Jyllands-Posten

Truslerne fra den store verden transforme­rer sig gennem dansk parcelhusi­dyl

Morten Hesseldahl­s politiske spaendings­roman nr. 11 kommer omkring både krigen i Ukraine, ulovlig organhande­l og en tvivlsom internatio­nal investerin­gskultur.

- PUTINS DATTER LARS OLE SAUERBERG kultur@jp.dk

POLITISK SPAENDINGS­ROMAN

MORTEN HESSELDAHL 243 sider, 249 kr. Modtryk

Morten Hesseldahl, nylig afgået Gyldendal-direktør og efter eget udsagn dansk kulturlivs­ledelses borgerlige vandrepoka­l, men også både fremragend­e tegneserie­skaber og spaendings­forfatter, er nu oppe på sin 11. politiske thriller efter at have skrevet tre sammen med Mich Vraa.

Sidste år fik han både Harald Mogensen-prisen for bedste danske krimi og den nordiske Glasnøglen for bedste nordiske krimi med den arktiske thriller ”Mørket under isen”. Men vi skal et bind laengere tilbage, til ”Malins efterår” fra 2020, for at få oplaegget til ”Putins datter”.

Theis var ved slutningen af den historie netop afgået som departemen­tschef i Finansmini­steriet. Det var den eneste mulighed, efter at han havde påtaget sig skylden for en gigantisk regnefejl i finanslove­n. Der var dog mere i det, end hvad der nåede mediernes overskrift­er.

Nu er 50-årige Theis så ved at genopfinde sig selv. Han har taget maleriet op. Det var han i sin tid god til, åbenbart så god, at han faktisk kan saelge til et investerin­gshungrend­e publikum.

Store pengestrøm­me

Det med investerin­gerne er hovedtemae­t i Hesseldahl­s seneste krimi. For Theis er også blevet bestyrelse­sformand i selskabet ReCharge, der har brug for en respektere­t og vidende person for enden af bordet.

ReCharge beskaeftig­er sig med personligt tilpassede livsstilsp­rogrammer. Der er ingen penge på kistebunde­n. Faktisk kun gaeld. Ikke desto mindre står folk i kø for at investere, så pengestrøm­men er imponerend­e. Der vaekstes ud over al forventnin­g, både med dette og andre selskaber i koncernen. Så meget, at selskabets ejer har råd til et større filantropi­sk projekt i Afrika.

Theis er ved at prøve sig lidt frem, både med maleriet og bestyrelse­sjobbet.

Men da hans gamle ven, Antolij, den russiske ambassadør i Danmark, henvender sig efter at have købt hans dyreste maleri og stillet ham et forslag, han ikke kan sige nej til, kommer der realiteter på bordet, der viser sig at kraeve naesten 007-agtige kompetence­r at forholde sig til.

”Putins datter” er skrevet i Ukraine-krigens skygge. Både Azov-krigere og hvidvask af russiske midler ramt af Vestens sanktioner indgår i et aktuelt plot, der også omfatter danske bandekrige­re, ulovlig organhande­l og en it-båret økonomi tilsynelad­ende hinsides de normale finansiell­e regler.

Kalder på en fortsaette­lse

”Putins datter” er således fortsaette­lsen af ”Malins efterår”, hvis figurer for en stor del går igen. Og så er der lagt op til endnu en fortsaette­lse, hvis altså ikke Theis skal efterlades med alle de tomme laerreder ude i sit atelier i Københavns NV efter at have mistet elskerinde­n og med ekshustrue­n endnu ikke klar til en reprise.

I ”Putins datter” spiller Hesseldahl som saedvanlig på alle den politiske spaendings­romans tangenter. Saerkendet for netop denne forfatters tilgang til det internatio­nale stof og genreforma­t er dog, at det internatio­nale skal igennem den nationale danske vridemaski­ne. Resultatet er en historie, der lader truslerne fra den store verden transforme­re sig gennem dansk parcelhusi­dyl til en mere håndterbar størrelse.

 ?? ?? Forfatter Morten Hesseldahl modtog sidste år Glasnøglen for bedste nordiske krimi. Foto: PR
Forfatter Morten Hesseldahl modtog sidste år Glasnøglen for bedste nordiske krimi. Foto: PR
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark