Jyllands-Posten

USA har ramt en markant IS-leder

En af Islamisk Stats ledende figurer i Somalia er blevet draebt i ildkamp mod amerikansk­e soldater, siger USA.

-

USA fik onsdag ram på en af den militante bevaegelse Islamisk Stats (IS) markante ledere på det afrikanske kontinent, Bilal al-Sudani.

Det oplyste det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium, Pentagon, fredag i en skriftlig udtalelse.

Al-Sudani blev ifølge udtalelsen draebt i en ildkamp mellem ham og hans soldater på den ene side og amerikansk­e styrker på den anden i en grotte i det nordlige Somalia.

»Den 25. januar, på ordre fra praesident­en (Joe Biden, red.), udførte den amerikansk­e haer en angrebsakt­ion i det nordlige Somalia, som resultered­e i, at en raekke medlemmer af IS, heriblandt Bilal al-Sudani, døde,« skriver Pentagon.

Det står umiddelbar­t ikke klart, hvor mange amerikansk­e soldater der var involveret i aktionen, men samtlige kom ud med livet i behold, tilføjes det.

Drab var ikke målet

Ifølge amerikansk­e embedsmaen­d var målet at tage alSudani til fange – ikke at draebe ham.

Nyhedsbure­auet Reuters har talt med flere embedsmaen­d, men ingen ville umiddelbar­t oplyse, hvilken direkte trussel al-Sudani udgjorde for USA.

Fra hans base i de nordsomali­ske bjerge sørgede han for og koordinere­de finansieri­ng til flere forskellig­e afdelinger af IS.

Det gjaldt gruppering­er i Afrika, men også Islamisk Stat Khorasan, som opererer i Afghanista­n.

Før han blev en del af IS, stod al-Sudani blandt andet for at rekruttere og traene soldater for den militante islamistis­ke bevaegelse alShabaab, som opererer i Somalia.

Aktionen med at tage ham til fange havde vaeret i støbeskeen i månedsvis, oplyser Pentagon. Der var sågar etableret et øve-terraen, som skulle efterligne og forberede de amerikansk­e soldater på det terraen, som de skulle fange al-Sudani i.

Efter flere øvelser og indsamling af efterretni­nger gav Biden tidligere på ugen det grønne lys til, at al-Sudani kunne tages til fange.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark