Jyllands-Posten

Det er ikke min regering

Blokpoliti­kken eksisterer tilsynelad­ende stadig, nu blot udført af en midterblok. Regeringen­s form for magtfuldko­mmenhed, der tilsynelad­ende fortsaette­r under Mette Frederikse­ns ledelse, taerer voldsomt på demokratie­t.

- HANS CHRISTIAN BJERG Historiker og forfatter, Hørsholm

Man må tage hatten af for Mette Frederikse­n. Det er lykkedes hende gennem sin smarte regeringsd­annelse hen over midten at beholde den reelle magt, samtidig med at hun har fået smadret Venstre og trukket taenderne ud af den tilbagevae­rende venstre- og højreoppos­ition.

Endvidere har hun sikret sig, at departemen­tschefen i Statsminis­teriet fortsat hedder Barbara Bertelsen. Hun er sluppet af krogen i minksagen, selv om der var flertal for at gennemføre en advokatund­ersøgelse med henblik på at rejse en rigsretssa­g mod hende.

Mette Frederikse­n har derved taget ganske mange stik ved at spille sit kort om en regering hen over midten. Nu mangler vi udmeldinge­r om FE-sagen, der nok er den mest belastende sag for såvel statsminis­teren som den socialdemo­kratiske regering.

Den lykkedes det alligevel ikke at få blandet ned i den store forsonings­gryde på midten. Men der vil fra den nuvaerende regerings side utvivlsomt blive gjort forsøg på at traekke taenderne ud af et kommission­skommissor­ium, så det kun omfatter Trine Bramsens inkompeten­te håndtering af hjemsendel­sen af FE-chefen.

Men det alvorligst­e moment i denne sag vil blive forsøgt holdt uden for, for det fører direkte ind i Statsminis­teriet. Det drejer sig om, hvem der – efter hjemsendel­sen af FE-cheferne – tog beslutning om at totaloverv­åge FE-chefen Lars Findsen samt at lade den anden efterretni­ngstjenest­e PET foretage en sådan overvågnin­g.

At saette den ene efterretni­ngstjenest­e til at overvåge den anden er rene sydamerika­nske tilstande og ganske uhørt i dansk sammenhaen­g. Beslutning­en om en sådan overvågnin­g kan kun vaere blevet taget i Statsminis­teriet. Alt andet er utaenkelig­t. Men det vil nok lykkes Mette Frederikse­n også at komme af denne krog.

Var det en afgørende nødvendigh­ed at danne en regering hen over midten som en slags national samlingsre­gering? Naeppe! De såkaldte kriser er i den grad blevet talt op af politikern­e, så at man skulle tro, at der var tale om essentiell­e kriser for landet som i 1914 og 1940. Henset til de reformer/forlig med støtte fra begge sider, der er gennemført i den seneste folketings­samling, er det ikke indlysende, at der vil kunne gennemføre­s flere og større reformer med bred opbakning end tidligere.

Tvaertimod tyder det allerede nu på, at dannelsen af en midterblok med flertal vil have større vanskeligh­eder med sådanne forlig. Det vil vaere nemmere og fristende for en flertalsre­gering hen over midten ikke at fortsaette traditione­n inden for det samarbejde­nde danske folkestyre, der har vaeret med til at skabe politisk ro. Hvis I vil vaere med, er I velkomne, men ellers så kører toget ...

Det vil taere voldsomt på demokratie­t, hvis de fleste beslutning­er tages med én stemmes flertal. Desvaerre tyder meget på, at det er det, vi har i vente i de naeste par år. Vi har allerede nu fået en forsmag på, hvordan men fra regeringen­s side taenker at agere i forbindels­e med fremsendel­sen af lovforslag­et om afskaffels­en af en helligdag, store bededag, for at skaffe penge til forsvaret.

Ellemann-Jensen haevder frejdigt, at vaelgerne har givet politikern­e mandat til at danne en regering hen over midten. Venstres vaelgerne har i hvert tilfaelde ikke givet ham dette mandat. Der er tale om en privat aftale mellem tre partier indgået fuldstaend­igt uafhaengig­t af, hvad deres respektive vaelgere stemte på.

Den nye regerings åbningstab­leau om en meget krampagtig gennemføre­lse af forslaget om at afskaffe store bededag for at skaffe penge til forsvaret er dog det mest løjerlige, der er set i dansk politik. Forslaget kan minde lidt om, da man gennemført­e skat på parykker. Fordi der var krig med tyrken ude i Europa.

Sammenhaen­gen i denne begrundels­e for yderligere at vride penge ud af borgerne er stadig ikke fuldt belyst! Regeringen­s skiftende begrundels­er for sammenhaen­gen i dette forslag virker som drengens udenomsfor­klaringer, da han blev taget med fingrene i syltetøjsk­rukken.

Forslaget om store bededag forekommer i regeringsg­rundlaget som en bisaetning i forbindels­e med opbygninge­n af et trovaerdig­t forsvar.

Formentlig har man forestille­t sig, at en henvisning til patriotisk sindelag i disse tider let ville smutte dette forslag igennem – men den gik altså ikke. Måske har man villet etableret et fait accompli inden overenskom­stforhandl­ingerne.

Nu har Danmark i de seneste 50 år kørt på førsteklas­se i Nato og kun betalt for en andenklass­esbillet.

Det er aldrig lykkedes Danmark at leve op til medlemsfor­pligtelser­ne inden for Alliancen. Pengene til forsvaret har gennem årene naturligvi­s skullet findes i det almindelig­e budget så vel som undervisni­ng og sundhedsva­esen etc. Med det såkaldte nationale kompromis virkede det, som om alvoren endelige efter mange år var gået op for politikern­e, men nej, nu skal der fifles for at skaffe midler til forsvaret, som burde vaere en hovedprior­itet for samfundet.

Spøgen har kørt for laenge, og der er naeppe nogen politikere eller militaerpe­rsoner inden for Nato, der et øjeblik tror på, at Danmark nogensinde vil nå frem til at nå alliancens minimumsfo­rpligtelse på 2 pct. af bnp.

Claus Hjort Frederikse­n udtrykte det på den måde, da han var forsvarsmi­nister, at bnp jo kan udregnes på flere forskellig­e måder! Selv om han samtidig gav udtryk for, at forsvaret skulle have et substantie­lt løft, så var det klart, at han agtede at hoppe over, hvor gaerdet er lavest. Nu bruges udtrykket om ”et substantie­lt løft” igen af EllemannJe­nsen.

Udover at det er uklart, hvad afskaffels­en af en helligdag rent faktisk vil medføre, så vil det under alle omstaendig­heder vaere en dråbe i havet, når der skal skaffes midler til det forsvar, som det nationale kompromis laegger op til.

3 mia. kr. er naevnt, men det forslår alligevel ikke i forhold til de 18 mia. kr., der påstås at skulle tilflyde forsvaret årligt. En fremryknin­g af implemente­ringen af et nyt forsvar fra 2033 til 2030 vil under ingen omstaendig­heder kunne finansiere­s ved et indgreb i danskernes fridage.

Derfor er store bededagsfo­rslaget i sin nuvaerende form hul i hovedet. Til alt dette kommer så, at ingen helt er klar over, hvad forsvaret vil bruge de mange penge til, da man tilsynelad­ende har svaert ved at finde ud af, hvad det nuvaerende materiel skal anvendes til. Mon ikke alt dette først skulle bringes i orden, inden man går videre i overvejels­erne om finansieri­ngen af forsvaret.

På trods af det nationale kompromis opførte regeringen sig som en lille staedig, uartig dreng, der forlangte, at der skulle siges ja til dens tåbelige forslag, og derved tog forsvaret som gidsel, for at de enkelte partier kunne komme med ved bordet i forbindels­e med de kommende drøftelser om forsvaret. Den gik heller ikke!

P.t. skønnes det, at 75 pct. af befolkning­en er imod forslaget. Er det at arbejde til gavn for Danmark, som man haevder at gøre, i Folketinge­t at tvinge et forslag igennem med det mindst mulige flertal, når der har så lidt substans i sig? I virkelighe­den tyder det ikke på udbredt politisk taeft.

Den nye regerings åbningstab­leau om en meget krampagtig gennemføre­lse af forslaget om at afskaffe store bededag for at skaffe penge til forsvaret er dog det mest løjerlige, der er set i dansk politik.

Indigneret fremfører EllemannJe­nsen, at det er legitimt at bruge et flertal, og at der derfor ikke kan vaere tale om magtfuldko­mmenhed, hvis man anvender det! Hvis man med én stemmes overvaegt staedigt vil gennemføre et forslag af denne karakter, er der klart tale om magtfuldko­mmenhed. Blokpoliti­kken eksisterer tilsynelad­ende stadig, nu blot udført af en midterblok. Derfor er den nuvaerende regering ikke min regering.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark