Jyllands-Posten

Det nazistiske dødsrige er også en arbejdsmar­k for arkaeologe­r

Holocausta­rkaeologer­ne finder de spor, nazisterne ville slette.

- Kultur@jp.dk

HISTORIE

ANDERS OTTE STENSAGER 236 sider, 299,95 kr.

Gads Forlag

Mange laesere af Anders Otte Stensagers bemaerkels­esvaerdige forfatters­kab om Holocaust har givetvis undret sig over, hvad faenomenet ”holocausta­rkaeoholoc­austarkaeo­logerne logi” daekker over. I alle forfattere­ns bøger angives det som hans videnskabe­lige speciale.

Finder de slettede spor

I Stensagers nyeste bog, ”Holocaust”, udgivet på Auschwitz-dagen (den 27. januar) leverer han selv forklaring­en. Skønt folkemorde­t som industriel proces fandt sted for godt 75 år siden, er Holocaust også en arbejdsmar­k for den klassiske arkaeologi, fordi den finder håndgribel­ige beviser på det nazistiske folkemord på jøder, romaer, sindsliden­de og russiske krigsfange­r.

Ved brug af de traditione­lle arkaeologi­ske arbejdsmet­oder lykkes det

at lokalisere og udgrave udryddelse­sanlaeg, hvor tyskerne forsøgte at slette alle spor, og som derfor kun er sporadisk omtalt i det historiske kildemater­iale. Fund af dåser til giftgassen Zyklon B, falske brusehoved­er og fliser med davidsstje­rner hentet fra jødiske badstuer og sat op i gaskamrene for at opretholde en morbid illusion er uomgaengel­ige beviser for den udryddelse, der fandt sted på steder, der ikke har efterladt sig samme synlige og monumental­e spor i landskabet som Auschwitz.

En mosaik af fortaellin­ger

”Holocaust” er ikke en gaengs faghistori­sk bog, men en mosaik af fortaellin­ger om gerningsst­eder og ofre i det nazistiske dødsrige overvejend­e baseret på fysiske fund og afdaekning af de tyste spor af de anlaeg, hvor de uhyrlige gerninger fandt sted.

Ud over at lade de arkaeologi­ske bidrag tale sammenfatt­er Stensager det ideologisk­e og racepoliti­ske amokløb, der fandt sted fra nazisterne­s magtoverta­gelse i 1933, da kursen mod Endlösung blev sat i vaerk med inertiens ubønhørlig­e kraft.

Nødvendig indsigt

Biografgae­ngere, der ser den premiereak­tuelle film ”Wannsee-konference­n”, hvor Endlösung blev besluttet over en let arbejdsfro­kost, kan med fordel laese bogen for at se, hvad den slebne konversati­on med alle dens eufemismer i nazistisk praksis med draebende effektivit­et blev omsat til.

Stensagers bog skal ses i en litteraer sammenhaen­g, dels som en indføring i hele hans forfatters­kab, dels som et staerkt arkaeologi­sk supplement til den klassiske historiesk­rivning.

Stilen er klinisk, men der løber hele tiden en understrøm af det uhyggelige og ufattelige i teksten. Det er ikke behagelig laesning, men den giver aktualiser­et af udgivelses­dagen nødvendig indsigt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark