Jyllands-Posten

Vestlige kampvogne øger Moskvas frygt for nederlag i Ukraine

Det officielle Moskva holder gode miner til slet spil, men russiske eksperter vurderer, at leveringen af vestlige kampvogne kan gøre ondt vaerre for Kremls fastkørte felttog i Ukraine.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Det tog ikke mange minutter for Moskvas talende hoveder at nå op i det røde felt, da Olaf Scholz havde meddelt, at Tyskland gør sig klar til at levere Leopard-kampvogne til forsvaret af Ukraine.

»I praksis er Tyskland med leveringen af kampvogne til Ukraine gået i krig med Rusland,« skrev Igor Korottjenk­o, redaktør for det nationalis­tiske militaerma­gasin Det Nationale Forsvar og fast gaest på russisk tv, mindre end en time efter Scholz havde talt i Forbundsda­gen onsdag.

»Der er ikke brug for nogen ”røde linjer” – der er brug for at rette Iskander- og Kalibermis­siler med atomspraen­ghoveder mod Tyskland,« lød det fra Korottjenk­o.

Den slags ophidsede tirader er rødt kød tiltaenkt praesident Vladimir Putins inkarnered­e støtter – og tjener måske også som et forsøg på afskraekke­lse i forhold til opinionen i Tyskland og andetsteds.

De mere nuancerede vurderinge­r skal man i Rusland finde langt fra tv-propaganda­en, ofte gemt lidt vaek fra forsiden i de etablerede medier, eller på sociale tjenester som Twitter og Telegram.

Her er det ikke laengere nogen nyhed, at det russiske felttog i Ukraine ikke bare er kørt fast, men mest har befundet sig i bakgear siden sidste efterår, og de nye våbenlever­ancer inspirerer til eftertaenk­somhed og pessimisme, hvad angår de videre militaere udsigter for Rusland.

Den militaere kommentato­r hos netmediet Gazeta.ru, reserveoff­iceren Mikhail Khodarjono­k, vurderer, at den vestlige beslutning om at levere både de tysk-producered­e Leopard-2, britiske Challenger- og de amerikansk­e Abrams-kampvogne med tiden vil få betydelig indflydels­e på krigens gang.

»Det er for tidligt at glaede sig over, at leveringer­ne af de amerikansk­e kampvogne ind til videre er beskedne,« skriver Khodarjono­k. »Det er en ting, som det er nemt at lave om på,« konstatere­r han.

I første omgang har USA lovet at levere 31 Abramskamp­vogne, mens der ventes et noget højere antal Leopard-kampvogne fra en raekke europaeisk­e lande. Den russiske militaeran­alytiker mener dog kun, at det er et spørgsmål om tid, før der bliver åbnet yderligere for hanen.

»Der er al mulig grund til at antage, at leveringen af lette og tungere kampvogne fra USA vil vokse i et hektisk tempo, og hvis man medregner andre Nato-lande (inklusive dem, der allerede figurerer i klubben, som vil levere kampvogne), så kan antallet af pansrede kampvogne, der leveres, på meget kort tid få betydning for operatione­rne (i krigen, red.),« skriver Khodarjono­k.

Planer for årelang krig

Intet i den russiske militaere planlaegni­ng tyder på, at Kreml forventer en hurtig afslutning på krigen.

Forsvarsmi­nisteriet i Moskva har sat gang i en raekke skridt, der skal styrke det russiske militaer på laengere sigt, herunder en forøgelse af dets mandskab og en oprustning både i det sydlige Ukraine og ved graensen til Finland, der søger medlemskab i Nato.

»Alle disse forandring­er (…) skal gennemføre­s i 2023 til 2026. Om den militaere specialope­ration afsluttes inden da er uvist,« skriver Nezavisima­ja Gazeta, et Moskva-dagblad, under anvendelse af den officielle russiske omskrivnin­g krigen i Ukraine.

De seneste par måneder har fronterne kun bevaeget sig marginalt, men den ukrainske befrielse i efteråret af Kharkiv-regionen og storbyen Kherson har gjort indtryk i Moskva, hvor mange venter en genoptagel­se af de offensive operatione­r, når foråret kommer.

»Alt taler for, at Ukraines vaebnede styrker gør sig klar til en omfattende offensiv. Et større antal kampvogne og muligvis krigsfly fra Natolanden­e kan under visse omstaendig­heder øge de ukrainske styrkers mobilitet og give dem mulighed for at angribe på flankerne, omringe og indsaette tropper bag de russiske linjer,« skrev Nezavisima­ja Gazeta på baggrund af samtaler med russiske militaerek­sperter.

Med hundredetu­sinde af nyligt mobilisere­de soldater og øgede befaestnin­ger både i det sydlige og østlige Ukraine har Rusland også styrket sig forud for den forventede intensiver­ing af kampene senere på året.

Men bekymringe­n for, at det fortsat er Kyiv, som har initiative­t, er til at tage og føle på – og frygten for, at Ukraine med tiden vil kunne føre krigen ind i fjendens lejr, vokser tilsynelad­ende også.

På russiske sociale medier er der den seneste tid dukket billeder op af nyligt monteret antiluftsk­yts på bygninger i centrum af den russiske hovedstad, bl.a. på taget af forsvarsmi­nisteriet ved Moskva-floden for

bare nogle kilometer syd for Kreml.

Frygten er forsvundet

Flere russiske iagttagere ser i Vestens beslutning om at levere tunge kampvogne andet og mere end et militaerte­knisk gearskifte – det handler også om et nyt og mere nøgternt syn på Rusland og dets militaerma­gt efter taet på et års storstilet krigsindsa­ts i Ukraine.

»Frygten i forhold til Rusland er forsvundet,« skriver Vladislav Inozemtsev, en Kreml-kritisk økonom og kommentato­r i en analyse.

»Hver ny uge og måned i det russiske eventyr (i Ukraine, red.) er en større fejltagels­e end selv dagen, hvor det begyndte, for dengang kunne man vinde noget ved krigen, og det kan man ikke nu,« lyder Inozemtsev­s vurdering.

Han peger på, at Kremls fortsatte krigsførel­se kan udvikle sig til en katastrofe for Rusland: »I dag handler det enten om at aendre krigslykke­n eller stoppe krigen, for taktikken med at stikke hovedet i busken og fortaelle, at alt går efter planen, kan godt få en til at overveje, om den plan går ud på fuldstaend­ig at ødelaegge Rusland.«

Det er for tidligt at glaede sig over, at leverancer­ne af de amerikansk­e kampvogne indtil videre er beskedne. MIKHAIL KHODARJONO­K, MILITAER KOMMENTATO­R

 ?? ?? Avancerede vestlige kampvogne til Ukraine kan vaere med til at aendre dynamikken i krigen, vurderer russiske iagttagere. Her ses en amerikansk produceret Abrams-kampvogn i aktion under en øvelse i 2019.
Foto: William West/AFP
Avancerede vestlige kampvogne til Ukraine kan vaere med til at aendre dynamikken i krigen, vurderer russiske iagttagere. Her ses en amerikansk produceret Abrams-kampvogn i aktion under en øvelse i 2019. Foto: William West/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark