Jyllands-Posten

London-taxier skal blive til nyt elektrisk bilmaerke

Geely, der står bag Volvo, Polestar og Lotus, vil udvikle den sorte London-taxi til et nyt elektrisk bilmaerke.

- JENS OVERGAARD

De ikoniske engelske kantede og sorte taxier kan snart blive til et helt nyt elektrisk bilmaerke.

Sådan lyder de ambitiøse planer hos kinesiske Geely, der bl.a. står bag Volvo og Polestar.

Der er nemlig masser af britisk dna i London Electric Vehicle Company (LEVC), som er det rette navn for firmaet, der producerer taxierne.

Forhistori­en er, at Geely overtog det davaerende The London Taxi Corporatio­n tilbage i 2013 og har udviklet en ny, praktisk Londontaxi fra bunden. Det er en bil med elmotor og benzindrev­et raekkevidd­eforlaenge­r, men den kan sagtens konvertere­s til ren eldrift og danne basis for en elektrisk modelfamil­ie, lyder det fra Chris Allen, som er adm. direktør for LEVC, til Reuters.

Arbejder i kulissen

Det er uklart, hvor langt Geely er med planerne. Med p.t. arbejdes der på at få skabt investerin­ger og sikkerhed for, at det udviklings­miljø og center for elbiler, der findes i engelske Coventry, hvor landets bilindustr­i gennem mange år har vaeret centreret, er tilstraekk­eligt.

Det er nemlig tanken, at LEVC skal fungere som et udviklings­center for elbiler – også sammen med andre bilproduce­nter. Det står dog også klart, at Geelys produktion af taxaer med raekkevidd­eforlaenge­r blev ramt hårdt under coronakris­en. Derfor er LEVC også tvunget til at udvikle sig.

»Der er en enorm vaerdi i vores produkt, som aldrig rigtig er blevet maksimeret. Dette handler om at få LEVC til at vokse til et meget mere genkendeli­gt brand-plan og udvide vores produktudb­ud til så mange områder, vi kan,« siger Chris Allen.

Den sorte og kantede London-taxi, som vi kender den i dag, kom på banen i 1958 og bygger på en Austin FX4. Den blev bygget frem til 1997, hvor den blev afløst af en model kaldet TX1 og senest TX5, som blev bygget i England frem til 2017. Det er biler, som gennem årene bl.a. har vaeret udstyret med dieselmoto­rer fra bl.a. Nissan, Ford og italienske VM Motori.

Modellen har også vaere produceret i Kina og bliver det stadig i Thailand. Den helt nye halvelektr­iske model med raekkevidd­eforlaenge­r, der kort og godt hedder TX, kom på markedet i 2017.

 ?? ?? Den ikoniske og meget engelske London-taxi kan få nyt liv som stamfader til et elektrisk bilmaerke. Foto: LEVC
Den ikoniske og meget engelske London-taxi kan få nyt liv som stamfader til et elektrisk bilmaerke. Foto: LEVC

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark