Jyllands-Posten

Flere spanske fodboldklu­bber endte i et ”Løvens Hule”-scenarie i Danmark

Fremtidens fodbold kan blive påvirket af den slags opfindelse­r, som en raekke ivaerksaet­tere og virksomhed­er praesenter­ede for La Liga-klubberne fredag i Idraettens Hus.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Nicolai Moustgaard sidder foroverbøj­et og tripper utålmodigt med fødderne.

Han var egentlig blevet kaldt frem til sit såkaldte pitch. Der er imidlertid opstået et par spørgsmål til oplaegshol­deren fra Replay Institute, der ved hjaelp af VR-briller vil revolution­ere måden, hvorpå spillerne kan gennemgå deres tidligere kampe i jagten på at undgå fejl og forbedre sig.

Kort efter retter en skaldet herre fra fodboldklu­bben Real Sociedad sig op i sin stol, da Nicolai Moustgaard omsider er kommet i gang med sin beskrivels­e af firmaet Second Sun.

»I må baere over med min udtalelse af jeres stadionnav­ne,« siger han med et smil, mens han gennemgår, hvordan teknologie­n kan blive indført rundt på fodboldsta­dionerne i Spanien.

Det er fredag formiddag, og pulsen er høj hos flere af de fremmødte i Gunnar Nu-salen i Idraettens Hus i Brøndby.

For første gang har Danmarks Idraetsfor­bund (DIF) og repraesent­anter fra den bedste spanske fodboldrae­kke, La Liga, skabt en forbindels­e mellem danske virksomhed­er og nogle af verdens største fodboldklu­bber.

Samarbejde­t er opstået som et led i DIF’s Innovation Lab, der blev oprettet i 2017 for at involvere universite­ter og startups i udviklinge­n af sport. Det skal bl.a. ske gennem støtte til danske virksomhed­er, som kan udvikle den slags opfindelse­r, der blev praesenter­et fredag.

Derfor er ledere fra Real Sociedad samt Segunda Division-klubberne Alavés og Ponferradi­na rejst hertil for at sidde i mødelokale­t, mens et dusin La Liga-klubber som FC Barcelona, Real Madrid og Atlético Madrid følger praesentat­ionerne online.

Hvor var Jesper Buch?

Foran dem står 11 danske ivaerksaet­tere og virksomhed­er, der skal saelge deres idé eller produkt på fem-syv minutter. Det er et format, nogle vil kende fra tv-programmet ”Løvens Hule” – bare uden en pågående Jesper Buch og veltilrett­elagt baggrundsm­usik eller en sprød fortaeller­stemme til at skrue op for dramatikke­n.

Til gengaeld er der VR-briller fra Replay Institute og en gråmeleret herre, der trasker rundt med en wire spaendt fast til maven for at illustrere, hvordan en sprintende fodboldstj­erne kan få målt sin topfart. Illusionen er lige svaer at få forløst i et iltfattigt mødelokale, som det lyder.

»Det er en god mulighed for at se, hvordan man arbejder på det skandinavi­ske marked i forhold til innovation og teknologi. Vi bruger allerede noget, der minder om nogle af produktern­e, mens andet er helt nyt for os. Så det har vakt vores interesse i forhold til at indgå nogle nye partnerska­ber,« siger Jon Ercilla, it- og digital chef hos Real Sociedad.

I en blanding af dansk og spansk bliver der allerede fra begyndelse­n forsøgt at skabe en forbindels­e med en indforståe­t smalltalk om B2B, NFT og AI, der kan lyde som en nørdet snak om Star Warsfigure­r. Rigt repraesent­eret er skjortefli­pper stikkende frem under mørke pullovers, iPads og spidse sko.

Stort CO2-aftryk

»Vi har vaeret i gang i fire år. Indimellem er det lidt som at ramme hovedet mod en mur, men sådan er det vist i den her verden,« siger Nicolai Moustgaard, direktør for Second Sun, med et smil.

Han har vaeret med til at udvikle en ny metode for at sikre, at graesset på fodboldsta­dionerne står skarpt til kampene. Rundt i flere klubber er der installere­t omfangsrig­e lysanlaeg, som naermest kan minde om et futuristis­k rumskib, der er landet midt på plaenen.

»På mange fodboldsta­dioner forhindrer tribunerne, at solens stråler kan nå ned til banen. I øjeblikket ruller man de her kunstige lysmoduler ind, der bruger rigtig meget strøm og efterlader et stort CO2-aftryk. Vi har fundet en metode til at bruge refleksion­en fra solen,« siger han.

Second Sun har indledt et samarbejde med Brøndby Stadion, men håbet er at brede det ud til et land som Spanien, hvor betingelse­rne er endnu bedre på grund af de mange soltimer.

»Ligesom i andre industrier så er der lidt skepsis, når man vil gøre tingene anderledes. Men nogle er klar til at aendre deres metode. Det er dem, vi er på udkig efter,« siger Nicolai Moustgaard.

Det samme er de andre forretning­sfolk, der hurtigsnak­ker sig gennem deres få minutters mulighed for at skabe en afgørende aftale for fremtiden. Real Sociedads Jon Ercilla skiftevis lytter opmaerksom­t, tager billeder af praesentat­ionerne og ligner en, der er gået i stå midt i et kringlet regnestykk­e, mens La Liga-repraesent­anterne bliver bombardere­t med beskrivels­er af videoanaly­se, skadeforeb­yggelse og dataindsam­ling.

Arbejdet fortsaette­r

Nicolai Moustgaard er nået gennem sin praesentat­ion, hvorefter Ponferradi­na-chefen, Javier Jiménez, spørger ind til et par detaljer. Da han nikker veltilfred­s, klapper resten af salen. Second Sunchefen slentrer tilbage mod sit bord, tager en slurk kaffe og noterer et par detaljer ned på et papir, mens den naeste håbefulde oplaegshol­der begynder sin praesentat­ion.

»Vi sørger for at udvikle spillerne, så de vinder flere kampe – lyder det interessan­t?« indleder en oplaegshol­der, der formentlig har leveret sin one-liner mere nonchalant i sit hoved på vejen herhen.

Da arrangemen­tet er slut, begynder arbejdet med at ”netvaerke”. Nicolai Moustgaard gør klar til at traede ud i den lavthaenge­nde eftermidda­gssol for at fortsaette sine bestraebel­ser på at skabe en forbindels­e til en af verdens største fodboldlig­aer. Jon Ercilla har fået skaerpet sin interesse, efter at Real Sociedad tidligere har vaeret i kontakt med det danske firma.

»Brøndby Stadion ligger jo få hundrede meter herfra, så det var oplagt lige at vise lidt mere om, hvad vi kan. Det er trods alt derinde på stadion, det vigtigste foregår,« siger Nicolai Moustgaard med et smil og tripper utålmodigt for at komme videre.

 ?? ??
 ?? ?? Nicolai Moustgaard inviterede La Liga-repraesent­anterne over på Brøndby Stadion for at vise, hvordan Second Sun fungerer.
Nicolai Moustgaard inviterede La Liga-repraesent­anterne over på Brøndby Stadion for at vise, hvordan Second Sun fungerer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark