Jyllands-Posten

12 blev til 6 i endnu en omgang ”X Factor”-stoleleg

Der var kamp om siddeplads­erne i fredagens ”X Factor”, hvor Thomas Blachmans deltagere var på scenen.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

REALITY

X FACTOR, AFSNIT 5 DANMARK, 2023

Vises på TV 2 hver fredag kl. 20.00 »Ja, ja, ja!« Når det lyder sådan fra Thomas Blachman, ved vi, at ”X Factor” for alvor er i gang. Veterandom­merens signaturud­brud er naermest blevet synonymt med talentshow­et, og som garvet seer ved man, at der skal spidses ører, når begejstrin­gen artikulere­s.

Denne fredag var det nemlig blevet Blachmans tur til at lade sine udvalgte deltage i udskillels­esløbet six chair challenge. Formatet var med andre ord det samme som i sidste uge og det samme som i den kommende, men fordi deltagerne nu er tvunget til at vise mere af sig selv, mere vilje og mere retning, har dette format ikke samme lidt traege karakter, som auditionpr­ogrammerne kan få.

Hvor Kwamie Liv i sidste uge syntes at stå med et problem med at få sine deltagere til at vise sig som de store talenter, hun havde set i dem, havde Blachman i denne uge den modsatte udfordring. For hans 12 deltagere, der altså i løbet af denne uges episode skulle skaleres ned til seks, var virkelig gode, så man forstår godt hans glaede.

Den 23-årige Arilde fra Aalborg imponerede indledning­svist med sin fyldige røst, og det samme gjorde den unge Annika, hvis hjemmelave­de, ungdommeli­gt banale raptekster gik lige i hjertet på dommerne. Når Blachman roste den charmerend­e Annika, der stod og dirrede på scenen, var det tydeligt, at han har genforhand­let sin rolle som dommer. En rolle, som han har perfektion­eret efter utallige saesoner efterhånde­n. Det handler ikke laengere om krads kritik og tendentiøs udskamning, men om det autentiske og det inderlige. Om det, man kan maerke. Han forklarede det selv glimrende, da den utrolig talentfuld­e unge Rose skulle på scenen: »Nogle gange kan det vaere svaert at blive rørt af de ekstremt dygtige sangere, for de kan gøre hvad som helst.« Rose fik ikke overbevist sin mentor om, at hun hellere vil vaere kunstner end Disney-balladesan­ger, og hun formåede ikke at stjaele en stol fra en af de to allerede udvalgte unge solister.

Den 29-årige Rosita fortsatte sin stil fra audition med en selvskreve­t sang om at vaere sit autentiske selv, hvilket med rette fik Simon Kvamm til at karakteris­ere hendes sangskrivn­ing som vaerende praeget af en vis selvhjaelp­sretorik. Men selvom Kvamm hellere ville have hørt en sang om en regnorm, trak Rosita alligevel et af de laengste strå og gik videre i den aeldre solistkate­gori.

Da det bliver de dygtige søstre, Frida og Nanna, der skulle indtage scenen, var Blachman lidt i tvivl om, hvad det var for et råd, han havde givet dem forud for deres optraeden. Da de mindede ham om, at han bad dem vaere en kombinatio­n af englekor og proletaria­t, lyste han op i et selvforels­ket smil og konstatere­de: »Det er fandeme et godt råd.« Fra en mand, der i programmet­s begyndelse fortalte, at han aldrig roser sig selv, var der nu masser af selvros i fredagens program. Om han også, som det lød til slut, altid får ret, vil tiden vise.

 ?? ?? Thomas Blachman artikulere­r sin begejstrin­g i fredagens "X Factor", hvor hans 12 deltagere skulle kaempe om pladserne videre i konkurrenc­en. Foto: Lasse Agoni/TV 2
Thomas Blachman artikulere­r sin begejstrin­g i fredagens "X Factor", hvor hans 12 deltagere skulle kaempe om pladserne videre i konkurrenc­en. Foto: Lasse Agoni/TV 2

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark