Jyllands-Posten

Regeringen erkender, at der er »betydelig usikkerhed« i regnestykk­et om bededag

Et af de vigtige punkter i regeringen­s regnestykk­e om den gavnlige effekt ved at afskaffe store bededag bygger på en interviewu­ndersøgels­e.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

En central del af regnestykk­et bag afskaffels­en af store bededag bygger på en interviewu­ndersøgels­e, hvor Finansmini­steriet medgiver, at udsikkerhe­den er »betydelig«, og der er tale om et »lille« antal besvarelse­r.

I forvejen har der vaeret stor debat om, hvorvidt effekten med et øget arbejdsudb­ud på 8.500 personer er varig eller vil dampe af. Men nu sås der også tvivl om, hvorvidt ”startpunkt­et” overhovede­t er 8.500 personer.

Tallet på de 8.500 personer er afgørende for, om fjernelsen af store bededag giver de 3 mia. kr. i statskasse­n, som regeringen regner med.

Hold tungen lige i munden: Ved at fjerne en helligdag øges antallet af årlige arbejdsdag­e i Danmark fra 222 til 223 dage. Det er en øget arbejdstid på 0,45 pct. Regeringen går ud fra, at der er nogen, der ikke vil gå op i arbejdstid, men de fleste vil. Der er et såkaldt »gennemslag« på 75 pct. ifølge Finansmini­steriet, og dermed bliver de 0,45 pct. sat ned til 0,34 pct.

0,34 pct. øget arbejdstid i hele Danmark svarer til, at 8.500 personer arbejder fuld tid i et helt år. De, der arbejder ekstra, vil få ekstra løn, som via skatter gavner statskasse­n. Så langt, så godt. Det vigtige er her, at de 8.500 fuldtidspe­rsoner fremkommer, når man har et »gennemslag« på 75 pct.

Både overvisman­den og andre fremtraede­nde økonomer har modsagt regeringen­s forudsaetn­ing om, at de 8.500 personer er en varig effekt. Kritikken går bl.a. på, at regeringen mangler evidens (dokumentat­ion) for det.

Men det er heller ikke givet, at de 8.500 personer holder som startpunkt, siger økonomer. For det er ikke sikkert, at »gennemslag­et« er 75 pct.

»Hvorfor er det 75? Hvorfor ikke 62 eller 49? Der er i princippet frit slag mellem 0 og 100 pct. Her har man heller ikke nogen evidens for, hvorfor man har sat det, som man har gjort,« siger professor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universite­t.

Professore­n får opbakning fra Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d.

»Det er vi enige i. Det er en antagelse. Det kunne også vaere noget andet,« siger rådets direktør, Lars Andersen.

Mangler evidens

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den borgerlige taenketank Cepos, er også enig:

»Der er hverken evidens for, at gennemslag­et er 75 pct., eller for, at effekten er varig. Finansmini­steriet har forladt sine regneprinc­ipper om, at der skal vaere evidens for den finansieri­ng, man regner med,« siger han.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten skriver Finansmini­steriet, at gennemslag­et på de 75 pct. blev fastlagt i 2012 ud fra bl.a. »rådata fra ”Arbejdskra­ftundersøg­elsen” fra Danmarks Statistik«.

»I forbindels­e med vurderinge­n blev der desuden på baggrund af data fra ”Arbejdskra­ftundersøg­elsen” peget på, at tilstedeva­erelsen af en fridag i en given uge reducerede arbejdstid­en i den pågaeldend­e uge svarende til et gennemslag lidt under tre fjerdedele (75 pct., red.),« skriver ministerie­t, som peger på, at der også var undersøgel­ser, der pegede på en effekt lige over 75 pct., men disse saettes der ikke navn på.

Forbehold for undersøgel­se

”Arbejdskra­ftundersøg­elsen”, som nøgletalle­t på 75 pct. henføres til, skal tages med forbehold, påpeger Finansmini­steriet:

»Det skal dog bemaerkes, at der er betydelig usikkerhed knyttet til ”Arbejdskra­ftundersøg­elsen”, der er en interviewu­ndersøgels­e. Antallet af besvarelse­r på enkeltuger er lille,« lyder det.

Det får Mads Lundby Hansen fra Cepos til at replicere:

»Der er tale om en interviewu­ndersøgels­e, hvor de ikke er blevet spurgt til afskaffels­e af en helligdag. Det er et tyndt grundlag, og jeg vil opfordre Finansmini­steriet til at laegge dokumentat­ionen fra 2012 offentligt frem, så enhver kan se og debattere det.«

Finansmini­steriet har ikke svaret på, om det vil offentligg­øre dokumentat­ion.

Det er et tyndt grundlag. MADS LUNDBY HANSEN, CHEFØKONOM, CEPOS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark