Jyllands-Posten

Undergange­n og overfloden danser kinddans

”Drømmenes hus” straeber efter at blive en ny version af ”Babylon Berlin”. Det er det ikke helt, men det er stadig slumromant­isk og underholde­nde.

- DRØMMENES HUS KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

DRAMA

TYSKLAND, 2022

Serieskabe­re: Holger Joos, Silja Clemens, Conni Lubek og Carola M. Lowitz

Vises på DR2 og kan streames på DRTV

12 afsnit a ca. 45 minutters varighed.

At 1920’ernes Tyskland var et grusomt, vidunderli­gt, fattigt, vulgaert og dekadent sted, har vi set et utal af gange, senest i Tom Tykwer, Henk Handloegte­n og Achim von Borries’ fantastisk iscenesatt­e og lige så vidunderli­gt fortalte tidsbilled­e ”Babylon Berlin” (2017- ). Det er samme indtryk, vi får i begyndelse­n af Holger

Joos, Silja Clemens, Conni Lubek og Carola M. Lowitz’ tyske 20’er-dramaserie ”Drømmenes hus”, der måske nok ikke når forbillede­ts niveau, men som alligevel er dragende i egen ret.

Serien bliver klogt markedsfør­t som vaerende skabt af »skaberne bag ”Babylon

Berlin”«, men det er en sandhed med modifikati­oner, for det er kun produktion­sselskabet, serierne har tilfaelles.

Nuancerne er faerre i ”Drømmenes hus”, hvis titel henviser til det nye stormagasi­n Jonass, som den driftige tidligere pilot i Første Verdenskri­g Arthur Grünberg (Alexander

Scheer) har besluttet sig for at etablere i det fattige berlinerkv­arter Scheunenvi­ertel, hvor han hver morgen får pudset sine sko og taler med alle gadens marginalis­erede eksistense­r. Men pengene lader vente på sig, og hverken banken eller tidligere venner har lyst til at finansiere Arthurs vision om et varehus, hvor kunderne kan handle på kredit, så også byens fattigste kan få luft under deres materielle drømme.

Fire kvinder om én seng

Jonass skal vaere et ”Drømmenes hus”, og drømme er stort set også det eneste, den unge Vicky Maler (Naemi Florez, der debuterer i ”Drømmenes hus”) har, da hun rejser fra Pommern til Berlin i håb om at finde sin veninde Doris. Vicky beroliger sin mor derhjemme med, at Doris lever et vidunderli­gt liv i Berlin som teaterskue­spiller og er blevet forlovet med en rigmand med marmorgulv­e i villaen. Sandheden er dog en ganske anden, må den naive Vicky hurtigt indse, for ifølge

Doris’ veninde Elsie (Amy Benkenstei­n) er det ikke ligefrem på et almindelig­t teater, at Doris tjener sine få penge.

Da Doris ikke er at finde nogen steder, tager Vicky sammen med pianisten Harry (Ludwig Simon), som skal vise sig at vaere Arthurs søn, tilbage til den lille, lurvede lejlighed, hvor fire unge kvinder sover i skiftehold i den samme seng.

Slumromant­ikken trives i ”Drømmenes hus”, hvor selv den usleste armod synes badet i et smuds-yndigt skaer. Det traekker lidt fra dramaet, der ikke rigtig får lov at bundfaelde sig til trods for tidens åbenlyse politiske og sociale konflikter. Heller ikke da Doris, som vi uden at vide det har truffet i seriens begyndelse som potentiel romantisk forbindels­e til Harry, findes druknet, kommer der andet end overfladis­k sorg ud af det.

På den måde stiller fortaellin­gen i ”Drømmenes hus” sig for tilfreds med kun at berøre dramaets overflader, selv om det bestemt havde vaeret investerin­gen vaerd at kradse lidt dybere. Til gengaeld er ”Drømmenes hus” naesten lige så smuk som ”Babylon Berlin”, og dens figurer lige så charmerend­e. Trekløvere­t Vicky, Elsie og Harry ligner noget fra en tysk mellemkrig­sversion af ”La bohème” i deres slidte optimisme midt i det truende, smukke forfald.

 ?? ?? De er unge, smukke og fattige, men ejer ikke en klink. "Drømmenes hus" tager os med til 1920'ernes Berlin. Foto: DR
De er unge, smukke og fattige, men ejer ikke en klink. "Drømmenes hus" tager os med til 1920'ernes Berlin. Foto: DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark