Jyllands-Posten

Rasmus Paludan fortsaette­r sin koranafbra­ending i København

Lederen af Stram Kurs braendte fredag Koranen af flere steder i København. Imens er der kraftige reaktioner i udlandet.

- KAARE KRONBERG JENSEN BOLETTE ELSØE kaare.k.jensen@jp.dk bolette.elsoe@jp.dk

Rasmus Paludan, partistift­eren af Stram Kurs, fortsatte fredag med at braende koraner af i København, hvor han havde udvalgt tre steder. Samtidig er der voldsomme reaktioner i lande som Pakistan, Irak og Afghanista­n, hvor det svenske flag er braendt af.

I Tyrkiet blev den danske ambassadør fredag indkaldt til samtale med det tyrkiske udenrigsmi­nisterium. Ifølge det tyrkiske nyhedsbure­au Anadolu fordømmer Tyrkiets udenrigsmi­nisterium kraftigt, at Danmark tillader afbraendin­g af Koranen, og kalder den danske indstillin­g for »uacceptabe­l«.

En taendstik, en koran og en lang brandtale kan vaere opskriften på vrede og splittelse. Koranafbra­endingen for en uge siden ved den tyrkiske ambassade i den svenske hovedstad, Stockholm, gav gnister til et i forvejen anspaendt forhold mellem Sverige og Tyrkiet, og fik den tyrkiske praesident, Recep Tayyip Erdoğan, til at saette en ny streg under, at Tyrkiet vil stå i vejen for et svensk Natomedlem­skab.

Fredag forsøgte Paludan at give sit modsvar foran den tyrkiske ambassade på Østerbro.

»Når han (Erdoğan, red.) har lukket Sverige ind i Nato, vil jeg aldrig nogensinde braende den foran den tyrkiske ambassade. Men indtil det sker, vil jeg stå her hver fredag kl. 14, så han forstår, at han ikke kan afpresse folk,« råbte han, umiddelbar­t inden han satte ild i en koran.

Få mødte op

Paludans demonstrat­ioner i den seneste uge i Sverige og nu Danmark har fået tusindvis af mennesker i Pakistan, Irak og Afghanista­n til at demonstrer­e mod ham efter fredagsbøn­nen, lyder beretninge­rne fra nyhedsbure­auerne AFP og Reuters.

I København var interessen for hans demonstrat­ion sparsom. Enkelte mobiltelef­oner stak ud fra vinduerne på den tyrkiske ambassade, og ellers stod omkring 30 mennesker – fortrinsvi­s folk med indvandrer­baggrund – bag de forskellig­e politiafsp­aerringer og kiggede på det uvante indtog i det dyre ambassadek­varter. En enkelt havde medbragt et bedetaeppe.

Modsvaret fra de fremmødte var store højtalere, der bl.a. spillede tyrkisk musik, som overdøvede Rasmus Paludans megafon. 40 politifolk og mindst ni mandskabsv­ogne var udkommande­ret for at håndtere demonstrat­ionen.

Inden besøget ved den tyrkiske ambassade havde Rasmus Paludan braendt Koranen af foran moskéen på Dortheavej i København. Her var Rasmus Paludan iført en sort hjelm, men stemningen blev aldrig mere ophidset end et par enkelte fuckfingre rettet mod partistift­eren. Ligesom

ved den tyrkiske ambassade forsøgte moskéens folk at overdøve ham med højtalere, der spiller fredagens bønnekald. Her var der ca. 100 personer.

Udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen (M) opfordrede i et interview med TV 2 News til at tage Rasmus Paludans koranafbra­endinger med besindighe­d – og beskeden var rettet både til danskere og resten af verden.

»Paludan er alene ude på at provokere, og det handler om ikke at bide på,« sagde Lars Løkke Rasmussen og understreg­ede med tryk på alle stavelser:

»Ingen må opfatte Rasmus Paludan som repraesent­ant for Danmark. For det er han ikke.«

Dog tilføjer Lars Løkke, at der er ytringsfri­hed i Danmark, selv om man måtte have skøre idéer.

Rasmus Paludan, tror du virkelig, at det rykker noget for Erdogan, at du står her?

»Jeg tror ikke, at man skal undervurde­re, at det er en haendelse, som han har abonneret staerkt imod, som så gentager sig.«

Vi er flere pressefolk end almindelig­e fremmødte. Er du skuffet over fremmødet?

»Ved du hvad? Jeg mener, en journalist er bedre end 1.000 ikkejourna­lister. Jeg vil gerne ud med mine budskaber, og det er nemmest, hvis pressen spørger, hvad jeg mener.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark