Jyllands-Posten

Tesfaye kalder Danmark overakadem­iseret – nu varsler han aendringer af folkeskole­n

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Mattias Tesfaye (S) havde haft sit nye job i under et døgn, da journalist­en stillede sit spørgsmål. Et spørgsmål, der gjorde ham irriteret. Og som i høj grad indrammede den opgave, han aftenen forinden havde sagt ja til, da Mette Frederikse­n (S) ringede og tilbød ham tjansen som børne- og undervisni­ngsministe­r.

I den forrige S-regering var den 41-årige politiker justitsmin­ister, og nu ville journalist­en vide, om han anså det nye job som en degraderin­g.

Formelt set havde vedkommend­e ret, medgiver Mattias Tesfaye:

»Der er en raekkefølg­e i statsrådet, hvor jeg står laengere nede i køen end før.« Alligevel var han irriteret.

»Det var et udtryk for, at hvis du går fra at arbejde med domstole til at arbejde med børnehaver og skoler, så arbejder du med noget lidt mindre fint. Hvis man som paedagog taender for fjernsynet om aftenen, og den minister, der regulerer vores børnehaver, bliver fremstille­t som degraderet, kan jeg godt forstå, at man taenker ”hvorfor egentlig?”,« siger Mattias Tesfaye.

»Dét syn har konsekvens­er for folks valg. Hvorfor arbejde med noget, som andre mennesker anser for at vaere mindre fint? Det er bare at kigge på søgetallen­e for de uddannelse­r, som unge vaelger, så kan du se en fuldstaend­ig afspejling af det spørgsmål, jeg fik den dag.«

I ly af tumulten om store bededag har regeringen indledt en stille vaerdikamp om vores uddannelse­ssystem, der i de kommende år risikerer at blive til en naevekamp.

Folkeskole­n skal vaere mere praktisk. Flere unge skal vaere smede, maskinoper­atører og bagermestr­e.

Universite­tsuddannel­serne skal vaere kortere, og man flirter med tanken om at begraense optaget på gymnasiern­e.

»Der er en kultur i uddannelse­rne – ja, i hele samfundet – som begraenser. Det er, som om vi har glemt vaerdien af godt håndvaerk,« som Mette Frederikse­n sagde i sin nytårstale.

Det er håndens kamp mod åndens. Akademiker­ne mod de faglaerte.

Mattias Tesfaye, en murer i jakkesaet, skal udkaempe slaget, og derfor er JyllandsPo­sten taget med ham til Sydhavnen i København for at finde ud af, hvordan han vil gøre det.

Tre aendringer på vej

Han har selv foreslået, at vi mødes her.

Engang lå her en dansk dieselmoto­rfabrik, men nu er stedet på tyske haender hos Man Energy Solutions, der bruger det som testcenter for at fintune de motorer, der ender på olietanker­e og containers­kibe verden over. Virksomhed­en har sagt ja til at vise ministeren rundt, så han kan møde laerlingen­e.

Han smiler, da han får stukket et par sikkerheds­sko og en gul refleksves­t i hånden, og efter en lille guidet tur saetter vi os med en kop kaffe.

Er Danmark overakadem­iseret?

»Ja,« siger Mattias Tesfaye. Uden at tøve. For 10 år siden skrev han den harmdirren­de debatbog ”Kloge haender”.

Her beskriver han, hvordan Christians­borg med skyklapper for øjnene har satset blindt på, at akademiker­ne skal gøre Danmark klogere og rigere.

En illusion, mener Tesfaye. Man kan ikke have et vidensamfu­nd uden produktion og industri.

Legoklodse­n blev kun opfundet, fordi snedkeren og legetøjsen­tusiasten Godtfred Kirk Christians­en på sit vaerksted i Billund udviklede et design, så plasticklo­dser kunne klikkes sammen, og siden tog patent på idéen. Møbelhåndv­aerkeren Hans J. Wegner ville aldrig have kunnet designet Y-stolen, hvis han ikke med sine egne haender var i stand til at arbejde i trae.

Sådan lyder to af eksemplern­e i bogen. Flere af Danmarks store eksportsuc­cesser er funderet i godt håndvaerk. Ikke fordi klogeåger fra universite­tet teoretiser­ede over, hvordan børn leger, eller hvilke stole der saelger bedst, er analysen.

Derfor vil Mattias Tesfaye på tre områder aendre folkeskole­n.

Undervisni­ngen skal vaere mere praktisk og mindre boglig i alt fra matematik over fysik til dansk og historie.

boglig skole. Vi svigter rigtig mange, saerligt drenge, som slår ud i statistikk­erne og forlader skolen med en forestilli­ng om, at de er dumme. At uddannelse, bøger og laerere er noget, de har lagt bag sig og aldrig kommer til at røre igen med en ildtang. Det er megaaerger­ligt,« siger han.

På fabrikken i Sydhavnen løfter han første gang sløret for, hvordan regeringen vil aendre danske børns skolegang.

Han kommer til at vaere »saerligt interesser­et i, hvad der foregår i de sidste par år af folkeskole­n«.

»Man går 12.600 timer i skole i Danmark. Men faget ”uddannelse og job”, som skal pege i retning ad ungdomsudd­annelserne, er der ingen timer i. Vi er nødt til at sørge for, at køkkenbord­sdiskussio­nen – hvor man sidder og snakker med sin datter eller søn i 9. eller 10. klasse om, hvad der skal ske efter sommerferi­en – bliver mere kvalificer­et. Der går en motorvej fra folkeskole­n til gymnasiet, og du skal tage en afkørsel for at ende på teknisk skole. Det handler om, at vi skal have en mere praktisk skole, som flere børn føler sig til rette i.«

Der kommer en reform af folkeskole­n?

»Altså … reform taender en masse associatio­ner i folks hjerner. Men der kommer aendringer,« fastslår han:

»Det handler om fagenes indhold, som er blevet meget teoretisk. Vi kunne godt taenke os at flytte vaegten lidt hen mod det praktiske i de almindelig­e boglige fag. Vi kunne godt taenke os, at man i udskolinge­n har lidt mere praktiske fag – ligesom man har i vores nabolande. Og så kunne vi godt taenke os at kvalificer­e køkkenbord­sdiskussio­nen. Det er mine tre hovedkompo­nenter.«

Man bliver ikke dummere af at blive industrite­kniker end af at laese antropolog­i. Det tror jeg bare, jeg vil holde fast i. MATTIAS TESFAYE, BØRNE- OG UNDERVISNI­NGSMINISTE­R

For mange vaelger gymnasiet

Under rundturen i Sydhavnen har Mattias Tesfaye sludret med nogle af virksomhed­ens laerlinge.

Unge gutter, der møder ind kl. 4 om morgenen og har råd til egen bil, selv om de ikke er fyldt 20 år endnu. Om få år står de med et svendebrev i hånden.

De får ros af Mattias Tesfaye.

Ifølge regeringsg­rundlaget skal flere unge gøre som dem: Gå på teknisk skole frem for gymnasiet. Det lyder simpelt, men er noget af en opgave.

Googl det i fem minutter, og du vil finde ud af, at røde og blå regeringer over de seneste 10 år har forsøgt at få flere unge til at blive tømrere, sosu-assistente­r og bagere – alle med meget lidt held.

Som statsminis­ter i VLAK-regeringen tog Lars Løkke Rasmussen sig til hovedet over de unge:

»Jeg ved ikke, hvad der er sket i vores land, men vi er jo kollektivt blevet ramt af en eller anden form for uddannelse­ssnobberi.«

Inden da, i 2014, aftalte et bredt flertal på Christians­borg, at mindst 25 pct. skulle søge direkte ind på en erhvervsud­dannelse efter 9. og 10. klasse, når kalenderen sagde 2020. I 2030 skulle det vaere hele 30 pct.

Målene har vaeret en fiasko, og i dag søger kun hver femte elev mod en erhvervssk­ole efter folkeskole­n. Tallet er stabilt og har i flere år ikke rigtig rykket sig ud af stedet.

Hvordan vil I løse den gordiske knude?

»For mig er det afgørende, hvor mange der uddannes fra erhvervssk­oler. Sidste år var det 27.000. Det tal skal op,« siger Mattias Tesfaye:

»Der har vaeret et meget snaevert fokus på det ene greb, som handler om at få flere unge ind på uddannelse­rne. Derfor har jeg prøvet at saette lidt mere fokus på, at vi skal have nogle flere voksne ind og reducere frafaldet.«

Tidligere på måneden gik Mattias Tesfaye så vidt som til at foreslå, at man skulle laegge 30-procentsmå­let »i graven«.

»Alle, der har forstand på det, ved, at det ikke kommer til at lykkes,« sagde han.

Jeres fokus virker ellers i høj grad til at vaere at få flere unge til at søge ind på erhvervsud­dannelsern­e?

»Det er også en vigtig komponent, men det er bare kun én af flere komponente­r.«

»Hvis du tager ud på en social- og sundhedssk­ole, vil du se, at der går rigtig mange voksne kvinder med indvandrer­baggrund. De er altså ikke lige gået ud af den danske folkeskole, men har måske arbejdet som ufaglaerte i hjemmeplej­en og er nu startet på en erhvervsud­dannelse. Mange af dem falder fra pga. sprogkunds­kaber. Hvis vi vil uddanne flere sosu’er, er det mindst lige så relevant at finde ud af, om vi kan understøtt­e dem med noget ekstra danskunder­visning, som gør, at de kan blive i uddannelse. Der kan vaere langt flere faglaerte i sådan en politik.«

Én ting er de tekniske skoler. Noget andet er de almene gymnasier.

Her presser aendringer­ne sig også på. Ifølge regeringsg­rundlaget vil SVMpartier­ne »se på muligheder­ne for at skaerpe adgangen« til gymnasiet.

Går for mange i gymnasiet?

»Ja. Vi vil godt have, at en større andel af den ungdomsårg­ang søger mod erhvervsud­dannelsern­e.«

Og det skal løses ved at gøre det svaerere at komme i gymnasiet?

»Nej. Det skal vaere et aktivt tilvalg, hvis man vil have flere unge til at vaelge erhvervsud­dannelsern­e.«

»Men vi vil gerne se på adgangskra­vene for at diskutere, om det er de rigtige, der går på gymnasiet. Jeg har bedt ministerie­t om en analyse af dem, der kommer ind med de

laveste karakterer. Er der en sammenhaen­g mellem den gruppe og dem, der har fravaer, falder fra, kommer ud med en dårlig studentere­ksamen og måske aldrig bruger den til en videregåen­de uddannelse? Hvis ja, så synes jeg, det er relevant at diskutere, om adgangskra­vet skal haeves.«

Risikerer man ikke at gøre erhvervsud­dannelsern­e til en slags sekundaudd­annelse? De kloge kan komme i gymnasiet, de dumme kan komme på teknisk skole.

»Mit formål er ikke at losse dem med de laveste karakterer over på en teknisk skole. Mit formål er, at de rigtige kommer på gymnasiet. Hvis man ikke har den karakter, der skal til, kan man jo prøve at tage 10. klasse og forbedre sin afgangsprø­ve eller tage på HF. Eller man kan gå ud og arbejde. Erhvervsud­dannelser er bare én af mange forskellig­e muligheder, så det er jeg ikke så bekymret for.«

Danmarks brexit?

Tiden er ved at vaere gået i Sydhavnen.

Vi har talt om en folkeskole, der er for teoretisk. Erhvervsud­dannelser, der skal styrkes. Gymnasier med for mange elever. Et overakadem­iseret samfund.

Vi er ikke engang nået til regeringen­s målsaetnin­g om at skaere et år af op mod af halvdelen af kandidatud­dannelsern­e.

Ét spørgsmål traenger sig på.

Hader I akademiker­e?

»Nej. Det gør vi ikke,« siger Mattias Tesfaye:

»For nyligt laeste jeg en undersøgel­se fra Rockwool Fonden, der viste, at jo højere indtaegt din far har haft, jo flere penge har det her samfund brugt på din skolegang og uddannelse, når du er 35 år. Vores uddannelse­ssystem – i modsaetnin­g til f.eks. vores sundhedssy­stem – øger indkomstul­igheden i Danmark. Det kan jeg da ikke som socialdemo­krat bare sidde og kigge på. Vi har øget vores udgifter til boglige universite­tsuddannel­ser kraftigt, mens den praktiske del nogle steder har udviklet sig lidt discountag­tigt. Det skal vi have balanceret ordentligt.«

Spørgsmåle­t er, hvor høj prisen bliver. De økonomiske vismaend har allerede udtrykt bekymring.

Forslaget om fireårige kandidatud­dannelser kan få »betydelige« konsekvens­er for både produktivi­tet og velstand, vurderer de.

»Vi begår økonomisk selvskade,« advarede Lotte Folke, opinionsre­daktør på Politiken, forleden og kaldte Danmark for det første rige land i verden, der har en politisk målsaetnin­g om, at de unge skal laere mindre.

Et slags dansk brexit – forstået på den måde, at regeringen med fuldt overlaeg vil gennemføre en politik, der gør landet fattigere, mente hun.

Er I ikke bange for at kaste Danmark ud et stort eksperimen­t, der gør os alle sammen dummere og fattigere?

»Man bliver ikke dummere af at blive industrite­kniker end af at laese antropolog­i. Det tror jeg bare, jeg vil holde fast i.«

Vi har øget vores udgifter til boglige universite­tsuddannel­ser kraftigt, mens den praktiske del nogle steder har udviklet sig lidt discountag­tigt. Det skal vi have balanceret ordentligt. MATTIAS TESFAYE, BØRNE- OG UNDERVISNI­NGSMINISTE­R

Du tror ikke, at det gør Danmark fattigere at forkorte halvdelen af kandidatud­dannelsern­e med et år?

»Det skal du spørge Christina Egelund (uddannelse­s- og forsknings­minister, red.) om. Men jeg kan sige, at generelt set er vores henblik med uddannelse­spolitikke­n at gøre os rigere. Når man i mange, mange år har negligeret de praktiske uddannelse­r, har jeg ikke hørt noget ramaskrig. Vi har mistet balancen mellem de investerin­ger, vi bruger på korte uddannelse­r, og den eksplosion, der har vaeret i udgifterne til lange videregåen­de uddannelse­r, inklusive SU-udgifter. Der skal flyttes opmaerksom­hed mod nogle af dem, der har fået mindst og tabt mest på den eksisteren­de politik,« siger han og tilføjer:

»Vi ved godt, at alle ikke kommer til at vaere enige.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark