Jyllands-Posten

Ny finale: Husk at nyde dette landshold, mens du kan

En fornem praestatio­n af bl.a. Niklas Landin sikrede de danske håndboldhe­rrer en plads i VM-finalen for tredje gang i traek.

- KENNETH THYGESEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r Kenneth.Thygesen@jp.dk

Der kommer faktisk en dag, hvor Niklas Landin, Mikkel Hansen, ja, selv Mathias Gidsel og Simon Pytlick må erkende, at det er tid til at forlade halgulvet.

Det virker naesten utaenkelig­t. I 15 år i traek har Landin og Hansen leveret håndboldun­derholdnin­g i januar, og mens duoen så småt kan skimte et liv uden landsholds­bold, er naeste generation i form af bl.a. Gidsel og Pytlick mere end klar til at forlaenge guldaldere­n.

Men lige nu, her i januar 2023, spiller de alle fire, og det skal nydes. For Landin, Hansen, Gidsel og Pytlick tilhører den absolutte verdenseli­te i håndbold, og det er en af hovedårsag­erne til, at Danmark igen-igen skal spille VM-finale.

I fredagens semifinale gik de fire atter forrest og sikrede en sejr på 26-23 over Spanien, og dermed kan Danmark på søndag blive verdensmes­tre for tredje gang i traek. Om Danmark skal møde Sverige eller Frankrig i finalen afgøres sent fredag aften.

For tredje VM-kamp i traek spillede Danmark på en ny bane i en ny by, men de smukke spildetalj­er fra både Malmø og Stockholm havde, selvfølgel­ig, også fundet vej til Gdansk i Polen. Her sad ifølge VM-arrangører­ne et par hundrede danskere blandt de godt 6.000 tilskuere, og de fik straks, hvad de forventede – redninger fra Niklas Landin og kreativite­t fra Mathias Gidsel.

Duoen var dominerend­e i det første kvarter, der gav Danmark det forspring, som spanierne i resten af kampen kaempede for at indhente. Mens Landin overgik sig selv i akrobatisk­e parader, snurrede Gidsel rundt om sig selv, modstander­en og derefter sig selv igen, inden han kastede bolden hen til den holdkammer­at, der tilfaeldig­vis var fri. Så er håndbold simpelt.

Plads til Saugstrup

Mathias Gidsel var naturligvi­s ikke ene om at kreere chancer, for Spaniens fokus på VM’s naestmest scorende spiller efterlod plads andre steder på banen – bl.a. til Magnus Saugstrup, der knoklede som en ung crossfitte­r i en svedig kaelder på Vesterbro.

Desvaerre for både ham og håndboldhe­rrerne var både effektivit­eten og fejlprocen­ten ikke altid overbevise­nde. Man kan selvfølgel­ig heller ikke altid forvente succes, når modstander­en hedder Gonzalo Pérez de Vargas. Han er verdens naestbedst­e målmand, og hans evne til at blive ramt af hårde harpiksbol­de forhindred­e spanierne i at blive sat af, før semifinale­n for alvor havde taget fart.

Vargas blev bare overstråle­t af verdens bedste målmand. Niklas Landin holdt hovedet koldt – i hvert fald når han ikke blev ramt i ansigtet. Sammen med et forrygende forsvar sørgede Landin for en solid pauseførin­g. På få minutter blev 1110 forvandlet til 15-10, og så vidste alle i Gdansk, at noget saerligt skulle ske, hvis Nikolaj Jacobsen skulle forlade banen som taber.

Bredden i dansk herrehåndb­old er kun minimalt mindre vulgaer end en tredobbelt chokoladem­ousse med creme, drys og ekstra flødeskum.

Når det er sagt, ved alle, at selv de bedste råvarer ikke per automatik sikrer det bedste måltid. Der er brug for en kyndig chef, og det er Nikolaj Jacobsen. Det har han bevist utallige gange, men selv han kom under stort fagligt pres i anden halvleg. For spanierne naegtede naturligvi­s at give op. Derfor satsede de i defensiven ved at stille sig endnu laengere frem på banen.

Nikolaj Jacobsen måtte dog hive syv mod seks-spillet frem, da forspringe­t skrumpede og skrumpede. En spansk kompliment i sig selv. Pludselig var den danske overlegenh­ed forsvundet, pludselig var nervøsitet­en en faktor.

Spanien fik dog aldrig udlignet, og så rykkede håndboldhe­rrerne fra igen.

I slutminutt­erne tillod Mikkel Hansen sig endda at braende sit andet straffekas­t, men det var uden betydning – Danmark tog finalebill­etten og kan dermed skrive VM-historie på søndag ved at vinde guld for tredje gang i traek som det første herrelands­hold nogensinde.

Modstander­en i finalen var ikke fundet ved redaktione­ns slutning.

 ?? ?? Magnus Saugstrup arbejdede vanen tro hårdt på stregen i semifinale­n mod Spanien. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Magnus Saugstrup arbejdede vanen tro hårdt på stregen i semifinale­n mod Spanien. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark