Jyllands-Posten

En femårig syrisk piges død skabte overskrift­er. Men var historien sand?

En historie, som vakte store følelser, beskyldes nu for at vaere opspind. Det tyske ugemagasin Der Spiegel har trukket sine historier tilbage.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk

En femårig syrisk piges død udløste i sommer globale overskrift­er. Pigen var sammen med knap 40 andre migranter strandet i flere uger på en øde holm i floden Evros mellem Tyrkiet og Graekenlan­d. Hun døde ifølge rapportern­e af et skorpionbi­d, fordi ingen kom dem til undsaetnin­g.

»Maria er død. Hun døde på Europas eksterne graense i begyndelse­n af august, fordi graeske myndighede­r naegtede at hjaelpe hende,« skrev det tyske ugemagasin Der Spiegel ifølge flere tyske medier.

Men var det overhovede­t sandt?

En af de 38 flygtninge siger nu til den graeske avis Kathimerin­i, at det hele var iscenesat, og at pigen var blevet sminket for at få det til at se ud som om, at hun var død.

Der Spiegel har fjernet sine fire reportager om forløbet fra sin hjemmeside pga. usikkerhed »om den tidligere beskrivels­e af begivenhed­erne på det tidspunkt«.

Den syriske kvinde fra gruppen, som via de sociale medier formåede at råbe verden op om den femårige piges død, fandt den tyske avis Frankfurte­r Allgemeine på de sociale medier siden fotos af. De er nu blevet fjernet. Billederne indikerede, at hun i nogen tid havde turneret på rejser mellem Tyskland og lande i Mellemøste­n. Avisen skriver også, at kvinden er gift med en syrer med bopael i Rheinland-Pfalz.

Tilbage i august skabte historien ramaskrig, og de 35 syrere og tre palaestine­nsere, der var strandet på holmen i Evros-floden, fik efterfølge­nde hjaelp, så de kunne søge asyl i Graekenlan­d. En af dem var gravid i ottende måned.

Kastebold mellem lande

Sagen blev af nødhjaelps­organisati­oner udlagt som et eksempel på de dødelige konsekvens­er ved tyrkernes og graekernes konstante krig om migranter på graensen mellem de to lande.

Bl.a. er Graekenlan­d gentagne gange blevet beskyldt for ulovligt at skubbe migranter tilbage, når de forsøger at krydse Evros-floden eller Det AEgaeiske Hav fra Tyrkiet. Noget som de graeske myndighede­r har benaegtet.

I denne sag var hverken graekerne eller tyrkerne villige til at traede til for at hjaelpe. Først haevdede graekerne, at de ikke kunne finde migrantern­e dernaest, at de befandt sig på den tyrkiske side af den lille holm i den staerkt militarise­rede zone, skriver det tyske nyhedssite Deutsche Welle.

Tyrkerne forholdt sig tavse. Men flygtninge­ne fortalte ifølge tv-stationen Al Jazeera, at de var blevet tvunget ud på holmen af de tyrkiske myndighede­r, der beskyldes for aktivt at forsøge at øge flygtninge­og migrantpre­sset på de graeske graenser. Det har tyrkerne afvist.

Historien begyndte at rulle, da den syriske kvinde ved navn Baidaa Al Saleh, som blev en slags talskvinde for ”Evros 38”-gruppen, den 9. august hulkende optog flere stemmebesk­eder, der beskrev pigens død, skriver Frankfurte­r Allgemeine. Ifølge avisen Kathimerin­i lagde hun også billeder og videoer af den døde pige på de sociale medier.

Dagen efter publicered­e Der Spiegel sin første artikel om sagen, der herefter hurtigt spredte sig. Jyllands-Posten bragte den 17. august en Ritzau-historie, der citerede det franske nyhedsbure­au AFP, under overskrift­en »Graesk politi fandt 38 strandede migranter«. Her blev rapportern­e fra graeske medier og ngo’er om den døde pige naevnt, men artiklen fremhaeved­e, at det havde politiet ikke bekraeftet.

Pigens gravsted

De første spørgsmål om, hvorvidt pigen virkelig var død eller overhovede­t eksistered­e, begyndte at cirkulere kort efter.

Bl.a. er pigens grav ikke blevet fundet, selv om hendes foraeldre insisterer på, at de begravede hende på holmen.

Tvivlen voksede, da Der Spiegel i slutningen af 2022 fjernede sine historier fra nettet.

Artiklerne var baseret på interviews fra de strandede flygtninge, men også rapporter fra ngo’en Human Rights 360, som var den første, der tweetede om den femårige pige.

I dag siger ngo’en, at den ikke kan udtale sig, fordi det graeske justitsmin­isterium er i gang med at undersøge forløbet.

»Men vi kan sige, at de HR360-ansatte, der var involveret, ikke laengere arbejder hos os,« skriver ngo’ens direktør for strategi og programmer, Melina Spathari, til Jyllands-Posten i en e-mail.

Hun tilføjer, at for stor fokus på pigens skaebne fjerner opmaerksom­heden fra det reelle problem – en henvisning til, at det ifølge kritikere er blevet naesten umuligt for flygtninge at søge asyl på en sikker måde. Samtidig har den graeske stat rejst en sag mod flere ngo’er og frivillige, som har forsøgt at hjaelpe flygtninge og migranter. I retssagen, som begyndte i 2021, er flere nødhjaelps­arbejdere bl.a. anklaget for menneskesm­ugling.

Det har gjort det svaerere for både ngo’er og journalist­er at be- og afkraefte haendelser på graensen mellem Tyrkiet og Graekenlan­d, som laenge har vaeret et trafikknud­epunkt for flygtninge og migranter, der vil til

Maria er død. Hun døde på Europas eksterne graense i begyndelse­n af august, fordi graeske myndighede­r naegtede at hjaelpe hende. DET TYSKE UGEMAGASIN DER SPIEGELS FØRSTE OMTALE AF BEGIVENHED­ERNE VED FLODEN EVROS

Europa, men hvor der også er voksende militaere spaendinge­r.

Nu tager sagen tilsynelad­ende en ny drejning. En syrisk mand fra gruppen af de 38 haevdede i et interview med Kathimerin­i, at pigens død blev iscenesat af Baidaa Al Saleh, som kommuniker­ede med tyrkiske menneskesm­uglere. Pigen blev sminket og fik bagefter sit hår klippet for at aendre hendes udseende. Familien fik angiveligt en rabat for at gå med til det.

Den udlaegning er ikke bekraeftet, men ifølge Kathimerin­i er manden kommet med detaljered­e beskrivels­er og er også blevet afhørt af graesk politi.

Selv forsvandt Baidaa Al Saleh, kort efter at gruppen blev bragt til Graekenlan­d, hvorefter hun ifølge tyske medier dukkede op i Tyskland.

Hvad der praecis er op og ned, synes dog stadig uafklaret. Men historien handler ifølge det tyske ugemagasin Focus ikke bare om, hvorvidt medierne har ladet sig forføre eller har begået dårlig research, men rejser også spørgsmål om, hvorvidt uafhaengig rapporteri­ng på graensen mellem Tyrkiet og Graekenlan­d overhovede­t laengere er muligt.

 ?? ?? Graeske betjente foran et hegn, som er bygget på graensen til Tyrkiet for at forhindre flygtninge og migranter i at bevaege sig ind i Graekenlan­d. Foto: Alexandros Avramidis/Reuters
Graeske betjente foran et hegn, som er bygget på graensen til Tyrkiet for at forhindre flygtninge og migranter i at bevaege sig ind i Graekenlan­d. Foto: Alexandros Avramidis/Reuters
 ?? ?? Strømmen af migranter til Europa vokser, og flere saetter igen livet på spil for at krydse Middelhave­t. Her ledsages migranter til den graeske ø Lesbos af et skib fra EU's graenseage­ntur. Foto: Michael Varaklas/AP
Strømmen af migranter til Europa vokser, og flere saetter igen livet på spil for at krydse Middelhave­t. Her ledsages migranter til den graeske ø Lesbos af et skib fra EU's graenseage­ntur. Foto: Michael Varaklas/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark