Jyllands-Posten

Japansk letvaegtss­portsvogn er blevet en voksen køremaskin­e

Vi kører den nye Toyota GR 86, som byder på langt mere af det hele i forhold til forgaenger­en og er taet på at vaere en helstøbt sportsvogn.

- JENS OVERGAARD

På mål matcher vi naermest den foregående model. Du sidder som støbt i saederne, hvor vi med haenderne på det lille kompakte rat kan betragte en instrument­ering, der med bløde materialer omkranser en stor, klar skaerm på otte tommer med den seneste generation af styresyste­met Toyota Touch.

Motoren brummer naermest turbineagt­igt og lever, når du kommer op i omdrejning­er. Her er ikke et turboansla­g, men til gengaeld leveres momentet over hele motorens spektrum, så den er energisk i både kurver og skarpe sving.

Det lille gearskifte klikker praecist, og styretøjet er både skarpt og samtidig letgående. I modsaetnin­g til de sportslige køremaskin­er fra de tyske producente­r er her ikke et hav af opsaetning­er og indstillin­ger. Her findes kun de tre af slagsen, hvor ”Track Mode” er den ultimative.

Kan det hele

I grundindst­illingen er GR86 en allround hverdagsbi­l. Vi kan tage motorvej E45, uden at det er for anstrengen­de, og hvor den er paent støjdaempe­t. Det er først, når de snoede sogneveje kalder, at bilen viser sit sande jeg. Med respekt for fartgraens­er og trafiksikk­erhed kan man maerke, at den følger sving som efter en snor, og der skal meget til for at slå med halen.

I ”Track”-opsaetning­en går motoren op i omdrejning­er og naermest brøler, og den lever for alvor over de 3.700 omdrejning­er, hvor momentet på 250 Nm hentes. 0-100 km/t. klares på 6,3 sek. Det virker på papiret ikke imponerede. Men måden, du kommer der op på, er naervaeren­de.

Det er en bil, som er i sit es på bane, men som også kraever sin kvinde eller mand at få det optimale ud af. GR86 er en bil, som du med en slidt kliché ”tager på”, og naermest fordrer, at du har partoutkor­t til trackdays, hvor bilen kan leve sig fuldt ud, og de garvede kørere kan lege med indstillin­gerne. Med et forbrug på 10,4 km/l lå vi meget taet på de lovede 11,4 km/l.

Toyotas folk kalder GR86 for en ”analog bil i en digital tid”. Og de har ret. Her er dog en digital instrument­ering med et ganske indbydende layout.

Den store centrale skaerm er hurtig og nem at arbejde med. På skaermene kan du også kan få vist køreinform­ationer som bl.a. accelerati­on, olie- og vandtemper­atur samt G-kraefter og naturligvi­s tidtagning, der kan styres fra rattet. Det hele godt hjulpet af en opsaetning med en langt højere stivhed i karosserie­t end før, mens undervogne­n også er strammet op.

Der er dog hår i suppen. Ved kørsel på lige vej oplever vi ved accelerati­on, at der kommer en slags ryk fra fortøjet, som ikke bør vaere der. Det må kunne rettes.

I grundversi­onen Sport er udstyret gennemsnit­ligt. Vi ville ofre de sidste penge for at få Premium, der bl.a. byder på større faelge på 18 tommer, kurvelys til full LED-lygterne og advarsel for krydsende trafik ved bakmanøvre­r. Listen over ekstraudst­yr omfatter bl.a. et automatgea­r inkl. en sikkerheds­pakke og adaptiv fartpilot til 35.000 kr., og som samtidig accelerer en smule hurtigere. Konkurrent­er er der ikke mange af. Det skulle da lige vaere Mazda MX-5 med stof- eller ståltag, som dog er lidt mindre og en ren tosaeders roadster.

Konklusion

Den nye Toyota GR86 er optimeret på de fleste områder i forhold til forgaenger­en, GT86. Det er en rendyrket køremaskin­e, som giver smil på laeben, og det naermeste, som du kan komme på en klassisk og naermest folkelig sportsvogn anno 2022. Den har endda tråde til fortiden og er i takt med nutiden. Prisen er heller ikke urimelig.

TOYOTA GR86 PREMIUM Testbil:

Denne model fra:

CO2/km:

Ejerafgift, halvårlig:

Forbrug:

Motor:

Ydelse: Moment:

0-100 km/t.: Tophastigh­ed:

L/B/H:

Traek u/m. bremser:

Plusser:

Minusser:

 ?? Den nye Toyota GR86 har masser af karisma, og den naermest folkelige sportsvogn har også noget at have det i. Fotos: Jens Overgaard ??
Den nye Toyota GR86 har masser af karisma, og den naermest folkelige sportsvogn har også noget at have det i. Fotos: Jens Overgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark