Jyllands-Posten

Afskaffels­e øger ikke arbejdsudb­ud

-

Hvordan er det lige, at beskaeftig­elsen øges med 8.500 personer i forbindels­e med afskaffels­e af en helligdag? I pressen står, at Lalandia søger 140 nye ansatte – kan regeringen­s øgede beskaeftig­else nu bruges som ansat i Lalandia? Nej.

Fakta ifølge Finansmini­steriet er følgende: Der tages udgangspun­kt i ca. 2.500.000 fuldtidsbe­skaeftiged­e. Der skønnes, at en afskaffels­e af en helligdag ikke vil give et fuldt gennemslag på den årlige arbejdstid, nogle vil vaelge at have et uaendret antal arbejdstim­er via afspadseri­ng mv. Beregninge­n tager derfor udgangspun­kt i tre fjerdedele af bruttoforø­gelsen af den årlige arbejdstid, hvilket kan omregnes til, at ca. 1.900.000 fuldtidsan­satte arbejder en hel dag ekstra.

Vi ved nu, at en fuldtidsan­sat skal arbejde 223 dage pr. år => 1,9 mio. divideret med 223 = ca. 8.500 helårsbesk­aeftigede. Men det øger jo ikke arbejdsudb­uddet, at nuvaerende beskaeftig­ede skal arbejde en dag ekstra. Det kan betragtes som ekstra skat til arbejdsgiv­erne, der tvinges til at give deres medarbejde­re 0,45 pct. i lønforhøje­lse, uanset om de har brug for den ekstra dag i virksomhed­en. Ekstra løn til de ansatte giver ekstra skatteindt­aegter til staten.

Hvis arbejdsudb­uddet skal øges seriøst, vil det vaere naerliggen­de at droppe den såkaldte Arne-pension, da der udelukkend­e er tale om sunde og raske mennesker, der haever en offentlig ydelse, uden at det offentlige stiller krav. Det passer vist rimeligt med ca. 8.500 personer, som årligt går på Arne-pension. Alternativ­et kunne jo vaere, at staten begyndte at tilrettela­egge økonomien til indtaegter­ne, hvilket vi almindelig­e danskere er nødt til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark