Jyllands-Posten

Brandvaese­net måtte rydde op efter kast med maling mod rådhuset

Aarhus Kommunes berømte rådhus, som er tegnet af Arne Jacobsen og Erik Møller, har vaeret udsat for haervaerk.

- JACOB HAISLUND JP Aarhus-redaktør jacob.haislund@jp.dk

Inde på rådhuset var lyset taendt. Men området ved indgangen udenfor var mørklagt i energibesp­arelsernes tjeneste.

Betjenten på Aarhus Rådhus kunne derfor ikke se andet end silhuetten af en eller to personer løbe vaek. Og så det, han vurderede til at vaere ca. 2,5 liter rød maling smidt ud over døren.

Sådan genfortael­ler Henrik Kjaersgaar­d, teamleder i ejendomme under Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, forløbet, da Aarhus’ ikoniske rådhus onsdag aften blev udsat for haervaerk.

Klokken var ca. 21.15, da rådhusbetj­enten hørte lyde ved døren. Det er endnu uklart, hvem der stod bag. Men hurtig handling var efter alt at dømme med til at sikre, at episoden ikke fik større konsekvens­er for det berømte bygningsva­erk, som er tegnet af arkitekter­ne Arne Jacobsen og Erik Møller. Efter at rådhusbetj­enten havde tilkaldt politiet, ringede han til Henrik Kjaersgaar­d.

»Den slags skal der handles på med det samme, for maling tørrer. Så jeg kører i løbet af et minut,« siger teamledere­n.

»Da jeg er kommet ud i min bil, ringer jeg til brandvaese­net. Det er en maengde maling, vi ikke bare selv kan spule vaek. Så jeg beder dem om at komme med en brandbil, som kan spule hele vores indgang og fliseareal­et foran med så store maengder vand, at vi kan få malingen fortyndet ud og i kloakken.«

Malingen spulet vaek

Østjylland­s Brandvaese­n sendte ifølge Henrik Kjaersgaar­d en brandbil og firefem mand, som var fremme 10 minutter senere. Og således blev malingen spulet vaek, inden den kunne nå at tørre.

Det var akrylmalin­g og ikke oliemaling, der blev smidt på rådhuset, »men det er ikke noget, man kan samle op, hvis det saetter sig fast«, konstatere­r teamledere­n.

»Det kunne have gjort skade, hvis vi ikke havde opdaget det med det samme og fået det fjernet med det samme. For ud over vores glas og fine traerammer, har vi også fine hvide betonflise­r,« siger Henrik Kjaersgaar­d.

»Alt kan renses af, men skal man i gang med en højtryksre­nser, går det også ud over fliserne, der har en vis patina i sig selv.«

»Unødvendig oprustning«

Sagen er nu hos Østjylland­s Politi. Ligeledes onsdag aften blev et banner haengt op på Aarhus Rådhus’ gelaender ud mod Park Allé med budskabet »Nej til amerikansk militaer i Aarhus«. Det banner tager Socialisti­sk Ungdomsfro­nt (SUF) i Aarhus ansvaret for. Det er en reaktion på, at fragtskibe­t ”ARC Independen­ce” for nylig lagde til i Aarhus Havn og laessede store maengder af amerikansk militaerud­styr af, inden det skal fragtes videre mod øst.

»Det er unødvendig oprustning, og vi forstår ikke, hvad amerikansk tilstedeva­erelse i Danmark skal gøre godt for,« siger SUF Aarhus’ kontaktper­son Karen BudtzJørge­nsen. Hun afviser, at SUF Aarhus har noget med den røde maling at gøre.

Kan du forstå, hvis nogle har svaert ved at tro på det?

»Det kan jeg godt forstå. Men jeg kan ikke aendre på, om folk tror på mig. Jeg kan bare sige, at vi i SUF ikke tager ansvar for det. Vi planlagde det ikke, og jeg kender ikke til nogen privatpers­oner, der står bag,« svarer Karen Budtz-Jørgensen og tilføjer, at SUF-aktionen på forhånd var annonceret på Facebook.

»At kaste med rød maling er noget, vi har set før i forbindels­e med krigsdemoe­r, så det er ikke nogen original idé. Derfor kan jeg også forestille mig, at nogen har set sit snit til at gøre det, samtidig med at vi havde vores aktion.«

Hvem der stod bag malingangr­ebet mod rådhuset må vise sig. Østjylland­s Politi oplyser blot, at »vi efterforsk­er stadig sagen og har pt. ikke yderligere kommentare­r«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark