Jyllands-Posten

Overblik over lynladning skal hjaelpe ejere af elbiler

Ny hjemmeside skal give overblik over netvaerk af lynladesta­ndere, som ikke kraever abonnement, isaer ved tankstatio­ner og uafhaengig­e udbydere.

- JENS OVERGAARD

Det skal vaere lige så let at lynlade bilen, som man tanker benzin – og der er masser af alternativ­er, som ikke kraever abonnement. Det er tankerne bag en ny hjemmeside, der samler en lang raekke af de braendstof­kaeder, som nu har fået lynladere til at supplere de klassiske standere og en stribe af de andre nye selvstaend­ige aktører med lynladere på mindst 150 kW. Dem er der foreløbig over 100 af – og langt flere ladepunkte­r.

Det er Drivkraft Danmark, som er branche- og arbejdsgiv­erorganisa­tion for braendstof­leverandør­er og ladeoperat­ører, der står bag det nye åbne ladenetvae­rk. Det kan ses på hjemmeside­n vioplader.dk. Her vises også de mere end 200 kendte placeringe­r af kommende lynladesta­tioner, som er planlagt i 2023 og 2024.

Der er flere årsager til, at det nye initiativ kommer nu, lyder det fra Jacob Stahl Otte, direktør i Drivkraft Danmark.

»Det er for at vise, hvor relativt langt vi er kommet, og hvor hurtigt det går i de kommende år. Det er lynladere, som supplerer dem, der står hjemme i carporten og ved kantstenen. Her er et landsdaekk­ende netvaerk, som er tilgaengel­igt.

Her er ikke noget med abonnement­er. Det er nem betaling ligesom ved betaling af benzin eller diesel, så det begynder at ligne det, vi kender fra braendstof­markedet,« siger han.

Slut med raekkevidd­eangst

Jacob Stahl Otte håber også, at initiative­t kan vaere med til at saette yderligere gang i omstilling­en til elbiler.

»En af de store barrierer for at skifte til elbil er frygten for at løbe tør for strøm. Med dette initiativ viser vi, at der er et solidt og åbent netvaerk, som giver danskerne mulighed for at rejse frit på el på samme måde, som de har gjort på benzin,« siger han.

»Her er et overblik over de private aktører. Det er kun en del af billedet, men det tegner et sammenhaen­gende landsdaekk­ende netvaerk. Den snak, som der måtte vaere om raekkevidd­eangst, skal vi nok få løst,« siger han.

I første omgang er det altså udelukkend­e lynladere på over 150 kW, som er med.

»Lynladere er fremtidens tankstatio­ner. Når man er på farten, skal det gå hurtigt, så man kan komme videre,« siger Jacob Stahl Otte, der ikke vil afvise, at man senere kan tage hurtiglade­re på 50 kW med i oversigten.

Godt initiativ

Mads Aarup, som er bestyrelse­smedlem og talsperson i Elbilforen­ingen, FDEL, er positiv over for det nye kort.

»Vi hilser alle nye ladere velkommen, isaer i et konkurrenc­epraeget marked. Jeg har vaeret inde at se på kortet. Jeg har en fritidsgru­nd i Thy Nationalpa­rk, og det er fint at kunne se, at der er trefire nye lynladere på vej her, som ikke er Clever og E.ON. Det er et godt initiativ og fungerer godt, men det giver ikke det fulde overblik. Så skal man også ind på kort fra FDM, Dansk e-Mobilitet (Clever og E.ON) med flere,« siger Mads Aarup, som mener, at det kan vaere vanskeligt at lave én oversigt.

Han efterlyser, at Drivkraft Danmark ville udvikle en såkaldt API, så ladestatio­nerne helt naturligt optraeder på onlinesøge­maskinerne, der også findes i en del elbiler. De ville så blive kombineret med oplysninge­r fra de andre udbydere. Det er f.eks. også Ionity eller Tesla, som har en raekke ladestande­re, der er åbne for andre maerker.

Drivkraft Danmark oplyser, at ”Vi oplader Danmark” i første omgang skal give et overblik, isaer hvis man er ny på elbilmarke­det eller uafklaret, mens man med fordel kan bruge eller supplere med en app som Charge Finder i jagten på ladestande­re.

Ifølge avisens oplysninge­r arbejdes der dog med muligheden for en API-mulighed og måske også roaming mellem nogle selskaber.

Jacob Stahl Otte, direktør i Drivkraft Danmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark