Jyllands-Posten

Ekspert forventer, at tallet vil vokse i 2023

I fjor blev der importeret dobbelt så mange brugte elbiler som året før. Ekspert regner med endnu større import i år efter prisnedsae­ttelser.

- JENS OVERGAARD

Danskerne er vilde med brugte elbiler, hvor toppen af prisen er taget af. Det viser helt friske tal fra Motorstyre­lsen, der fortaeller, hvor mange brugte elbiler som blev importeret i fjor.

Her kom der 19.700 biler over graensen, hvilket naermest er en fordobling i forhold til året før, hvor der kom 11.300 biler til landet, og er et antal, som naermer sig de 30.800 nye elbiler, der kom nummerplad­er på i fjor.

Her var Tesla Model 3 helt som i 2021 den mest importered­e brugte elbil. I fjor blev der således hentet 5.700 stk. Model 3 til landet, mens der kom 1.770 Tesla Model Y og 1.160 Skoda Enyaq iV.

Til sammenlign­ing blev der solgt bare 600 samt henholdsvi­s 2.300 og 2.400 helt nye eksemplare­r af de tilsvarend­e modeller. Her har Tesla Model 3 Standard Range isaer vaeret attraktiv herhjemme, fordi den har kunnet prissaette­s godt i forhold til nye biler.

Jan Lang, som er markedsana­lytiker på Bilbasen vurderer derfor over en kam, at importen af brugte elbiler bliver højere i år end i fjor, og at netop modeller som Tesla Model 3 Standard Range og Model Y Standard Range fortsat vil vaere import-bestseller­e.

Fortsat vaekst

»Importen af brugte elbiler vil mindst vaere på niveau med 2022, og jeg forventer, at den stiger. Når elbilerne alt andet lige bliver billigere, vil flere danskere få mulighed for at erhverve disse, fordi de bliver billigere end tidligere, og så vil forhandler­ne have et incitament til at tage dem hjem,« siger han.

Udviklinge­n har vaeret i gang laenge.

»Det er en aktivitet, som accelerere­de i andet halvår af 2021 og har fortsat siden. Den del bidrager til, at omsaetning­en på brugtvogns­markedet for elbiler er steget med 80 pct. fra 2021 til 2022.

Nu kommer der sandsynlig­vis en opbremsnin­g i den kommende tid, fordi markedet lige skal saette sig, og forhandler­ne lige skal kende priserne.

Men på sigt så vil det accelerere igen,« siger Jan Lang.

Mange af de nyere brugte elbiler, som importeres til Danmark, kommer fra det store tyske marked.

Flere muligheder

I Tyskland er tilskuddet til plug-in-hybrider bortfaldet, mens det reduceres for elbiler.

Kort tid efter årsskiftet har Tesla sat priserne voldsomt ned i hele Europa, inklusive Danmark.

Det har flere effekter. Ikke mindst, at de billigste Tesla Model 3 og Model Y i Tyskland kommer ned under en pris, hvor de stadig vil modtage et statstilsk­ud og på den måde vaere billigere at importere. Mens de andre Tesla-modeller vil få et tilskud, som stadig er forholdsvi­s højt, selv om det er reduceret.

»Derfor vil det fortsat vaere attraktivt at tage isaer de billigste udgaver af Tesla til Danmark,« siger Jan Lang.

I Tyskland er der efter årsskiftet dog den krølle, at mens private må saelge bilerne videre efter seks måneder, skal profession­elle forhandler­e vente 12 måneder.

Umiddelbar­t tror Jan Lang dog ikke, at den aendring vil få den store effekt.

Bl.a. fordi mange danske forhandler­e allerede har store maengder af Tesla Model 3, men også den nye og prisbillig­e MG4 er på vej til Danmark i faste ordrer, som de kan blive tvunget til at regulere ned i pris.

Desuden er der tilskudsor­dninger i omkring 15 EU-lande, og herfra kan der også komme biler.

Som et kuriosum overhalede den aldrende VW e-Golf med 700 stk. både VW ID.4 og ID.3 på brugt-importfron­ten i 2022.

TOP-20 IMPORTERED­E BRUGTE ELBILER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark