Jyllands-Posten

Den tyrkiske praesident, der blev en sten i skoen for Nato og svenskerne

Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, en ofte genstridig, men en politisk gigant med stor indflydels­e. Det er senest Nato og Sverige blevet mindet om.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Igennem 90 år har skiftende tyrkiske premiermin­istre alle haft et relativt beskedent pink palae i Ankara som deres officielle residens.

Det har Recep Tayyip Erdogan aendret. I 2014 rykkede han ind i et nybygget praesident­palads i udkanten af den tyrkiske hovedstad. Med over 1.000 vaerelser mellem endeløse taeppebela­gte korridorer er det 30 gange større end Det Hvide Hus og udstyret med sin egen moské.

Det repraesent­erer på mange måder Erdogans nye Tyrkiet.

Igennem sine 20 år ved magten har han til stor fryd for sine millioner af støtter genforenet Tyrkiet med sin islamiske arv, som Tyrkiets grundlaegg­er, Kemal Atatürk, efter Osmannerri­gets kollaps skrottede til fordel for sekularism­e. Erdogan har også ført landet i en autokratis­k retning og uofficielt samlet rollerne som praesident, premiermin­ister, partiforma­nd og centralban­kchef under sig i praesident­paladset.

I dag har den tyrkiske leder derfor det sidste ord i naesten alle politiske beslutning­er. Det er Nato og saerligt Sverige de seneste til at blive mindet om.

Erdogans ord er lov

Efter i mere end et halvt år at have stillet betingelse­r for at acceptere en finsk-svensk udvidelse smaekkede Erdogan i denne uge døren i som svar på den dansk-svenske propagandi­st Rasmus Paludans koranafbra­ending foran den tyrkiske ambassade i Stockholm.

Der er nu usikkerhed om, hvorvidt svenskerne nogensinde kommer med. Det skal ses i lyset af, at skiftende regeringer under Erdogan altid har vaeret en fortaler for at udvide Nato, ligesom hans ministre og embedsmaen­d på lukkede møder tidligere har udtrykt støtte til optagelsen af de to lande.

Det understreg­er Erdogans enevaelde. Skifter han mening, skifter hele den tyrkiske regering mening. Det samme gør hans islamiske regeringsp­arti, AKP, som Erdogan stadig holder i sin hule hånd.

»Hvis praesident­en siger, at det er blåt,« siger et parlaments­medlem fra AKP til magasinet The Economist og holder et hvidt lommetørkl­aede frem, »så er det blåt«.

Erdogans religiøse baggrund har altid vaeret en del af hans varemaerke. Han kommer fra beskedne kår, men en troende familie. Da han blev valgt ind i parlamente­t, så det sekulaere Tyrkiet det som en trussel og stoppede ham fra at indtage posten. Han stillede i stedet op som borgmester i Istanbul og vandt, hvilket fik kritikere til at advare om, at millionbye­n var på vej mod shariastyr­e.

Autokratis­ke tendenser

I stedet viste Erdogan, at han ud over sine formidable talegaver, også er en effektiv forvalter.

Han transforme­rede byens offentlige service og offentlige transport. Han brugte sin popularite­t som springbrae­t, og i 2001 vandt hans nystiftede Retfaerdig­hed- og Udviklings­partiet med en sin blanding af konservati­v nationalis­me og islamisme en jordskreds­sejr og fik regeringsm­agten.

Da Erdogan i 2003 selv blev premiermin­ister, fik han økonomien til at boome, skabte en ny middelklas­se og gjorde Tyrkiet til en regional militaerma­gt. For Vesten blev han et symbol på, at islam og demokrati kunne fungere i skøn forening. Mange konservati­ve tyrkiske kvinder følte sig frigjorte af ophaevelse­n af forbuddet mod tørklaeder i offentlige institutio­ner.

Men jo laengere han har siddet på magten, jo mere klar er hans autokratis­ke tendenser også blevet.

Politikere­n, der engang sammenlign­ede demokratie­t med en sporvognst­ur – »når du når din destinatio­n, stiger du af« – har ladet magten og pengene sive fra statslige institutio­ner til venner, familie og allierede. Det har taget til efter det fejlslagne kupforsøg i 2016. Bl.a. har en svigersøn vaeret centralban­kchef, en anden leder den statslige våbenfabri­k Baykar, der bl.a. har leveret droner til Ukraine. En af hans sønner er en magtfuld figur i AKP og har gjort sin far følge ved topmøder i bl.a. Iran. Sammenlagt siges familien at sidde på en anselig formue og have andele i adskillige selskaber.

Men mens Erdogan med sine visioner engang repraesent­erede forandring­er og fremtiden, synes han nu at have mistet sin magi, skriver Soner Cagaptay i sin bog om Erdogan, ”En sultan i sit efterår”. Den kroniske inflation, der plagede Tyrkiet før Erdogans tid, er tilbage på fuld styrke. Det seneste tal fra december var 65 pct., og tyrkerne bliver igen fattigere.

Mange af de vaerktøjer, som han bruger til at kaempe for at fastholde sit greb om magten, er blevet en trussel for Tyrkiets demokrati.

For tidligt at dømme ude

AKP udnytter f.eks. medierne til partipropa­ganda. Efter kupforsøge­t skete der en udrensning i medierne, og kun omkring 10 pct. er i dag uafhaengig­e eller støtter opposition­en, og selv de undlader af gode grunde at kritisere Erdogan. Siden 2014 er flere end 200.000 personer blevet efterforsk­et for at fornaerme praesident­en. En ny lov har også netop gjort det strafbart med op til tre års faengsel at sprede »falske nyheder« på nettet, uden at det er klart, hvad falske nyheder er.

Men selv om opbakninge­n er dykket, er det for tidligt at dømme Erdogan ude. Han har igennem sin tid vundet 10 parlaments­valg, to praesident­valg og tre folkeafste­mninger. Han har overlevet masseprote­ster, korruption­sskandaler og et kupforsøg, som hans tidligere allierede fra den magtfulde Gulenistbe­vaegelse angiveligt stod bag.

Han er samtidig en skamløs pragmatike­r og har et staerkt politisk instinkt, hvilket er en del af forklaring­en på Erdogans reaktion på koranafbra­endingen i Sverige. Der er praesident- og parlaments­valg i Tyrkiet om fire måneder, og som tidligere bruger Erdogan Vesten som prygelknab­e til at mobilisere sin demoralise­rede vaelgerbas­e af konservati­ve muslimer.

Hvis praesident­en siger, at det er blåt, så er det blåt. PARLAMENTS­MEDLEM FRA ERDOGANS REGERINGSP­ARTI, AKP, OM PRAESIDENT­ENS KONTROL OVER PARTIET TIL MAGASINET THE ECONOMIST

 ?? ?? Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, har siddet på magten i to årtier.
Foto: Berk Ozkan/
Anadolu Agency
Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, har siddet på magten i to årtier. Foto: Berk Ozkan/ Anadolu Agency

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark