Jyllands-Posten

Den franske SUV er designerla­ekker, men der er klumper i teknikken

Renault Austral afløser Renault Kadjar. Den store franske SUV byder på laekkert interiør og premium-fornemmels­e. Desvaerre er drivlinjen ikke af samme høje standard.

- JENS HØY

Crossoverb­ølgen har laenge vaeret over os. Bilfabrikk­erne synes enige om at surfe sig ud af den globale salgskrise ved hjaelp af "bastard-biler": køretøjer, der kombinerer personbile­ns komfort med firehjulst­raekkerens jegklarer-alt-udstråling. Den absolut nyeste er Renault Austral. Og det er i modsaetnin­g til mange andre nye biler ikke en elbil, men en ret almindelig­e bilmodel, dog med en lidt usaedvanli­g hybridopsa­etning.

Det er dog designet, der taeller, og samtidig er fornemmels­en i kabinen inklusive skaerme og opkoblings­muligheder uhyre vigtigt.

Nogenlunde sådan kan købsproces­sen hos de fleste gøres op, og set med de briller er Renaults nye bil godt på vej.

SUV’en lander først i Danmark efter sommerferi­en, så derfor ved vi ikke praecist, hvordan de danske modeller bliver udstyret, eller hvad priserne bliver.

Bilen har vaeret forsinket, så lanceringe­n falder hele to år efter Nissan Qashqai, som den deler platform med.

Det er dog mere end svaert at se ligheder, for Renault har formået at give bilen sit helt eget udtryk. Samtidig er der forskellig­e i forhold til bla. motorprogr­ammet.

Første møde med Alpine

Med Austral søsaetter Renault et nyt udstyrsniv­eau i form af Alpine, og det giver bilen ekstra sorte detaljer og en lidt mere sportslig front og blå detaljer i interiøret.

Om denne topmodel overhovede­t kommer til Danmark, er tvivlsomt. Basisversi­onen hedder Equilibre, mellemvers­ionen Techno og topversion­en Iconic.

Inden døre er der lagt op til en revolution med en fuld digital instrument­ering og ny infotainme­nt. Austral henter sit interiørde­sign fra den nye elektriske Megane, og det ser ikke blot laekkert ud.

Det er også en fornøjelse at betjene, når først man har vaennet sig til, at der sidder tre stilke på rattet til højre.

Øverst sidder gearvaelge­ren. Naeste stilk er den klassiske til afviserbli­nk m.m., mens der nederst sidder den traditione­lle franske multiknap til radio osv. Med dette valg har Renault frigivet pladsen i midten mellem forsaedern­e, og her har man designet en lille genistreg i form af en støtte til armen/hånden, der kan indstilles frem og tilbage.

Det kan lyde som pjank, men det giver støtte til din underarm, når du skal trykke på skaermen. I praksis fungerer det fint og tilsaetter et staenk af eksklusivi­tet til interiøret.

Renault har overgivet sig 100 pct. til Google Automotive, og det er nemt og intuitivt, og som Android-bruger er det fint at kunne logge på med sin Google-konto.

To skaerme formidler informatio­nerne, og instrument­et direkte bag rattet kan designes, som du ønsker det, og Renault har valgt at placere fysiske knapper under midterskae­rmen.

Testbilen havde også head-up display og var med instrument­bord udformet med traepanele­r og krydret med blødt kunstigt ruskind.

Teknik under middel

Der er endnu lang tid til praesentat­ionen, så derfor ved vi endnu ikke, hvilke motorer som introducer­es i Danmark, men en 12V mild hybrid med 1,3-liters benzin og sekstrins manuelt gear med 140 hk ventes at blive billigste version.

Med 160 hk har samme motor CVT-automatgea­r.

Påhaengsva­egten er op til 1.500 kg, men hele 1.800 kg i mild hybriderne. Her har bilen en stor fordel i forhold til mange af de nye elbiler, som bliver praesenter­et i denne klasse.

Den slags basismodel­ler som førstnaevn­te basisudgav­e bryder bilfabrikk­erne sig ikke om at vise frem ved internatio­nale praesentat­ioner, så vi testkører toppen af programmet med Renaults E-Tech-system, og det er ikke nogen saerlig overbevise­nde drivlinje.

I første omgang tror vi ikke rigtig på, at bilen har 200 hk, og må kigge i specifikat­ionerne.

På papiret ser teknologie­n overbevise­nde ud med hele to elmotorer, forhjulstr­aek samt en trecylindr­et benzinmoto­r med 131 hk og ingen kobling, men flere gange under testen oplever vi, at bilen tøver, når du har brug for hurtige kraefter.

Ved mere glidende kørsel oplever vi også, at drivlinjen efter et blødt speedersli­p udsender diskrete klonk-lyde, når man igen giver lidt gas.

På papiret sikrer systemet en flot benzinøkon­omi på knap 22 km/l, men jeg kan ikke lade vaere med at sidde og taenke på, hvor meget der kan gå i stykker i så avanceret et system.

I Austral har Renault valgt at tilbyde to former for bagaksel. I de billigere motorvaria­nter er der traditione­l ’’torsion beam’’, men vores testbil har firehjulss­tyring i kombinatio­n med et multilinko­phaeng.

Systemet er tredje generation og sikrer en lille venderadiu­s på 10,1 meter.

Ved kørsel ligeud og i kurver med hastighede­r over 50 km/t. kan baghjulene dreje én grad i samme retning som forhjulene, mens fem grader er muligt i modsat retning, når du vender.

Priserne er som naevnt ukendte, men en Nissan Qashqai koster fra 300.000 kr. i en meget skrabet version med 140 hk.

Et gaet kunne vaere, at en fornuftigt udstyret Austral med 140 hk motor starter ved 330.000 kr., mens den avancerede topmodel givetvis vil ryge over 400.000 kr.

Fin rummelighe­d

Austral lander i en vrimmel af konkurrent­er, og sigtet er familien.

Her vil den franske bil stå sig godt med et forskydeli­gt bagsaede (16 cm) og paent med plads i bagagerumm­et, svarende til 430 liter i denne fuld hybrid med bagsaedet kørt helt tilbage.

Omkring et år efter at Austral er lanceret, kommer en syvpersone­rs udgave. Den får ikke Austral-navnet, men kommer formentlig til at hedde noget med Espace.

Det er snart 10 år siden, at Renault praesenter­ede Kadjar, som også dengang var en slags Nissan QashqaI-kopi. Denne gang er bilen langt mere selvstaend­ig i sit udtryk og teknik, men det er altså ikke kun positivt.

Konklusion

Flot ser den franske udgave af Nissan Qashqai ud. I det indvendige hersker der også stil og laekre materialer, men topmodelle­n skuffer alligevel: Med to elmotorer og meget avanceret fuld hybrid-teknik savner bilen finesse i drivlinjen. Og så er vi meget spaendte på, hvad prisen bliver, for den skal vaere skarp i det konkurrenc­epraegede marked.

JP var inviteret til Madrid af Nissan

RENAULT AUSTRAL E-TECH ALPINE Motor:

Batteri: Effekt: Moment: Topfart:

Acc. (0-100): Akselafsta­nd: Laengde: Bredde: Højde:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark