Jyllands-Posten

Milliard-slagsmål i toppen af Formel 1

Praesident­en for det internatio­nale motorsport­sforbund har lagt sig gevaldigt ud med dem, der sidder på pengetanke­n.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

Hvor meget er Formel 1 vaerd?

Det spørgsmål er blevet et offentligt anliggende, efter at en af cheferne i toppen af sporten pludselig blandede sig i noget, som han burde gå stille med dørene med.

Mohammed Ben Sulayem er praesident for det internatio­nale motorsport­sforbund (FIA), og i mandags tweetede han, at prisen for at købe rettighede­rne til Formel 1 er »oppustet«.

Ytringen kom, efter at det amerikansk­e finansmedi­e Bloomberg afslørede, at Saudi-Arabiens officielle investerin­gsfond (PIF) fik afslag på at købe Formel 1 fra Liberty Media, der ejer Formel 1’s kommerciel­le rettighede­r.

Buddet lød på 130 mia. kr., men det var altså ikke nok til at overtale Liberty Media til at saelge, selv om den amerikansk­e underholdn­ingsgigant vil høste et enormt overskud, da Formel 1-rettighede­rne i 2017 blev købt for 55 mia. kr.

Ifølge BBC har Liberty Media mødt Mohammed Ben Sulayems tweet med en trussel om et søgsmål, hvis indblandin­gen betyder, at aktiekurse­n eller vaerdien af selskabet falder.

Reaktionen fra Liberty Media skal ses i lyset af, at FIA i 2001 lavede en 100 år lang leasingkon­trakt med firmaet Formel 1, hvor ejerne af firmaet har den fulde kontrol over rettighede­rne.

Kontrakten kom i stand efter en aftale med EU-Kommission­en, der forlangte, at der ikke måtte vaere overlap mellem nonprofit-organisati­onen FIA og den kommerciel­le side af Formel 1.

Derfor har Mohammed Ben Sulayem – der er født i Abu Dhabi – ingen ret til at udtale sig om det kommerciel­le, lyder det fra advokatern­e for Liberty Media.

Spørgsmåle­t er nu, om Formel 1 virkelig er steget 75 mia. kr. i vaerdi over de seneste seks år.

Stigende popularite­t

Der er ingen tvivl om, at sportens popularite­t er steget i mellemtide­n. Seertallen­e er stigende, og byer og lande står i kø for at afholde et grandprix.

Stigningen kan i høj grad tilskrives Liberty Media. Amerikaner­ne købte en hensygnend­e sportsgren fra den tidligere ejer, Bernie Ecclestone, der i et berømt citat ikke skjulte, hvilken type fans han ville have:

»Unge mennesker ser måske Rolex-reklamen, men køber de et ur? Det har de ikke råd til. Eller vores anden sponsor, UBS? Unge er ligeglade med banker. De har alligevel ikke penge nok til at saette i en bloody bank.«.

Liberty Media har siden 2017 lave to genistrege­r. Først og fremmest inviterede amerikaner­ne Netflix med ind i garagen til serien ”Drive to Survive”, der fik interessen til at eksplodere, ikke mindst i USA.

Dernaest blev der arbejdet hårdt på, at der ikke måtte vaere kaempe forskel på top og bund mellem bilerne. I 2022 kørte de for første gang efter et nyt reglement, der øgede spaendinge­n under løbene.

Indsatsen kan også ses herhjemme.

Senest lavede Ekstra Bladet en seertalssa­mmenlignin­g mellem Superligae­n og Formel 1, der viste, at der i 2022 var flere seere til motorsport­ens ypperste klasse end Superligae­ns førstevalg – kampen søndag kl. 18, som tv-stationern­e anser som rundens mest attraktive. I snit så 216.000 Formel 1 i 2022, mens 147.000 så fodboldkam­pen.

Fra 2023 er der tre grandprixe­r i USA – mod et, da Liberty Media overtog – og de økonomisk staerke amerikansk­e fans øger Formel 1’s vaerdi betragteli­gt.

Spørgsmåle­t er så, om vaerdien er 130 mia. kr.

 ?? ?? I år kører Formel 1 for første gang i Las Vegas. I november kørte blandt andet George Russell, Mercedes, opvisning på byens berømte hovedgade, The Strip. Foto: Ray Acevedo/ USA TODAY Sports
I år kører Formel 1 for første gang i Las Vegas. I november kørte blandt andet George Russell, Mercedes, opvisning på byens berømte hovedgade, The Strip. Foto: Ray Acevedo/ USA TODAY Sports

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark