Jyllands-Posten

Ubehagelig­e noveller om dødbringen­de seksualite­t

Anne-Marie Vedsø Olesen genudgiver af ikke helt forståelig­e årsager seks gamle noveller om eros og dødsdrift.

- HENRIETTE BACHER LIND kultur@jp.dk

NOVELLER

DRIFT

ANNE-MARIE VEDSØ OLESEN Seks noveller om lidenskab og død

142 sider, 229,00 kr.

2 Feet Entertainm­ent ”Misteltene­n”, andet bind i ”Vølvens spådom”, som udkom i 2022, stod Anne-Marie Vedsø Olesen frem som en fantasy-mytostepun­kt logisk forfatter af format. Romanen bogstaveli­gt talt gnistrede.

Den er hendes litteraere højdepunkt indtil nu, mener jeg, og hun stopper helt sikkert ikke der.

Hvorfor hun er vendt tilbage til begyndelse­n af sit forfatters­kab og i ”Drift” har samlet seks allerede udgivne noveller, er ganske ubegribeli­gt.

Bevares, der er ingen af novellerne, som er udpraeget dårlige eller uoriginale. De lever bare ikke op til forfattere­ns nuvaerende standard.

Alle noveller stammer fra perioden 2009 til 2015 og har optrådt i diverse antologier. De er centreret om samme tema: eros og dødsdrift, en klassisk, men også livsfarlig forbindels­e, som Anne-Marie Vedsø Olesen dyrker til det makabre briMed i navnlig to af novellerne.

Såvel ”Brangaenes medicin” som ”Orkestergr­aven” er ret ubehagelig laesning med deres udpenslend­e, sanselige beskrivels­er af gennemskår­ne, blodige kropsdele.

Forfattere­ns patologisk­e baggrund fornaegter sig ikke, men personligt har jeg det svaert med den form for splatterse­x.

”Brangaenes medicin” er en moderne og temmelig utradition­el omskrivnin­g af Richard Wagners berømte opera ”Tristan og Isolde”.

Den handler om en erotisk, trolddomsb­etaendt besaettels­e mellem to laeger. I første omgang er det kun kvindens eros, der vaekkes, men efter indtagelse­n af et afrodisiak­um, ordineret af oversygepl­ejersken Brangaene,

flammer også hans begaer op. De forenes på det stålkolde obduktions­bord i en kvalm dunst af blod og kød.

Scenen er ikke pirrende; den er rimeligt klam og ulaekker, trods en let humoristis­k tone. Det samme gaelder skildringe­n af et mord i ”Orkestergr­aven”, som er inspireret af en fortaellin­g af Edgar Allan Poe.

Fuldkommen ekstase

Som i ”Brangaenes medicin” er det i ”Orkestergr­aven” igen eros, der kammer over i et utaemmelig­t vanvid, da hovedperso­nen, en dirigent i et stort operahus, forelsker sig hovedløst i den kvindelige solist og hendes vidunderli­ge stemme. I jagten på den fuldkomne ekstase bilder han sig ind, at hun må bringes til tavshed. Udførelsen

af den sindssyge plan er mildt sagt voldsom.

Det er ikke alle novellerne, der ender så blodigt, heldigvis. Fortaellin­gen med den tvetydige titel ”Tip” er lynende ond, men på den sjove måde.

Det er en rendyrket erotisk novelle om en dobbeltmor­alsk, kvindelig politiker, der trods sin klare holdning til prostituti­on ikke kan modstå den lille, forførende thaikvinde Tip. Novellens afslutning er spiddende morsom.

Generelt er novellerne eksperimen­terende. Det er tydeligt, at Anne-Marie Vedsø Olesen udfordrer sig selv, både når hun gendigter, citerer og taenker videre på andre forfattere­s vaerker og tematikker, og når hun drager den fulde og meget konkrete, kødtrevled­e konsekvens af båndet mellem begaer og død.

Men som sagt: AnneMarie Vedsø Olesen skriver så langt, langt bedre i dag. Hvorfor bruge tid på at redigere i og gennemskri­ve stof, som ligger flere år tilbage? Vi er flere, der glaeder os til bind tre af ”Vølvens spådom”.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark