj.

Den har også sine ulemper, såsom et gearskifte placeret lige bag rattet, hvor ”D” og ”R” findes ved at vride håndtaget rundt. Jeg vaennede mig aldrig til det skift efter syv dage. Alt for ofte fik jeg aktiveret vinduesvis­keren på håndtaget lige ovenfor.

Dens kantede ydre og enorme rudeareale­r gør udsynet fremragend­e og parallelpa­rkering til en leg.

Høj kvalitet

Interiøret i Ioniq 5 er bygget op med to skaerme og en stribe klassiske betjenings­knapper. Generelt fungerer det godt, men softwaren virker meget langsom til at starte op. På den anden side virker Ioniq 5 godt skruet sammen og forekommer mere faerdig end den første årgang.

Der er fortsat ikke nogen trådløs Apple CarPlay eller Android Auto, og det er altså lidt som at åbne en burgerbar, men alligevel bede kunderne om at medbringe deres egen ketchup.

Kunder, der jagter en mere sportslig elbil, må kigge andre steder hen, måske til den lidt lavere

HYUNDAI IONIQ 5 LONG RANGE ULTIMATE

Batteri: Raekkevidd­e:

Raekkevidd­e, målt:

Opladning:

Hk:

Nm:

0-100 km/t.: Topfart: Traekvaegt: Mål:

 ?? ?? Det lidt større batteri sikrer en raekkevidd­e omkring 300 km på motorvej. Bilen er haemmet af en høj luftmodsta­nd. Foto: Lars Krogsgaard
Pris: 465.000 kr.
Ioniq Long Range: 400.000 kr.
77,4 kWh, netto
476 km, WLTP (Ultimate) Raekkevidd­e, målt:
330 km
km ved 110 km/t.
11 kW (AC), 220 kW (DC)
Opladning 10-80 pct., målt: 19 min.
Motor: en elmotor til baghjulene
229
350
Det lidt større batteri sikrer en raekkevidd­e omkring 300 km på motorvej. Bilen er haemmet af en høj luftmodsta­nd. Foto: Lars Krogsgaard Pris: 465.000 kr. Ioniq Long Range: 400.000 kr. 77,4 kWh, netto 476 km, WLTP (Ultimate) Raekkevidd­e, målt: 330 km km ved 110 km/t. 11 kW (AC), 220 kW (DC) Opladning 10-80 pct., målt: 19 min. Motor: en elmotor til baghjulene 229 350

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark