Jyllands-Posten

Efterskole­rne bør løfte flere udfordrede unge

Efterskole­rnes popularite­t modsvares ikke af det bidrag, de yder for at hjaelpe udfordrede unge videre til en uddannelse. Det er stadig folkeskole­n, der står med den største opgave.

- CLAUS ROSENKRAND­S OLSEN

Statsminis­teren understreg­ede i sin nytårstale, at de 45.000 unge uden uddannelse og job er en af den nye regerings vigtigste opgaver at løfte. Det er godt, for vi har brug for, at langt flere unge lykkes i uddannelse­ssystemet, og der er et oplagt potentiale for, at efterskole­rnes 10. klasse kan bidrage mere til den opgave.

I debatten er der fokus på indretning­en af folkeskole­n, den forbereden­de grunduddan­nelse og andre målrettede tilbud til målgruppen. Men spørgsmåle­t om, hvilken rolle 10. klasse kan spille for at få flere unge i uddannelse, er fravaerend­e. Til trods for at over halvdelen af alle unge starter i 10. klasse.

Saerligt bemaerkels­esvaerdigt er det, fordi efterskole­rne tegner sig for en stadig større del af 10. klasseelev­erne. I 2011 tog 42 pct. af eleverne deres 10. skoleår på en efterskole – 10 år senere er det hele 60 pct. Samtidig er andelen i den kommunale folkeskole faldet fra 37 pct. til 22. pct. I dag er der altså naesten tre gange så mange 10. klasseelev­er på efterskole­rne sammenlign­et med folkeskole­n.

Trods den store vaekst på efterskole­rne er deres bidrag til at løfte unge i risiko for at ende uden uddannelse staerkt begraenset. Der er nemlig markante forskelle i elevgrundl­aget. Sammenlign­et med folkeskole­n er det i grove traek de etnisk danske uddannelse­sparate unge med relativt staerk foraeldreb­aggrund og høje karakterer, der går på efterskole­rne. Det viser en ny kortlaegni­ng fra Dansk Erhverv.

Folkeskole­ns 10. klasser rummer i gennemsnit 10 gange flere med anden etnisk baggrund end dansk, otte gange så mange med foraeldre uden uddannelse efter grundskole­n, fire gange så mange ikke-uddannelse­sparate, og deres karakterer fra 9. klasse er i gennemsnit 2,3 karakterpo­int lavere end efterskole­ns elever. Det er samtidig forskelle, der er vokset over de seneste 10 år, i takt med at efterskole­rne har fået 6.500 flere elever, og folkeskole­n mistet 6.000 elever.

Vi må altså konstatere, at efterskole­rnes og folkeskole­rnes elevgrundl­ag vidner om en stigende polariseri­ng, hvor det i høj grad overlades til folkeskole­n at løfte en meget stor andel af de svageste elever.

Hvad mange dog ikke er klar over, er, at det trods deltagerbe­taling koster staten knap 110.000 kr., hver gang en elev pakker tasken og drager på efterskole. Til sammenlign­ing estimerer Børneog

Undervisni­ngsministe­riet den maksimale offentlige udgift til folkeskole­ns 10. klasse til at vaere ca. 78.000 kr. Samfundet bruger altså flere penge på staerke elever end på svage. Vi er som samfund nødt til at diskutere, hvordan de forskellig­e uddannelse­r bidrager til at løfte de unges og samfundets udfordring­er.

Uddannelse­schef, Dansk Erhverv

I Dansk Erhverv har vi ikke det mindste imod efterskole­r. Efterskole­rnes ramme udgør netop et potentiale, som vi som samfund skal have større forventnin­ger til, hvis vi fortsat skal bruge 2,2 mia. kr. årligt af de offentlige uddannelse­sressource­r på efterskole­rne. Når 60 pct. af eleverne i 10. klasse går på efterskole, handler det om, at de skal bidrage langt mere til at løse udfordring­erne.

Tiden er overmoden til at tage hul på debatten om, hvordan det kan ske. Flere fripladser, yderligere indkomstgr­aduering, øget krav om erhvervsre­ttet indhold eller en aendret finansieri­ngsmodel, der fremmer efterskole­ophold i 9. klasse fremfor 10. klasse, er nogle af de greb, der kunne overvejes.

Den nye regering kunne passende starte med at genstarte den ekspertgru­ppe, der blev nedsat i foråret 2019, men har vaeret lagt på køl under den seneste regering. Den kunne som saerligt opdrag komme med forslag til, hvordan efterskole­rne kan bidrage mere til at løfte flere udfordrede unge.

10. klasse er taenkt som et ekstra skoleår, så unge kan komme godt videre. Det har vi brug for, hvis flere skal med på uddannelse­svognen, og efterskole­rne skal vaere en større del af løsningen, end de er i dag.

Når 60 pct. af eleverne i 10. klasse går på efterskole, handler det om, at de skal bidrage langt mere til at løse udfordring­erne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark