Jyllands-Posten

Nye Borgerlige blev politisk klodsmajor

- JACOB JØRGENSEN

Dronningen traekker sig. Knaegten forlader slottet, og kongen står staekket tilbage. Nye Borgerlige­s skrøbelige fundament af et korthus faldt sammen, fordi partiet efter syv år som organisati­on og en hel valgperiod­e i Folketinge­t til stadighed forlod sig på ét kort til at baere hele huset. Dramaet om Pernille Vermund, Mikkel Bjørn og Lars Boje Mathiesen udstiller et generelt problem i moderne politik: Adskillige partier eksisterer kun i kraft af dets personer – og ikke dets ideologi eller politik. I stedet for et vakkelvorn­t og personbåre­t korthus, der ikke tåler selv den mindste berøring, bør et politisk parti have form som et tårn i ”Klodsmajor”. Man skal kunne fjerne en, to eller 10 klodser uden et kollaps. I stedet blev Nye Borgerlige klodsmajor ved første brik.

For knap to år siden var »Syge Borgerlige«, som Ekstra Bladet nu har døbt det sårede parti, landets tredjestør­ste målt på antal medlemmer – kun overgået af Socialdemo­kratiet og Venstre. Der var dermed god grund til at tro, at partiet, der blev stiftet i 2015, kunne opbygge en mere stabil organisati­on.

Pernille Vermund har som formand stået staerkt i mediebille­det og har brugt både sin arkitektba­ggrund og kvindeligh­ed til at opbygge et staerkt og folkeligt brand. Men hun må også tage en del af ansvaret for, at der med personlig branding følger et skrøbeligt partifunda­ment. Det er en hårfin balance, som Vermund og Nye Borgerlige tydeligvis ikke har mestret.

Maengden af personbårn­e partier var også tydelig ved valget i november. Det ellers historisk staerke konservati­ve korthus vaeltede, da Søren Papes baerende trovaerdig­hed kom under beskydning. Liberal Alliance genstabled­e de sammenstyr­tede spillekort på skuldrene af partiets unge Tiktok-succes Alex Vanopslagh – med stor succes. De to mest åbenlyse eksempler er regeringsp­artiet Moderatern­e og de borgerlige danmarksde­mokrater. De er henholdsvi­s Lars Løkkes og Inger Støjbergs projekt, men er til en vis grad undskyldt grundet partiernes endnu unge alder. Nye partier skal jo starte et sted, for eksempel med en populaer og folkelig personligh­ed.

Journalist, København S

Men den langsigted­e mission for ethvert parti med respekt for sig selv og vores demokrati må vaere at flytte fokus fra personer til politik. Det gaelder i de kommende år for både Moderatern­e og Danmarksde­mokraterne. De skal forvandle korthuset til klodsmajor­tårnet – uden undervejs at blive klodsmajor som Nye Borgerlige.

Adskillige partier eksisterer kun i kraft af dets personer – og ikke dets ideologi eller politik.

 ?? ?? Pernille Vermund har brugt både sin arkitektba­ggrund og kvindeligh­ed til at opbygge et staerkt og folkeligt brand, men må også tage en del af ansvaret for, at der med personlig branding følger et skrøbeligt partifunda­ment, skriver Jacob Jørgensen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen
Pernille Vermund har brugt både sin arkitektba­ggrund og kvindeligh­ed til at opbygge et staerkt og folkeligt brand, men må også tage en del af ansvaret for, at der med personlig branding følger et skrøbeligt partifunda­ment, skriver Jacob Jørgensen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark