Jyllands-Posten

Borgmester: Havneudvid­else bliver en gevinst for klimaet

Efter en ny rapport er konsekvens­erne af en udvidelse af Aarhus Havn ifølge borgmester Jacob Bundsgaard (S) så grundigt belyst, at der snart kan traeffes en politisk beslutning.

- HENRIK GRØNVALD JONAS HVID henrik.groenvald@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

En godt 100 hektar udbygning af Aarhus Havn kan blive en fremtidig gevinst for klimaet og er derfor en bedre løsning end andre foreslåede alternativ­er.

Det konstatere­r Aarhusborg­mester Jacob Bundsgaard (S) efter at have laest en ny rapport fra rådgivning­svirksomhe­den HBS Economics om de forskellig­e muligheder og deres belastning af miljøet. Jacob Bundsgaard mener, at analyserne indeholder »meget detaljered­e« klimabereg­ninger af de fremlagte forslag.

»Den er efter min opfattelse meget overbevise­nde. Hvis vi ikke får mere transport ad vandvejen, vil det skade vores klima, og en havneudvid­else vil allerede i 2032 netto give en klimagevin­st,« siger han.

Rapporten har også sammenlign­et CO2-belastning­en med et andet lokalt anlaegspro­jekt – en udvidelse af Viborgvej mellem Aarhus og Viborg.

»For at saette perspektiv på, så svarer anlaeggels­en af havneudvid­elsen CO2-maessigt til ca. 17 km Viborgvej,« oplyser borgmester­en, der også er formand for Aarhus Havn.

Sagen om havneudvid­elsen går tilbage til september 2018, hvor Aarhus Byråd satte en miljøvurde­ringsproce­s i gang. Tre år senere godkendte byrådet et planforsla­g og en miljøkonse­kvensrappo­rt, der blev sendt i en offentlig høring. Høringssva­rene vaeltede ind i en grad, så kommunens system brød sammen, og fasen måtte forlaenges. Over 1.650 høringssva­r blev indsendt.

Det fik i marts 2022 borgmester Jacob Bundsgaard (S) og davaerende teknisk rådmand Steen Stavnsbo (K) til at lave en udvidet og mere inddragend­e proces. Konkret blev der indkaldt til to såkaldte borgerkonf­erencer om havneudvid­elsen. De blev afviklet den 26. september og den 7. november. Den 17. januar 2023 blev der afholdt en tredje borgerkonf­erence, som en raekke borgere og organisati­oner stod bag.

Borgere inddraget

Derudover har der i 2022 vaeret otte temamøder om bl.a. behovet for udvidelsen, påvirkning af havmiljø og klimabelas­tning. Desuden blev der etableret et borgerpane­l med 38 personer, der afsluttede forløbet i torsdags.

Undervejs i den udvidede proces er der efter ønsker fra bl.a. byrådet lavet analyser om bl.a. beskaeftig­else, havnens behov, klima- og CO2-beregninge­r og alternativ­e muligheder for at imødekomme havnens behov for mere plads – bl.a. er der blevet foreslået en såkaldt dry port, dvs. et fjernlager på land, samarbejde med

Tager man eksempelvi­s klimabereg­ningen, er der ikke tidligere i Aarhus’ historie eller i danmarkshi­storien lavet en mere detaljeret klimabereg­ning i et infrastruk­turprojekt. JACOB BUNDSGAARD (S), BORGMESTER, AARHUS KOMMUNE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark