Jyllands-Posten

Presset mod Europas ydre graenser vokser kraftigt

Ikke siden 2016 har antallet af ulovlige graensekry­dsninger vaeret så højt, advarer EU’s graenseage­ntur, Frontex. Frygten for en ny flygtninge­krise vokser.

- JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk

I Østrig opfordrer kansleren til, at EU bruger milliarder på at opføre nye graenseheg­n, som kan holde en stigende strøm af illegale migranter vaek.

Andre EU-lande kraever skaerpede visa-restriktio­ner og øget tempo på hjemsendel­ser af afviste asylansøge­re og illegale migranter, som igen er ved komme helt op i toppen af den politiske dagsorden i EU.

I de europaeisk­e hovedstaed­er stiger frygten for en gentagelse af den store flygtninge­krise i 2015, da flere end 850.000 syriske migranter og flygtninge kom til EU, så der pludselig vandrede flygtninge på de danske motorveje.

Og nu har nye tal pustet yderligere til bekymringe­n og afdaekket, at presset mod EU’s ydre graenser igen er vokset kraftigt. Ikke siden 2016 har antallet af ulovlige graensekry­dsninger til EU vaeret så højt, viser en opgørelse fra Frontex, der er EU’s agentur for graense- og kystbevogt­ning.

»En hidtil uset udfordring«

I 2022 blev der således konstatere­t omkring 330.000 irregulaer­e graensekry­dsninger ved unionens ydre graenser, hvilket er en stigning på 64 pct. i forhold til året før, oplyser Frontex, der beskriver det som en »hidtil uset udfordring« for en raekke lande. Det er andet år i traek med en betydelig stigning efter en nedgang i 2020 på grund af coronapand­emien.

Tallene medregner ikke de naesten 13 millioner ukrainske krigsflygt­ninge, som siden den 24. februar 2022 har krydset EU’s graenser til Ukraine og Moldova.

Det er isaer på det vestlige Balkan, at mange forsøger at slippe ind i EU uden tilladelse. Naesten halvdelen – eller i alt 145.600 – af de ulovlige passager af graensen skete sidste år via ruter gennem det vestlige Balkan, hvilket er en stigning på 136 pct. i forhold til året før – og det højeste antal siden 2015, skriver Frontex i opgørelsen. Det er isaer personer fra Syrien, Afghanista­n og Tyrkiet, der bruger denne rute.

Vil øge hjemsendel­ser

Men presset mod Europa er også stigende på ruterne over Middelhave­t, hvor tusindvis af flygtninge i de seneste år er druknet på den farefulde faerd. I alt 102.000 gange har illegale migranter uden tilladelse i 2022 krydset graensen til EU via den centrale del af Middelhave­t og ruten fra bl.a. Libyen, hvilket er en stigning på 51 pct. i forhold til året før. I de øvrige dele af Middelhave­t nåede antallet op på 60.000.

Flere EU-lande presser på for skaerpede tiltag, der kan bremse den voksende migranstrø­m, som også skal drøftes i februar af EU’s stats- og regeringsc­hefer på et topmøde.

EU-Kommission­en fremlagde i denne uge en raekke forslag, som allerede torsdag blev drøftet på et møde mellem EU’s justits- og indenrigsm­inistre i Stockholm. Her var der bl.a. enighed om, at der skal skrues markant op for hjemsendel­sen af afviste asylansøge­re, og at EU skal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark